Disney+’tan Türkiye’ye özel ‘uyarı’: Kürt meselesi, Ermeni Soykırımı, LGBIQ+...

Disney+’tan Türkiye’ye özel ‘uyarı’: Kürt meselesi, Ermeni Soykırımı, LGBIQ+...
Disney+ yönetimi, altyazı çevirmenlerine ‘uyarı’ metni gönderdi. Mailde, mevcut politik atmosfere dair ‘uyarılar’ da yer aldı.

RTÜK, geçtiğimiz yıllarda dijital platformlara lisans ve Türkiye’de ofis açma çağrısında bulunmuş, aksi durumda yaptırım uygulayacağını duyurmuştu. Aralarında Netflix ve MUBI’nin de aralarında bulunduğu dijital platformlar, kamuoyunda ‘sansür’ olarak yorumlanana bu çağrıya karşılık verdi. Son olarak Türkiye pazarına giren Disney+ da RTÜK’ün çağrısında uyarak yayın hayatına başladı.

Gazete Duvar'dan Anıl Mert Özsoy'un haberine göre Disney+ yönetimi, yayında olan ve ilerleyen günlerde izleyicilerle buluşacak yapımları için ‘uyarı’ metni hazırladı ve altyazı çevirmenlerine gönderdi. Altyazı çevirmenlerine gönderilen mailde, yapımlar için ‘uyarılar’ sıralandı.

Buna göre şirket, çevirmenlerden "İslam için kritik noktalar, Ermeni Soykırımı, Kürt meselesi ve Kıbrıs sorununu" ele alan yapımlar için Türkiye sorumlularını uyarmasını istedi. Mailde, mevcut politik atmosfere dair ‘uyarılar’ da yer aldı. Şirket, yapımlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı  ‘diktatör’ olarak gösteren ve LGBTIQ+ bireyleri işleyen yapımlar konusunda yönetimin bilgilendirilmesini istedi. 

Öne Çıkanlar