DİSK, TÜİK önünden seslendi: Milyonların ekmeğiyle oynuyorsunuz

DİSK, TÜİK önünden seslendi: Milyonların ekmeğiyle oynuyorsunuz
TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile uzmanların hesaplamaları arasındaki makas açılıyor. Son açıklana enflasyon sonrasında DİSK, TÜİK önünden seslenerek, ‘İktidarın maşası olmayın’ dedi.

 Seda TAŞKIN 


+GERÇEK-

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Haziran ayında yıllık enflasyonun yüzde 78.6 olduğunu açıkladı. Hemen öncesinde, bağımsız uzmanlardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre ise yıllık enflasyon yüzde 175,55 olarak açıklandı.  

TÜİK'in verilerinin, bağımsız uzmanların verileri ile ciddi oranda farklılık göstermesi de TÜİK’e olan güveni de sarsıyor. Daha önce de enflasyon verilerinin inandırıcılığı nedeniyle protestolara sahne olan kurum önünde bugün de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)bir eylem gerçekleştirdi. Enflasyon verilerinin açıklanmasından hemen sonra kurum önünde yapılan eylemde "TÜİK, elini cebimizden çek" ve "TÜİK gerçekleri açıkla, ekmeğimizle oynama", "TÜİK doğruları açıkla", "Ekmeğe uzanan eller kırılsın", "Milyonlar işsiz, milyonlar aç" sloganları atıldı. 

Basın açıklamasında konuşan Çerkezoğlu, "Bugün TÜİK’in gerçekleri açıklaması için, milyonların ekmeğiyle oynamaması için buradayız" dedi. TÜİK’in Haziran 2022 Tüketici Fiyatları Endeksini, enflasyonu açıkladığını söyleyen Çerkezoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu ay neden önemli? Bugün 6 aylık enflasyon belli oldu. Bu 6 aylık enflasyon oranı işçiler için, memurlar için, emekliler için büyük önem taşıyor. Temmuz ayında ücretlere yapılacak zamlar, memur maaşları, emekli aylıkları bu enflasyon oranına göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu milyonlarca işçinin, memurun, emeklinin ve onlarının ailelerinin kaderini belirliyor. Milyonların cebine girecek para, mutfağına girecek ekmek adeta TÜİK tarafından belirleniyor."

‘MİLYONLARIN EKMEĞİYLE OYNUYORSUNUZ’
TÜİK’in görevinin kamusal sorumluluk olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Enflasyonla mücadele etmek hükümetin işidir, Merkez Bankası’nın işidir. Maliye Bakanı itiraf etti. İzlenen "milli" ekonomi politikası dar gelirli dışında herkese yarıyormuş! Buradan TÜİK yönetimine sesleniyorum. Enflasyonu doğru ölçün, işinizi doğru yapın. Şeffaf davranın, daha fazla detay açıklayın. Enflasyon hesaplamasını, detay verileri sendikaların, bilim dünyasının denetimine açın, kamuoyu ile paylaşın. Yüksek enflasyon döneminde sırtınızda büyük bir yükümlülük var. Enflasyonu düşük hesapladığınızda milyonların ekmeği ile oynuyorsunuz" dedi.

‘HALKIN KURUMU OLUN’
"Bugün buraya bunun için de geldik. TÜİK yönetimine sorduk, yazdık bilgi vermediler.Bilgi istemeye geldik" dedi. TÜİK yönetimine seslenen Çerkezoğlu, "Sizin enflasyon verilerinize, sizin işsizlik verilerinize güvenemiyoruz. Geçmişte işsizlik hesaplamanız da hatalıydı. 10 yıl boyunca geniş tanımlı işsizliği, âtıl işgücünü hesaplamadınız. 10 yıl boyunca DİSK Araştırma Merkezi geniş tanımlı işsizliği hesapladı ve açıkladı. Sonunda 10 yıl sonra Mart 2021’de geniş tanımlı işsizlik açıklamaya başladınız. Enflasyon hesaplaması konusunda da yanlış yapıyorsunuz. Gelin bu hatalı yoldan, yanlış yoldan dönün. İktidarların maşası olmayın, halkın, kamunun kurumu olun" dedi. 

Halkın alım gücünün düştüğünü söyleyen Çerkezoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Buradan uyarıyoruz, İktidara sesleniyoruz, TÜİK üzerindeki vesayete son verin. TÜİK’i rahat bırakın. TÜİK’in hesaplamalarına müdahale etmeyin. Rakamlarla mücadele ederek enflasyon düşmez. Mızrak çuvala sığmaz. Rakamlarla oynadığınızda enflasyon düşmüyor. Halkın alım gücü düşüyor. Rakamlarla oynadığımızda TÜİK’e olan güven düşüyor. Milyonlarca, işçi ve emekçi, gerçek enflasyonu her gün yaşayarak biliyor. Ve sizin açıkladığınız enflasyona inanmıyor. Türkiye işçi sınıfı adına, emekçiler adına, emekliler adına buradan bir kez daha uyarıyor, bir kez daha söylüyoruz! TÜİK gerçekleri açıkla Ekmeğimizle oynama!"

 

Öne Çıkanlar