DİSK'li işçiler ülke genelinde eylemdeydi: Torbaların içerisinden işçilere ne çıktığını biz biliyoruz

DİSK'li işçiler ülke genelinde eylemdeydi: Torbaların içerisinden işçilere ne çıktığını biz biliyoruz
Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye devam eden torba yasaya karşı işçiler sokağa çıkıyor.

ARTI GERÇEK- TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen "İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi" Meclis gündeminde görüşülmeye devam edilirken DİSK torba yasanın emekçi haklarını tırpanlayacak yasaya karşı Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde alana çıkıyor.

Torba yasanın 19 maddesi TBMM'de AKP ve MHP oylarıyla kabul edilirken DİSK, TÜRK-İş ve HAK-İŞ esnek çalışma modeli, 25 yaş altı ve 55 yaş üstü çalışanların kıdem tazminatını yok edecek belirli süreli sözleşme maddesine karşı çıkıyor.

İşçilerin "kıdem tazminatı ve emeklilik hakkını" gasp edecek maddelerin görüşülmesine öğleden sonra başlayacak Meclis Genel Kurulu'nda devam edilecekken DİSK Beşiktaş'ta bulunan Barbaros Parkı'nda kitlesel basın açıklaması için toplandı.

'TORBALARIN İÇERİSİNDEN İŞÇİLERE NE ÇIKTIĞINI BİZ BİLİYORUZ'

DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, daha fazla mücadele etmek gerektiğini vurgulayarak, "Kıdem tazminatını gasp etme düşüncesinin hangi amaca dayandığını biz biliyoruz. Bugünde yasayı geçiremeyeceklerini bildikleri için parçalayarak bu süreci nası patronların lehine dönüştürebiliriz hesabını yapıyorlar. Meclis önünde bize desteklerini esirgemeyen milletvekillleri dayak yedi maalesef ki. Bizimle birlikte sokaktalar. Ama demek ki çok daha fazla sesimizi çıkarmamız gerekiyor.  Dayanışmamızı çok daha fazla güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Serdaroğlu'nun konuşmasıdan satır başları şu şekilde:

Türkiye’nin dört bir yanında işçiler ve emek dostlarıyla birlikte bu müvadeleyi başrıyla sonuçlanana kadar devam ettireceğimizi birilerine göstermemiz gerekiyor.

TBMM’de komisyondan geçti torba yasaları. Torbaları batsın. Torbaları kafalarına geçsin onların. Torbaların içerisinden işçilere ne çıktığını biz biliyoruz.

'BU İNSANLARIN SİZE İNANDIĞINI MI SANIYORSUNUZ?'

Ne diyorlar? Pandemi sürecinde işçi ve işverenlerin zararlarını sosyal devlet anlayışı doğrultusunda karşılamak için bu düzenlemeyi çıkartacağız diyorlar. Peki o düzenlemede işçilere hiçbir şekilde, hiçbir maddesinin faydası var mı? Neden o başlığı koyuyorsunuz? Bu insanların hala size inandığını mı sanıyorsunuz? O başlık, başlı başına sizin yalanınızdır. İşçiler hiçbir şekilde bu torba yasadan pandemi koşullarında yaşamış olduğu sorunları telafi edecek bir maddeyle karşılamamıştır.

‘YASAYI ÇIKARIRSANIZ İŞÇİLERİN GELECEĞİNİ KARARTIRSINIZ’

Biz buradan özellikle komisyonda AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilip Meclis’e gelen bu torba yasanın altında onayı olan bütün milletvekillerini tarihe gömeceğiz. Onlar hep nefretle hatırlanacaklar. Onlar hep çoluklarının çocuklarının yüzüne bakamayacak şekle gelecekler. Bunları bilsinler.

Hepsine mektup yazdık; ‘Bu yasayı çıkarırsanız işçilerin geleceğini karartırsınız ve bunun vebalini kaldıramazsınız. Anayasaya aykırı bir şeyin altına imza atmak Türkiye Cumhuriyeti’ndeki insanları temsil eden bir milletvekilinin yapacağı bir iş değildir’ dedik.

25 yaş altı ve 50 yaş üstü dedikleri şey bugün hiçbir iş yerinde sendika olmayan işçilerin asgari ücrete mahkum edildiği ve başlığını Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun ortaya koyduğu bir reçetedir. Hükümet o reçeteyi gözü kapalı bir şekilde hayata geçirmeye çalışıyor.

'KIDEM, İHBAR VE EMEKLİLİK HAKLARINI ELLERİNDEN ALACAKLAR'

Bakmayın siz on gün dediklerine. Onar gün aynı işverenin farklı taşeron şirketlerinde çalıştırıyorlar. Ve bunların emeklilik sigortasını ödemeyecekler.

Geçici işçilik diyorlar. Hiçbir şekilde geçmişteki gibi koşul sağlamadan söylüyorlar bunları. Geçici işçilikte de eğer iki yıl dolduğu takdirde kendi şirketlerine bağlı başka bir yerde çalıştırıyorlar. O insanların kıdem, ihbar ve emeklilikle ilgili tüm haklarını ellerinden alacaklar. Onun için burada sokaklardayız.

'İŞÇİLERİN TAZMİNATLARI KALKARSA KAMU ÇALIŞANLARINA RAHAT HAYAT MI SUNACAKLAR?'

Her türlü saldırıyı göze alarak Türkiye’nin göbeğinde Ankara’da, Meclis’in önünde DİSK’in yöneticilerine nasıl saldırdıklarını gördünüz. Peki, o saldıran insanların bu yasalardan etkilenmeyeceğini mi düşünüyorsunuz. Eğer işçilerin tazminatları kalkarsa kamu çalışanlarına rahat hayat mı sunacaklar? Onların haklarının devam etmesini mi sağlayacaklar? Hayır, kapitalizm ayrım yapmaz. Bugün işçilere yarın kamu çalışanlarına ve yarın bütün halka aynı eziyeti çektirecekler. 

Biz bunları elbette yaşadık. Birbirinden farkı yok. Nasıl ki 99’da büyük Marmara depreminde insanlar göçük altındayken emeklilik hakları gasp edilmişse bugün İzmir’de daha göçük altında kurtarılanların hastanedeki yatışları devam ederken bile bu yasayı utanmadan yeniden Meclis’e getirdiler. 

Adana'dan seslenen işçiler, "İşçilerin haklarını gasp edecek yasalar değil; işimizi, aşımızı, geçimimizi, sağlığımızı koruyacak tedbirler alın" dedi.

Eskişehir'de de Ulus Anıtı önünde bir araya gelen DİSK üyeleri torba yasaya karşı açıklama yaptı.

Kayseri'den seslenen işçiler ise, "İşçiler arasında yaşa göre ayrımcılık uygulamak adaletsizdir, Anayasa’ya aykırıdır" dedi.

 

İzmir’de Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen DİSK üyesi işçiler ve DİSK yöneticileri, "Patronlara değil işçilere bütçe", "Hükumet istifa", "Genel grev genel direniş", "Faşizme karşı omuz omuza", "Ölmek var dönmek yok tazminatı vermek yok" sloganlarıyla hükümeti protesto etti.

Açıklama öncesi konuşan Genel-İş 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, "Kıdemimize dokunurlarsa saraylarını başlarına yıkarız" dedi.

‘MEYDANLARI DOLDURMAYA KARARLIYIZ’

Açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Genç işçilerin ve zaten EYT sorununun mağduru olan 50 yaş üstü işçilerin haklarına el uzatmaktan hemen vazgeçin" dedi.

 

Bu yasa teklifinin geri çekilmemesi halinde bugüne kadar ortaya koydukları mücadeleyi daha da büyüteceklerini vurgulayan Sarı, "Üretimden gelen gücümüzü kullanmak da dahil olmak üzere demokratik direnme hakkımızı kullanacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bir kez daha altını çiziyoruz: Bu yasa teklifi bugün meclisten geri çekilmez ise üretimden gelen gücümüzü kullanarak meydanları doldurmaya kararlıyız" mesajı verdi.

Mersin'deki işçiler ise "25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yönelik torba yasa tasarısına onay verecek her vekil tarihe adını affedilmeyecek bir vicdansızlık ile yazdıracaktır" açıklaması yaptı.

Ayrıntılar geliyor...

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar