DİSK, İzmir'de işçi kıyımına karşı iş bırakıyor

DİSK, İzmir'de işçi kıyımına karşı iş bırakıyor
DİSK, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait 13 şirkette çalışan işçilerin atılmasına tepki göstererek, örgütlü oldukları tüm birimlerde 3 Temmuz’da yarım günlük iş bırakacak.

GÜNCEL - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'e bağlı Genel İş İzmir 1, 2 ve 3 Nolu Şubeleri ve Türk-İş’e bağlı Belediye İş Sendikası üyesi olan 100'den fazla işçi, son 3 ay içerisinde belediyeye muvazaa davası (kadro) açıp kazandıkları için işten atılmıştı. Dün yine toplamda 40'a yakın işçi atıldı.

CHP'Lİ BELEDİYEYE ADALET YÜRÜYÜŞÜ HATIRLATILDI

İzmir Büyükşehir Belediye'sinde yaşanan işçi kıyımlarına dikkat çekmek için DİSK Ege Bölge Temsilciliği binasında Genel İş 1, 2 ve 3 Nolu Şube başkanları ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı basın toplantısı düzenledi. "Haksız yere işten atılmalar son bulsun" yazılı pankartın asıldığı salonda yapılan açıklamaya DİSK üyesi birçok işçinin yanı sıra Emek ve Demokrasi Bileşeni Temsilcisi de katıldı. Grup adına basın açıklamasını Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Güral Doğan yaptı.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yaptığı "Adalet Yürüyüşünü" hatırlatan Doğan, "Tam da bu noktada İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 13 şirkette daha iyi yaşam koşullarını sağlamak isteyen işçiler davalar açmış, hak arayışlarına girmişlerdir. İşçilerin en demokratik hakkı olan bu davalara karşı, listeler tespit edilip, toplu işten çıkarmalar yapılmaktadır" diye konuştu.

'SAĞLIK RAPORU ALMAK İŞTEN ATIMAYA GEREKÇE YAPILDI'

İşçilerin işten çıkarılma gerekçeleri olarak sağlık raporu almalarının gösterildiğini belirten Doğan, gerekçenin hukuksuz olduğunu dile getirdi. Sağlığın insanların temel hakkı olduğunu belirten Doğan, "İşe girerken heyet raporu ile sağlıklı olduğumuz tescillenip, iş başı yaptırılmaktadır. Uzun yıllar çalışmanın sonucunda ağır iş koşullarında çalışmanın getirmiş olduğu sebeplerden dolayı, yaşanan rahatsızlıklarımız heyet raporlarıyla belgelenmiş, ameliyat olmuş, tedavi görmüş ve ‘heyet raporu aldın işime yaramıyorsun’ diye işten çıkarmak insani ve ahlaki değildir" dedi.

'BELEDİYE BÜROKRATLARININ İÇ ÇATIŞMASININ BEDELİNİ İŞÇİLER ÖDÜYOR'

Hiç rapor almadığı halde kovulan işçiler hakkında belediyenin hangi bahaneleri öne süreceğini merakla beklediklerini belirten Doğan, "10-15 yıldır hizmet veren işçilerimiz, üyelerimiz şimdiye kadar verimliydi de son 2 ayda mı verimsiz hale dönüştü? Tüm bu yaşananların arkasında büyük bir aldatmaca, belediye bürokratlarının kendi iç çatışması yaşanmaktadır" ifadelerini kullandı.

YAŞANACAK AKSAKLIKLARDASNBİZ SORUMLU DEĞİLİZ

İş bırakma eylemi dolayısıyla yaşanacak aksaklıklardan Belediye'nin sorumlu olduğunu belirten Doğan, "Yaşanan bu sorunları çözmek için İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve etkili tüm bürokratlarıyla sorunun çözümü için görüşmelerde bulunulmuş olumlu bir sonuç alınamamıştır" dedi. Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde örgütlü oldukları alanlarda yarın (3 Temmuz) yarım günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını duyurdu.

TALEPLERİMİZ KARŞILANANA KADAR EYLEMLERİMİZ SÜRECEK

Haklarını alana kadar ne olursa olsun eylemlerini yapmaya devam edeceklerini ifade eden Genel İş Sendikası İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal da, yapacakları eylemlerin bir defa ile sınırlı olmayacağını söyledi. İşçilerin talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten Topal, ESHOT Genel Müdürü’nün TİS’leri tanımaz hale geldiğini belirtti.

"Bu ülkeyi yöneten diktatör her cuma günü yayınladığı KHK'lar ile işçileri, emekçileri işinden ediyor" diye konuşan Genel İş İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız ise, Büyükşehir Belediyesi’nin de aynı anlayışla işçileri işinden ekmeğinden ettiğini belirtti. Yıldız, "Biz İzenerji'de 18 birimde örgütlüyüz yarın yarım gün iş bırakarak Büyükşehir Belediyesi önünde olacağız. Bu daha başlangıçtır. Belediye derhal bu hatadan dönsün" dedi.

Öne Çıkanlar