Çerkezoğlu 15-16 Haziran'ı hatırlattı,kıdem tazminatına dair: 'O bahar hiç gelmeyecek' dedi

Çerkezoğlu 15-16 Haziran'ı hatırlattı,kıdem tazminatına dair: 'O bahar hiç gelmeyecek' dedi
15- 16 Haziran Büyük İşçi Direnişi'nin 50. yılında konuşan DİSK Genel Başkanı kıdem tazminatının fona devredilmesine Büyük İşçi Direnişi ile cevap verdi.

ARTI GERÇEK- DİSK üyeleri 15- 16 Haziran 1970'de iki gün boyunca süren, İstanbul'da köprülerin kaldırılmasına ve sıkıyönetim ilan edilmesine yol açan Türkiye tarihinin en büyük işçi direnişi olan Büyük İşçi Direnişi'nin yıl dönümünde Kadıköy'de Yoğurtçu Parkı'nda bir araya geldi. 

Demirel hükümetinin çalışma yaşamını ve temel sendikal hakları düzenleyen 274 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasası ile 275 sayılı Sendikalar Yasası'nda değişiklik yaparak 1960 Anayasası’nın da etkisiyle işçi sınıfının direniş ve mücadele ile gittikçe ilerlettiği kazanımlarını 11 Haziranda 1970’de yürürlüğe giren yasayla almaya çalışmasıyla 14 Haziran'da Lastik- İş binasında alınan direniş kararıyla iki gün boyunca sürmüştü.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu burada bir basın açıklaması yaptı. Çerkezoğlu, "15-16 Haziran DİSK'in ve Türkiye işçi sınıfı tarihinin en büyük direnişlerinden birisidir" dedi. Direnişin sınıf siyaseti ve hareketi açısından yarım asır geçtiği halde dersler taşıdığını kaydeden Çerkezoğlu, DİSK'in kuruluşu ile beraber sadece üyelerine değil sendikasız ve diğer konfederasyonlara üye işçilerinde umudu olduğunu belirtti.

15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin işçilerin kendiliğinden bir hareketi olarak çarpıtılmaya çalışıldığını öne süren Çerkezoğlu, bunun doğru olmadığını sendika yöneticileri ve iş yeri temsilcileriyle direniş kararının 14 Haziran'da alındığını hatırlattı.

Pandemi koşullarında bile işçi sınıfının kazanılmış bütün haklarının ortadan kaldırıldığı sendikal örgütlenmenin dağıtılmaya çalışıldığı, işsizlikle işçi sınıfının; gençlerinin, kadınlarının yüz yüze bırakıldığı, özellikle genç işsizliğinin ve kadın işsizliğinin ürkütücü boyutlarda olduğu, her gün dört beş işçi arkadaşımızın iş cinayetlerine kurban verdiğimiz, çalışma sürelerinde dünya rekoru kırdığımız, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu bu koşullarda, bir de pandemi koşullarında işçilerin işini korumaya çalıştığı bu süreçte en temel kazanılmış hakkımıza kıdem tazminatına el uzatmaya çalışıyorlar" dedi.

Kıdem tazminatına yönelik saldırının ilk olmadığını vurgulayan Çerkezoğlu, " Yıllardır kıdem tazminatımızı fona devrretmek adı altında gasp etmeye çalışanlara karşı DİSK gerreken cevabı verdi. Dün olduğu gibi bugünde hakkımıza el uzatmaya kalkarlarsa DİSK bütün gücüyle sonuna kadar kıdem tazminatı hakkımıza sahip çıkacağız" ifadelerinde bulundu.

Daha önce "kıdem tazminatı başka bahara kaldı denildiğini hatırlatan Çerkezoğlu, " 15- 16 Haziran'ın 50. yıl dönümünde buradan haykırıyoruz: o bahar hiç gelmeyecek! Çocukların emanetine, kıdem tazminatına bedeli ne olursa olsun sahip çıkacağız" dedi.

Öne Çıkanlar