Diril çifti davasında 'Benim Türk devletim var' diyen sanığın tahliye talebine ret

Diril çifti davasında 'Benim Türk devletim var' diyen sanığın tahliye talebine ret
Kaybolduktan sonra cesedi bulunan Şimuni Diril ve hala kayıp olan Hürmüz Diril çiftiyle ilgili davanın ikinci duruşmasında sanık Apro Diril'in tahliyesi talebi reddedildi.

Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesine bağlı Kovankaya köyünde 11 Ocak 2020’de Hürmüz Diril (71) ve Şimoni Diril (65) çiftinin kaybolmasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması, Şırnak 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada, Diril çiftinin çocukları, aile avukatları hazır bulundu. Davanın tek tutuklu sanığı olan Apro Diril de duruşmaya getirildi. Diril'in "Benim Türk devletim var. Adaletine güveniyorum" şeklinde savunma yapması dikkat çekti.

Duruşmayı, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Sema Kılıçer, Hollanda Büyükelçiliğinden Patty Zandstra, Ertan Keskinsoy, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi Eşbaşkanı Esin Yılmaz ve Mardin Milletvekili Tuma Çelik gözlemci olarak katıldı.

SIYRILMA ÇABALARI

İki saat gecikmeli olarak başlanan duruşmada söz alan sanık Apro Diril’in avukatları, davanın basına yansımasının müvekkilinin hedef haline getirdiğini belirterek, davayla ilişkisi olmayan herkesin salondan çıkarılmasını talep etti. Mahkeme başkanı davanın kamuoyuna açık olduğunu ifade ederek, talebi reddetti.

YENİ DELİL

Ardından avukatlar taleplerini mahkeme heyetine sundu. Diril ailesinin avukatı Nihat Öner, Diril ailesinin çocuklarının olay yerinde yaptığı arama sırasında babalarına ait olduğunu düşündüğü silahın dipçiğine ait bir parça bulunduğunu ifade etti. Daha önce yapılan soruşturmada Diril’e ait silahın olayın diğer sanıklarından İsmail Yıldız’ın evinde bulunduğu ve emniyetteki emanet birimine götürüldüğünü kaydeden Öner, bulunan parçanın eşleşme yapılabilmesi için gerekli adımların atılması talebinde bulundu. 

SANIKTAN DİKKAT ÇEKEN SAVUNMA

Duruşmada mütalaa sunan savcı, Apro Diril’in ileri yaşı ve sağlık durumunu ileri sürerek, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasını istedi. Mütalaaya ilişkin söz alan sanık Apro Diril, "Benim bir Allah’ım, bir Türk devletim var. Onun kanunları ve yasaları var. Adaletine güveniyorum" savunması dikkat çekti. 

DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, Diril aile avukatının delillere ilişkin sunduğu talebi kabul ederek, sanık Apro Diril’in de tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Bir sonraki duruşma, 29 Eylül’e ertelendi. (MA)

Öne Çıkanlar