Direniş sahile yapılmak istenen beach inşaatını durdurdu: Mücadele henüz bitmedi

Direniş sahile yapılmak istenen beach inşaatını durdurdu: Mücadele henüz bitmedi
Çeşme’de sit alanı olan sahile yapılmak istenen beach inşaatı durduruldu. Çeşme Platformu’ndan yapılan açıklamada ‘Mücadele henüz bitmedi’ denildi.

İzmir Çeşme'de bulunan ve doğal sit alanı olan Altınkum Plajı’nda denize sıfır kumsal alanda Yeşilköylü Atık Yönetimi Madencilik şirketi tarafından başlatılan beach-club inşaatı durduruldu. Bölge halkının verdiği mücadele sonucunda DSİ yetkileri su kuyusunu mühürledi. Jandarma da şirket tarafından kapatılan yolları açtı. Şirket ise denizin içine inşa ettiği yapıları sökmek zorunda kaldı. Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler ve Avukat Seher Gacar, "Mücadele henüz bitmemiştir, hukuki başvurularımızı devam ettireceğiz, hazineye ait olan halkın malı olan bu kumsalın işgaline karşı duracağız" dedi.

SUÇ DUYURUSU

BirGün’de yer alan habere göre sit alanı ve halkın kullanımına açık olan plajda Yeşilköylü Atık Yönetimi Madencilik firması, beach-club inşa etmek için geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan toplamda bin 400 metrekare arazi kiraladı. Yıllık kira bedeli sadece 360 bin TL olan bu alanda şirket iş makinalarıyla 10 bin metrekareye yakın bir alanı tamamen tahrip etti. Bu çalışmada 100 yıllık ardıç ağaçları ve binlerce kum zambağı zarar gördü. Şirket ayrıca alanda kaçak sondaj çalışması yaparak izinsiz su kuyusu açtı. Yaşanan tahribatın ardından bölge halkı, hukuki girişimlerde bulundu. İdari makamlara verilen dilekçelerin ve suç duyurularının ardından bölgeye gelen DSİ yetkileri su kuyusunu mühürledi. Jandarma da şirket tarafından kapatılan yolları açtı. Şirket ise denizin içine inşa ettiği yapıları sökmek zorunda kaldı.

‘HAZİNEYE AİT OLAN HALKIN MALI OLAN BU KUMSALIN İŞGALİNE KARŞI DURACAĞIZ’

Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler ve Avukat Seher Gacar konu hakkında ortak yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Çevre Bakanlığı’nın bu firma ile yapmış olduğu 3 yıllık kira kontratı iptal edilmedikçe tehlike geçmiş değil, Çeşme Belediyesi bu kaçak yapılaşmaya işletme ruhsatı vermemeli, yapılan tahribat mahkeme bilirkişisi tarafından tespit edilmeli ve bu firma ağır cezalar almalı. Mücadele henüz bitmemiştir, hukuki başvurularımızı devam ettireceğiz, hazineye ait olan halkın malı olan bu kumsalın işgaline karşı duracağız."

Öne Çıkanlar