Direnen TPI işçisi kazandı

Direnen TPI işçisi kazandı
Düşük zam ve işten atmalara karşı iş bırakan TPI işçileri direnerek kazandı. Patron işçilerin tüm taleplerini kabul etti.

İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan, rüzgar gülü kanadı üretimi yapan Amerikalı şirket TPI Composite fabrikasında çalışan Petrol-İş üyesi 3600 işçinin, düşük zamma ve işten atmalara karşı başlattığı iş bırakma eylemi kazanımla sonuçlandı. 3600 işçinin direnişi,  baskılara ve sendikanın geri tutumuna rağmen kazandı.

Bugün patron ve sendika arasında yapılan görüşme sonucu işçilerin, asgari ücrete yapılan yüzde 30 zammın üzerine yüzde 15 zam, ihtarlar geri çekilmesi, atılan işçilerin geri alınması ve çalışılmayan günler için ücret kesintinin olmaması talepleri kabul edildi.

6 Temmuz günü başlattıkları üretimi durdurma eyleminden sonra yaklaşık 150 işçinin atıldığı fabrikada işçiler, patronun son teklifi yüzde 9 zammı da düşük bularak eyleme devam etme kararı almıştı.

İşçilerin işyerini terk etmeme eylemi kararı aldığı 19 Temmuz günü patron süresi belirsiz şekilde duruşa geçtiğini duyururken, Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin ise işçilere yaptığı açıklamada, patrona hafta sonuna kadar müddet verdikleri, talepleri kabul edilmediği takdirde fabrika önünde çadırlı direnişe geçeceklerini söylemişti.

İŞÇİLERİN TÜM TALEPLERİ KABUL EDİLDİ

Bugün ise sendika işçilere yolladığı mesajda, patron vekillerinin ve sendikanın görüşme yapacağını duyurdu.

TPI temsilcilerinin sendika genel başkanı tarafından görüşmelere alınmamasına işçiler tepki gösterdi. İşçiler, sendikanın oldu bittiye getirme ihtimaline karşı dikkatle sonuç bekledi ve sonuç açıklanana kadar işbaşı yapmadı. İşçiler, direniş boyunca hiç ortada görünmeyen ve kendilerini kaderlerine terk eden genel başkan ve yardımcısının şirket pes ettiğinde ortaya çıktığını söyledi. Sendikacıların bu mücadeleyi yaklaşan şube seçimi için kullandığını dile getiren işçiler, buna karşıda mücadele edeceklerini ifade etti.

Patron vekillerinin genel merkez yöneticilerinin, sendika genel merkez yöneticilerinin ve şube yönetiminin katıldığı görüşmede, işçilerin talepleri konuşuldu. Görüşme sonucu işçilerin, asgari ücrete yapılan yüzde 30 zammın üzerine yüzde 15 zam, ihtarlar geri çekilmesi, atılan işçilerin geri alınması ve çalışılmayan günler için ücret kesintinin olmaması talepleri kabul edildi.

Görüşme sonrası işçilere açıklama yapan Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin, işçilerin tüm taleplerinin kabul edildiğini duyurdu.

 

Öne Çıkanlar