Diplomatik gerilimin etkisiyle dolar 9,80'nin altında dalgalı: İş dünyası kurda öngörülebilirlik istiyor

Diplomatik gerilimin etkisiyle dolar 9,80'nin altında dalgalı: İş dünyası kurda öngörülebilirlik istiyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 10 büyükelçiye yönelik söylemleri sonrası dolar/TL kuru dün gece saatlerinde 9,85 saatlerinde rekor tazelerken sabah saatlerinde 9,80'nin altında işlem görüyor.

ARTI GERÇEK - Yaşanan diplomatik gerilim nedeniyle önceki haftayı 9,61’den kapatan dolar/TL kuru, gece Asya piyasalarında rekor tazeledi. Dolar/TL kuru gece Asya piyasalarının açılmasıyla 9,85'i aştıktan sonra sabah saatlerinde hafif gerileyerek 9,80'e yakın seviyelerde seyrediyor.

Dolar kurundaki söz konusu yükselişte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunan 10 ülkenin büyükelçilerini yönelik "istenmeyen kişi" söylemi etkili oldu.

Öte yandan geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından alınan 200 baz puanlık beklenmedik faiz kararı sonrasında dolar/TL kuru 9,66'ya kadar yükselerek rekor tazelemiş, haftayı ise 9,61 seviyesinden kapatmıştı.

Euro ise tarihi zirvesini gece saatlerinde 11,47'ye taşıdıktan sonra, sabah saatlerinde 11,36 seviyelerinde seyrediyor. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası euro/TL'de rekor 11,25'e çıkmıştı.

Önceki hafta Merkez Bankası’nın sert faiz indiriminin ardından değeri tarihi düşük seviyeleri gören TL, Erdoğan’ın Osman Kavala ile ilgili çağrı yapan 10 büyükelçinin "istenmeyen kişi" ilan edilmesi talimatının ardından daha da düşmeye devam etti.

Gram altın geç saatlerde 567 lira seviyesini görerek yeni bir rekor kırarken, çeyrek altın da tarihi zirvesini 928 liraya taşıdı. Geçtiğimiz haftayı 553 TL’den kapatan gram altın sabah saatlerinde yeni haftaya 563 liradan açılış yaptı. Çeyrek altın ise 904 TL alış ve 924 TL satış fiyatıyla işlem görüyor.

Reuters'ın görüşlerine başvurduğu iki işlemci de TL'deki değer kaybının diplomatik gerilimle ilgili olduğunu, TCMB'nin para politikası uygulamasına ilişkin endişelerin de TL'de etkili olmaya devam ettiğini belirttiler. Piyasada ayrıca kamu bankalarının faiz indirimlerinin TL'ye etkisi de takip edilmeye başlandı.

Dışişleri Bakanlığı krizin çözülmesi için formül ararken sürecin bugün yapılacak kabine toplantısında netleşmesi bekleniyor. Gezi ve 15 Temmuz darbe girişimi davaları kapsamında tutuklu bulunan Osman Kavala yaklaşık dört yıldır tutuklu bulunurken, ABD, Almanya, Fransa, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçilikleri, 18 Ekim’de ortak bir açıklama yayımlamıştı.

Açıklamada, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

KILIÇDAROĞLU: SUNİ GEREKÇELER YARATMA ÇABASIDIR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 23 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Ülkeyi hızla uçuruma sürekleyen Şahıs, bu sefer de '10 büyükelçinin 'istenmeyen adam' ilan edilmesi emrini' vermiş. Açıkça söylüyorum; bu hareketlerinin sebebi milli çıkarları korumak değil, mahvettiği ekonomiye suni gerekçeler yaratma çabasıdır. Dönüp bir bak halkın sofrasına!" dedi.

Yabancı yatırımcılar oldukça düşük seviyelere çektikleri TL cinsi varlıklarından çıkış yönlü işlemlerine devam ediyorlar. Bankacılar yabancı yatırımcı eksikliği göz önüne alındığında TL'nin seyrini görmek için daha çok lokallerin döviz tevdiat hesaplarında (DTH) yapacakları işlemlere bakacaklarını belirtiyorlar.

İŞ DÜNYASI TEDİRGİN: KURDA ÖNGÖRÜLEBİLİRLİK SESLERİ

Salgın sonrası dönemde değişen tedarik zincirlerinin etkisiyle dışarıda ihracatıyla göz dolduran Türkiye ekonomisi; içeride faiz-kur-enflasyon girdabına kapıldı. Piyasanın öngörülebilir olmamasından dolayı hareket kabiliyeti kısıtlanan iş dünyası, acilen finansal istikrar adımlarının atılmasını istiyor. Özellikle Merkez Bankası’nın geçen hafta politika faizini 200 paz puan indirmesi ve ardından kurda yaşanan hızlı yükseliş sonrası iş dünyasının önde gelen temsilcileri tepkilerini daha yüksek sesle dile getirmeye başladı.

İLK SES TOBB VE İSO'DAN GELDİ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada "Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı sonrası hem uzun vadeli faizlerin hem de döviz kurlarının artması reel sektörümüzü tedirgin etmektedir. Temennimiz piyasadaki faizlerin ve enflasyonun düşeceği, finansal istikrarın tesis edileceği ortama en kısa sürede kavuşmaktır" derken, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da, "Merkez Bankası, bugünkü kararıyla enflasyonu önemsemediğini ve dikkate almadığını ortaya koydu" değerlendirmesini yapmıştı. 

SINIRLI BİR ALAN KALDI

Birçok bankacı TCMB'nin faiz indirimlerinin devam etmesi halinde ani faiz artışlarına kısa sürede ihtiyaç duyulabileceği endişesini dile getirdi. TCMB ise faiz indirimlerine devam yönünde algılanan bir mesaj verdi, ancak bunun için yıl sonuna kadar "sınırlı" bir alanın kaldığını belirtti.

TCMB'nin enflasyondaki yukarı yönlü risklere rağmen faiz indirimlerinin devam edebileceği endişesi, indirime karşı çıktığı belirtilen PPK üyelerinin değiştirilmesi ve dolardaki küresel güçlü seyir dolar/TL'deki yükselişlerin ana nedeni olarak görülüyordu.

Bu gelişmelere bu haftasonu itibarıyla 10 büyükelçi ile yaşanan diplomatik gerilim ve kamu bankaların ticari kredi faiz indirimi de eklendi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin para politikasına ilişkin belirsizliğe batı ile ilişkilerin bozulması ihtimali de eklendi. Sürecin nasıl ilerleyeceği TL açısından kritik olacak. Bu nedenle resmi açıklamalarla sürecin nasıl ilerleyeceğini TL'de yön belirleyici olacağından takip edeceğiz" dedi ve ekledi:

"Kamu tarafında kredi faizlerinin düşürülmesi piyasada ucuz likitide sağlayacak. Bu kaynağın 2020'de olduğu gibi dövize yönelmesi ihtimali var. Bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini de yakından takip edeceğiz."

BANKALARIN FAİZ İNDİRİMİ

Kamu bankalarının kredi faiz oranlarını 200 baz puan civarında indirdiği haberinin ardından Halkbank bu sabah yaptığı açıklamada böyle bir indirimin söz konusu olmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı ekonomi Başdanışmanı ve aynı zamanda Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Ertem haftasonu Twitter paylaşımında, "Kamu bankaları kredi faizlerini merkez bankasının fonlama faizi ( politika faizi) seviyesine çekti!" demişti.

Diplomatik gerilime ilişkin süreçte AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün gerçekleşecek kabine toplantısı takip edilecek. Veri gündeminde ise ekim ayına reel kesim güven endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranını da izlenecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar