Dilek İmamoğlu kadınlara seslendi: Hayallerinizi büyütün, çünkü onlar yarının gerçekleri olacak

Dilek İmamoğlu kadınlara seslendi: Hayallerinizi büyütün, çünkü onlar yarının gerçekleri olacak
Dilek Kaya İmamoğlu öncülüğünde, İstanbul Vakfı bünyesinde başlatılan ‘Büyüt Hayallerini’ projesinin ‘İlham Veren Adımlar Buluşması’nın ilki yapıldı.

Dilek Kaya İmamoğlu, İstanbul Vakfı bünyesinde başlatılan 'Büyüt Hayallerini' projesinin 'İlham Veren Adımlar Buluşması'nın ilkine, eşi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte ev sahipliği yaptı. İstanbul Kongre Merkezi Üsküdar Salonu’nda bugün yapılan etkinliğe, 'Büyüt Hayallerini' bursiyerleri ile İBB’nin kız yurtlarında yerleşen öğrenciler katıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamındaki etkinlikte ilk konuşmayı Dilek İmamoğlu yaptı. İmamoğlu, şunları söyledi:

'KADIN HAKLARI MESELESİ İNSAN HAKLARI MESELESİDİR'

"8 Mart, insan hakları temelinde kadınların, sosyal, siyasi, ekonomik anlamda bilinçlerin geliştirilmesine yönelik vermiş olduğu bir mücadeleyi temsil ediyor. Yıllarca verdiğimiz bu mücadelenin sonunda maalesef yine aynı noktadayız. Hatta üzülerek söyleyebilirim ki aldığımız bütün veriler daha da gerilemiş olduğumuzu gösteriyor. Her alanda ilerleme kaydettiğini söyleyen eril dünya, maalesef insanlık konusunda sınıfta kalmıştır. Çünkü biliyoruz ki kadın hakları meselesi, insan hakları meselesidir. Değerleri ve dengeleri değişen bu dünyada karmakarışık duygular içinde yaşıyoruz. Öyle şeyler görüyor, öyle şeylere muhatap oluyoruz ki her an, her dakika insan olmaktan utanmakla insanlığımızla gurur duymak arasında gidip geliyoruz. Oysa insan olmayı başarmak ve insan olarak kalabilmek bu kadar zor olmamalı.

'ASIL ZORLUK KENDİMİZE YETERİNCE İNANMIYOR OLMAMIZDA'

Bizi her 8 Mart günü bir kez daha isyan ettiren, tüm o eşitsizlikler, haksızlıklar ve adaletsizlikler. Hepsinden kurtulup eşit, özgür ve mutlu bir hayatı paylaşmak bu kadar zor olmamalı. Elbette ki zorluk, sadece önümüze çıkan engeller de değil, karşımıza çıkan yasaklarda da değil. Asıl büyük zorluk, içimizde. Asıl zorluk, kendimize yeterince inanmıyor olmamızda. İçimizdeki gücün büyüklüğünün farkında değiliz, farkında olursak başarabiliriz. Cinsiyet ayrımcılığının olmadığı, toplumsal eşitliğin nefes almak gibi doğal kabul edildiği; ötekileştirmenin, kutuplaştırmanın yaşanmadığı, kadın ve erkeğin hayatın her alanında birlikte eşitçe var olabildiği bir hayatı hep birlikte kurabiliriz. Umutlarımız kırılır, hayallerimiz yıkılır diye korkup çıkmadığımız, çıkamadığımız yolculukların bedelini ödüyoruz biraz da. Bu kısır döngüyü kırmak, herkesin, özellikle de kadınların kendi içlerindeki gücün farkında olmasıyla mümkün olabilir ancak. Cesaret ve dayanışmayla mümkün olabilir.

'KADINLARIMIZIN BAŞARI HİKAYELERİ, DÜNYANIN BAŞKA YERLERİNDE DE KIZ ÇOCUKLARINA İLHAM OLUYOR'

Her ne pahasına olursa olsun adım atmak, harekete geçmek ve bir yerden başlamak zorundayız. Öyle ki biz de bu ülkenin kız çocuklarına ve genç kızlarına ‘Büyüt Hayallerini’ diye başladık. Türkiye'nin dört bir yanındaki kız çocuklarının hayatlarına dokunmak, eğitim ve emek mücadelelerine destek vermek, onların cesaretlerine cesaret katmak amacıyla yola çıktık ve böylece Büyüt Hayallerini projemizin ilk ürünü olan ‘İlham Veren Adımlar’ kitabını bir yıl önce sizlerle buluşturduk. Kitabımızda Türkiye'de yaşamış ve yaşamakta olan 40 kadının başarı hikayesini yine ülkemizin değerli ismi kaleme aldı. Onlara buradan yine teşekkürlerimi sunuyorum. Mutlulukla belirtmek isterim ki ‘İlham Veren Adımlar’ kitabımız, bu yıl İngilizceye çevrilerek dünyanın her yerinde kız çocuklarıyla buluşmaya başladı. Ülkemizin değerli kadınlarının başarı hikayeleri artık dünyanın başka yerlerinde de kız çocuklarına ilham oluyor.

'KADINLAR, AİLENİN VE TOPLUMUN MİMARLARIDIR'

Projemize yeni çalışmalarımızla da devam ediyoruz. İkinci kitabımız 'Birlikte Güçlüyüz'ü yayına hazırlarken 'Büyüt Hayallerini' temalı bir film senaryosunun da planlarını yapmaktayız. ‘İlham Veren Adımlar’ kitabımızdan elde edilen gelirle ortaokul, lise ve üniversitede okuyan 300 kız öğrencimize burs desteği vermeye başladık. Amacımız, proje gelirleriyle bu sayıyı daha da artırmak, çocuklarımız için bilim, kültür ve sanat çalışmalarını gerçekleştirecekleri bir merkez ve bir öğrenci yurdu yapmak. Çünkü biliyoruz ki kadınlar, ailenin ve toplumun mimarlarıdır. Topluma en derinden ve en köklü biçimde şekillendirme, dönüştürme potansiyeline sahiptir kadınlar. Buna rağmen kadınların sosyal ve ekonomik yaşamdan dışlanması, temel haklarından mahrum bırakılması bütün insanlığa karşı işlenen bir suçtur.

'İNSANIN MUTLULUĞUNUN VE SAYGINLIĞININ YOLU KADINLARIN HAKLARINI KULLANMASINDAN GEÇİYOR'

Kurucu liderimiz Atatürk, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının ardından 'Siyasi ve sosyal hakların kadın tarafından kullanılmasının insanlığın mutluluğu ve saygınlığı açısından gerekli olduğuna eminim' demişti. Nasıl da meselenin özünü ortaya koyan ne kadar sade ve güçlü bir ifade. Evet, insanın mutluluğunun ve saygınlığının yolu, kadınların haklarını kullanmasından geçiyor. Haklarına sahip çıkan, içindeki potansiyelin farkında olan, dayanışmanın güzelliğini bilen kızlarımız, ülkemizin ve dünyamızın umudu olacaktır. Yani sizler umudumuzsunuz. Çünkü sizler, eksik olanı, yarım bırakılanı tamamlayacaksınız. Kadınlar dışlanmadığında, hayatın her alanında eşitlik hâkim olduğunda insanlığın neler başarabileceğini göstereceksiniz bize. Buna bütün kalbimle inanıyorum ve bir kez daha büyütün hayallerinizi diyorum. Hayallerinizi büyütün. Çünkü onlar yarının gerçekleri olacak. Emekleriyle, sevgileriyle, hayalleriyle, bu hayata anlam ve değer katanların, yani tüm kadınların günü kutlu olsun. Sevgili kızlar, çok değerli katılımcılar; bugün sizlerle birlikte olmaktan mutluluk, onur ve çok büyük bir keyif alıyorum. Hepinize katılımlarınız için ve desteğin için teşekkürlerimi sunuyorum." (ANKA)

Öne Çıkanlar