DFG Mayıs ayı raporu: 11 gazeteci gözaltına alındı, 14 habere erişim engeli getirildi

DFG Mayıs ayı raporu: 11 gazeteci gözaltına alındı, 14 habere erişim engeli getirildi
DFG’nin Mayıs ayı raporuna göre, 11 gazeteci gözaltına alındı, 11 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 14 habere erişim engeli getirildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), "2022 Mayıs Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri" raporunu açıkladı. Gazetecilere ve çalıştıkları yayın organlarına yönelik sistematik hak ihlalinin olduğunun belirtildiği açıklamada, ihlallerin bir işkence haline dönüştüğüne dikkat çekildi.

Mayıs ayının gazeteciler açısından yine hak ihlalleri ile dolu bir ay olduğuna değinilen açıklamada, "Adeta ‘zirvede bir final yapalım’ dercesine ayın son günü gazeteciler gözaltına alındı, işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldı. Gazetecilere yönelik bu ağır şiddet tam bir insanlık suçudur. Gazetecilere yönelik bu ağır şiddeti uygulayan polis hakkında bir an önce işlem yapılmalı ve cezalandırılmalıdır" ifadelerine yer verildi.

KADIN GAZETECİLERE YÖNELİK HUKUKSUZ UYGULA

Kadın gazetecilerin özellikle hedef alınarak şiddete maruz bırakıldığının vurgulandığı açıklamada, "Devlet eli ile geliştirilen hak ihlallerinde yine ana hedefin kadın gazeteciler olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca yaptıkları haberler nedeniyle tehdit ve taciz edilerek, adeta kendilerine gözdağı verilmek istenmekte. Mayıs ayı verilerine baktığımızda sadece bir ay içerisinde ondan fazla kadın gazetecinin sistematik bir şekilde tehdit edildiğini görmekteyiz" denildi.

 Kadın gazetecilere yönelik hukuksuz uygulamaların son halkası olarak DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun gözaltına alınmasının olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Hakkında 4 günlük gözaltı kararı olduğu belirtilen Eş başkanımıza dönük bu yaklaşım gazetecilerin nasıl baskı altına alınmak istendiğinin açık bir göstergesidir. Gözaltına alındığı gün yaptığımız açıklama ve acil çağrıda da belirttiğimiz gibi, Dicle Müftüoğlu sadece gazetecilik yapmıştır ve herhangi bir suçla ilişkilendirilmeyecektir. Bu nedenle bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz" diye kaydedildi.

ÖZGÜRLÜĞE SON ÇİVİ

 Meclis’e getirilen ‘Dezenformasyon Yasası’na da değinilen açıklamada, "AKP-MHP iktidarı, Meclis’e getirdiği internet medyasına yönelik yeni yaptırımları içeren ‘Dezenformasyon Yasası’yla basın özgürlüğüne son çiviyi çakma girişiminde bulundu. Bu kanun teklifi yasallaştığı vakit beraberinde ciddi problemler de doğuracaktır. Türkiye’nin en temel problemi olan basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü üzerinde var olan sansürü artıracak, birçok eşitsizliğe neden olacaktır. Aslında bir bütünen halkın haber alma ve bilgilenme hakkını elinden alacaktır. Bu yasa tasarısı aşırı sansür sonucu doğuracaktır. Bu nedenle çok tehlikeli bir süreci beraberinde getirecektir. Bu nedenle ilgili komisyonda da görüşülen bu yasa tasarısının tartışmaya mahal vermeden geri çekilmesini talep ediyoruz" diye belirtildi.

‘DAYANIŞMAYI BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Gazetecilere dönük hukuksuz uygulamaların son bulmasını talep eden açılamanın devamında şunlar kaydedildi: "Ayrıca bu gidişatı kabul etmeyen gazetecilere ve basın meslek örgütlerini de dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz. Mevcut iktidar, bu antidemokratik yaklaşımıyla bir sonuç elde edemeyecektir. Gerçek gazeteciler icazeti hiçbir zaman iktidar sahiplerinden almadı. Tekrardan söylüyoruz; kendinize gelin ve bu faşizan uygulamalardan bir an önce vazgeçin."

YAŞAM HAKKINA VE GÜVENLİĞİNE YÖNELİK İHLALLER

 DFG’nin Mayıs ayı hak ihlalleri raporu şu şekilde:

-Gözaltına alınan gazeteciler: 11

 -Kötü muameleye maruz kalan gazeteciler: 11

 -Tehdit edilen gazeteciler: 10

 -Haber takibi engellenen gazeteciler: 11 olay

 -Hapishanelerde gazetecilere yönelik ihlaller: 1

 DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİ

 -Hakkında soruşturma açılan gazeteciler: 4

 -Hakkında dava açılan gazeteciler: 5

 -Cezalandırılan gazeteciler: 4

 -Tutuklu gazeteci sayısı (5 Haziran 2022 itibariyle): 60

 EKONOMİK-SOSYAL HAKLARA YÖNELİK İHLALLER

 -İşine son verilen gazeteciler: 1

 ENGELLEME VE SANSÜR

 -RTÜK Cezaları: 4

 -Yayın yasağı kararı: 6

 ERİŞİM ENGELİ

 -Kapatılan internet sitesi: 8

 -Erişim engeli getirilen haberler: 14

 -Erişim engeli getirilen sosyal medya içeriği: 3

Öne Çıkanlar