Müftüoğlu: Diyarbakır'daki operasyondan sonra basına dönük baskı ağırlaştı

Müftüoğlu: Diyarbakır'daki operasyondan sonra basına dönük baskı ağırlaştı
DFG'nin açıkladığı haziran ayı raporuna göre, 25 gazeteci saldırıya uğradı, 35 gazeteci gözaltına alındı ve 16’sı tutuklandı. DFG Eş Başkanı Müftüoğlu raporu +Gerçek'e değerlendirdi.

+GERÇEK - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) "2022 Haziran Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri" raporunu açıkladı. Açıklamada Türkiye’de Kürt gazetecilere yönelik tutuklama, operasyon, "sansür yasası", haber takibini engelleme ve cezalandırılma politikalarıyla basın ve toplumun nefessiz bırakıldığı kaydedildi. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 8 Haziran 1992 yılında Hizbullah tarafından katledilen Hafız Akdemir’in, katledilişinin 30’uncu yılında Diyarbakır’da basına yönelik operasyon gerçekleştirildiği hatırlatılan açıklamada, "Özgür basın geleneğinin baş eğmeyen isimlerinden olan Hafız Akdemir’i anmak ve faillerinin yargılanmasını talep etmeye hazırlandığımız bu günde Apê Musa’nın 20 ardılı gözaltına alındı" denildi.

‘MESLEKTAŞLARIMIZ HEDEF GÖSTERİLDİ’

Gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişinin 8 günlük hukuksuz gözaltı işlemlerine değinilen açıklamada, "JİNNEWS’in bürosu ile Pia, Pel ve Ari Yapım Şirketlerine düzenlenen baskınlarda dijital tüm malzemelere el konuldu. Ari ve Pia Yapım Şirketlerini 8 Haziran’da ablukaya alan polisler, hiçbir yasal dayanağı olmamasına rağmen 'arama devam ediyor' diyerek bu kurumlara girişi engelleniyor. Gözaltı süreleri uzatılarak 8 gün Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan meslektaşlarımıza neyle suçlandıklarına ilişkin dahi bir açıklama yapılmadı. Operasyonun yapıldığı gün devletin resmi yayın kuruluşu TRT 1 üzerinden medyaya servis edilen bilgiyle meslektaşlarımız hedef gösterildi" diye belirtildi.

‘GAZETECİLİĞE AÇILMIŞ SAVAŞ’

16 gazetecinin tutuklanmasıyla birlikte tutuklu gazeteci sayısının 76’ya yükseldiğinin kaydedildiği açıklamada, "Meslektaşlarımızın tutuklanmasından sonra oluşan kamuoyu tepkisini dindirmek amacıyla Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, yandaş basın üzerinden servis ettiği fotoğraflarla kendini ele vermiş oldu. Kamera, fotoğraf makineleri, gazete arşivleri ve onurumuz olan özgür basın şehitlerinin fotoğrafları suç delili olarak gösterilmeye çalışıldı. Bu durum bile başlı başına operasyonun gazeteciliğe açılmış bir savaş olduğunu, iktidarın basına yaklaşımını ortaya koydu" denildi. 

‘SANSÜRE KARŞI MÜCADELE SÜRECEK’

Diyarbakır’da 16 Kürt gazetecinin tutuklandığı saatlerde "Sansür yasası" olarak ifade edilen "Dezenformasyon yasası"nın Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçtiği belirten açıklamada, "İnternet sitelerine erişimin Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) denetimine verilmesinden basın kartı verilişine dair düzenlemelerle medya tamamen susturulmak isteniyor. Sanal medya paylaşımlarına 3 yıla kadar hapis cezası içeren düzenleme bir bakıma toplumun da tümden cendereye alınması anlamına geliyor. Yıllardır medyada el değiştirme, kapatmalarla basının büyük bir bölümünü ele geçiren iktidar, yaptığı bu düzenlemeyle az sayıda kalan muhalif ve özgür basını tümden sindirmeyi hedefliyor. Gazeteci ve meslek örgütlerinin tepkisi nedeniyle Meclis Genel Kurulu’na getirilme tarihi ertelense de söz konusu ‘Sansür yasası’na karşı mücadelemiz devam edecek" denildi. 

DİCLE MÜFTÜOĞLU: DİYARBAKIR'DAKİ OPERASYONDAN SONRA SÜREÇ DAHA DA AĞIRLAŞTI

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu raporu +Gerçek'e değerlendirdi.

Gazetecilerin her gün ifade ya da meslektaşlarının davasını takip için adliye koridorlarında olduğunu belirten Müftüoğlu,"Haziran ayına ilişkin hazırladığımız rapora göre 35 gazeteci gözaltına alındı ve bunlardan 16’sı tutuklandı. Sansür yasası komisyondan geçti, uluslararası yayın yapan 2 önemli haber sitesine Türkiye’den erişim engellendi. Neredeyse her gün gazeteciler ya ifade için ya da meslektaşlarının davasını takip için adliye koridorlarında oldu" dedi. 

'BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ BAŞ AŞAĞI GİDİYOR'

Baskıların ancak birlikte mücadele ile engelelenebileceğini belirten Müftüoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"AKP iktidarının başa geldiği günden bu yana kötü olan basın ve ifade özgürlüğü son dönemde baş aşağı gidiyor demek yerinde olacaktır. Haziran ayındaki tabloya bile baktığımızda bunu söylemek mümkün. Özellikle Diyarbakır’da gerçekleşen operasyon ardından süreç daha da ağırlaştı. Tüm bunları da ancak birlikte mücadele ederek engelleyebiliriz. Parçalı ses çıkartmak ve mücadele etmek bu gidişi durduramayacak. DFG olarak basın ve ifade özgürlüğünü yaşamsallaştırabilmek için meslek örgütleri ve halkı birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."

DFG'nin açıklamasında hak ihlalleri şu şekilde sıralandı:

GAZETECİNİN YAŞAM HAKKI VE GÜVENLİĞİNE YÖNELİK İHLALLER

* Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 25

* Evine Baskın Düzenlenen Gazeteciler: 25

* Gözaltına Alınan Gazeteciler: 35

* Kötü Muameleye Maruz Kalan Gazeteciler: 49

* Haber Takibi Engellenen Gazeteciler:35

GAZETECİYE YÖNELİK DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİ

* Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 27

* Hakkında Dava Açılan Gazeteciler: 5

* Cezalandırılan Gazeteciler: 16

* Yargılaması Devam Eden Gazeteciler: 156

* Tutuklu Gazeteci Sayısı (01 Temmuz 2022 itibariyle): 76

BASIN-MEDYA KURULUŞLARINA YÖNELİK ENGELLEME VE SANSÜR

* Yayın Yasağı Kararı: 4

İNTERNET-DİJİTAL MEDYA MECRALARINA YÖNELİK ERİŞİM ENGELİ

* Erişim Engeli Getirilen Haberler: 12

Öne Çıkanlar