'Devlet, vadimizi katledecek, Cengiz İnşaat'a taş verecek'

'Devlet, vadimizi katledecek, Cengiz İnşaat'a taş verecek'
Rize'nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi'ne yapılacak taş ocağını protesto eden yurttaşların üzerine kepçe sürüldü. Yurttaşların direnişi jandarma ve polis tarafından engellendi.

Gençağa KARAFAZLI - Hüseyin ALTUN 


ARTI GERÇEK- AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat’ın İyidere Lojistik inşaatı için taş ocağı yapmak istediği Rize'nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi'ne (Rumca adı Eskencidere) dün jandarma desteğiyle giren kepçelere karşı direnen yurttaşlar, bu sabah polis ve jandarma tarafından engellendi. 

Polis ve Jandarma desteği ile vadiye giren kepçenin önüne duran Dursun Baş adlı yurttaş önce Jandarma, ardından kepçeyi vadiye sokmaya çalışan kepçe operatörü ile tartıştı. Tüm çabasına rağmen kepçenin vadiye girişini engelleyemeyen Baş, bu kez kepçenin önüne atladı ancak operatör yurttaşı kepçenin küreği ile iterek yoluna devam etti.

Polis ve Jandarmai vadiyi yol boyunca hem trafiğe hem de yayaların geçişine barikatlar kurarak kapattı. 

Yaşananları duyan yurttaşlar İşkencedere Vadisi'nde toplanmaya başladı. Yurttaşlar vadinin katledilmesine karşı direneceklerini açıkladı. 

Bir aydan beri İşkencedere Vadisi'nde kurulan direniş çadırında nöbet tutan yurttaşlardan Dursun Baş, yaşadıklarını şöyle aktarmıştı: 

"Sabah bir tabur askerle gelmişler. Vadi girişinde jandarma barikatı oluşturdular, vadiye girişimize izin vermiyorlar. Nöbet tuttuğumuz yerden iş makinelerini götüremeyen şirket yetkilileri, başka alanlardan gizlice İşkencedere Vadisi'ne girip çalışmaya başladılar. Bazı arkadaşlarımız çalışma yapılan alana ulaştı. Çalışma izinlerinin olup olmadığını sordular ancak herhangi bir izin belgesi gösteremediler. Gösterilen tepkiler sonrası iş makineleri çalışmayı sonlandırıldı ve makine şehre geri getirildi. 

"Gürdere köyümüzün muhtarı ve köylülerden oluşan heyet şu anda İkizdere Kaymakamı ile konuyla ilgili görüşüyorlar. Cumhurbaşkanı ve hemşerimiz Erdoğan’a sesleniyorum, acele kamulaştırma kararını bir daha gözden geçirsin bu cennet vadimiz katledilmesin!"

Bu sabah işkencedere vadisine 6 minibüs jandarma ve polis araçlarının geldiğine dikkat çeken Dursun Baş sabah yaşadıklarını şu şekilde dile getirdi: 

'DEVLET VADİMİZİ KATLEDECEK, CENGİZ İNŞAAT'A TAŞ VERECEK' 

"Dün olduğu gibi bugün de jandarma ve polis vadi girişine barikat oluşturdu. Biz bu koruma altında olan SİT alanı ilan edilmiş bölgemizin katledilmesini istemiyoruz. Bu cennet vadi bizim yaşamımızdır. Bu vadiyi Cengiz inşaat için katletmeyin diyoruz. Başka uygun olabilecek alanlar taş ocağı için bulunabilir. Bizim bu vadimizden 3 kilometre uzağından aktif olarak çalışan 2 taş ocağı var, gitsin oradan taş alsınlar diyoruz. 

"Burada yapılacak olan çalışma yasal değil. Bu vadide, taşocağı açılacak olan yerde daha önce başka bir firma taş ocağı açmak istedi, yargıya başvurmuş ve yargı bu vadiden taş ocağı açılmasının uygun olmadığına karar vermişti. Şimdi aynı yer ve aşağısında devlet kendi gücünü kullanarak Trabzon 11. bölge müdürlüğü adı altında taş ocağı açarak İyidere’de Lojistik merkezi inşaatını yapacak olan Cengiz İnşaat'a taş verecek. Burada Cengiz İnşaat'ın iş makineleri, daha doğrusu onun belirlediği bir taşeron, tonlarca dinamit patlatarak taş çıkartacak. Koruma altına alına 200 vadiden biri olan İşkencedere Vadimiz Cengiz için katledilecek buna karşı direneceğiz."

İşkencedere vadisine kepçelerin girdiği haberlerinin medyada yer alması sonrası il dışında bulunan birçok İkizdereli yurttaşın bugün ilçeyeye giderek yurttaşların direnişine destek verecekleri öğrenildi.

Öne Çıkanlar