Devlet PKK’ye ne vaat etmişti?

Devlet PKK’ye ne vaat etmişti?
'Gerçek şu ki, biz doğru yer ve zamanı beklerken ülkeye hâkim olan, Soylu çizgisi oldu.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK - HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ın,"çözüm sürecinde kendilerine vaat edilenleri, yeri ve zamanı geldiğinde açıklayacağını" söylemesi farklı tepkilere yol açtı. Buldan’ın devlete mesaj yolladığını ya da gözdağı verdiğini öne sürenler oldu.

Belli ki hem Dolmabahçe mutabakatına varan çözüm sürecinin, hem o sürecin ardından gelen kanlı dönemin hala bilinmeyen kodları var. Devletin -ya da Erdoğan’ın- bir dönem, ateşkes karşılığı önemli vaatlerde bulunduğu, ancak sonra bunun sandıktaki sonuçlarını görünce vazgeçip yeniden savaş politikalarına döndüğü biliniyor.

Buldan’ın sözünü ettiği vaatlere gelince…

Bir kısmı kimi belgelere, tanıklıklara, kitaplara yansıdı. Örneğin Amed Dicle, "Türkiye-PKK görüşmeleri" kitabında, 2008 Oslo toplantısında 3 temel madde üzerinde uzlaşıldığını belirtiyor:

Birincisi, "Kürt sorununun çözümüne yönelik temasların sürdürülmesi ve anayasal ve yasal çerçevede sonuçlandırılması", -ki buradan devletin Kürt kimliğini tanıyacak bir anayasal düzenlemeyi en azından müzakereye hazır olduğunu anlayabiliyoruz.

İkincisi, -güven tesis edici önlemler" olarak geçiyor -ki bu da örgütün, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir müdahalesine uğramadan sınır dışına çıkışıyla kısmen gerçekleşti.   

Ve nihayet "’tarafların’ ele alınan konuları ilgili kurum ve şahıslarla paylaşması" diye geçiyor -ki bu da hem PKK’ye hem Öcalan’a "taraf" kimliği kazandırıyordu.

Bunun ötesinde Öcalan’a ev hapsi, hasta tutsakların salıverilmesi gibi pratik önlemler ve yerelden yönetimi önceleyen, ana dilde eğitim imkânı getiren anayasal düzenlemeler gibi konular da muhtemelen masadaydı.

Buldan’ın bunları "yeri ve zamanı geldiğinde" açıklayacağını söylemesi, hükümete bir gözdağı olarak değerlendirilebilir. Açıklamaması ise, muhtemelen devlet içinde bir dönem öyle bir ihtimale kapı aralayanları zora sokmama kaygısından ve ilerde yeniden açılabilecek kapıları tümden kapatmama niyetinden kaynaklanmıştır. Ama gerçek şu ki, biz doğru yer ve zamanı beklerken ülkeye hâkim olan, Soylu çizgisi oldu.

 

Öne Çıkanlar