Devlet eliyle tarikat yurtlarına öğrenci teslimi

Devlet eliyle tarikat yurtlarına öğrenci teslimi
Devlet tarafından üniversite öğrencilerine sağlanan yurt oranı sadece yüzde 8. Aşırı pahalı yurtlar, öğrencileri tarikat ve İslamcı vakıf yurtlarına yönlendiriyor

GÜNCEL- Üniversite tercih sonuçları bugün açıklanırken, son günlerdeki eğitimde tarikat ve İslamcı vakıf etkisi tartışması kalacak yer sorunuyla bir kez daha gündeme geldi.

Birgün Gazetesi'nden Çağlar Ballıktaş'ın haberine göre, üniversite öğrencileri devlete ait yurt oranının genel toplam içinde sadece yüzde sekiz olması ve iyi imkanlara sahip yurtların aşırı pahalı olması nedeniyle tarikatlar ya da İslamcı vakıflar tarafından işletilen yurtlara mecbur bırakılıyor. 

Bu tür dini vakıflar ve tarikatlar ise kendilerine "adam kazandırma" mantığı ile hareket ederek hem ucuza barınma imkanı sunuyor hem de öğrencilere kendi gündemini ve programını dayatıyor. 

ÖSYM'nin bugün açıklayacağı üniversite tercih sonuçları, öğrenciler için kalacak yerin yanısıra pek çok başka sorunun da habercisi. Yetersiz kapasite ve sayıdaki devlet yurtlarında kalan öğrenci sayısı 556 bin olurken Türkiye'de toplamda devel eliyle işletilen 686 yurt bulunuyor. Oysa geçen yıl devlet okullarında öğrenim gören öğrenci sayısı ise 6 milyon 629 bin 961’e ulaşırken, bu rakamlara göre öğrencilerin sadece yüzde 8,3’ü devlet yurtlarında kaldı.

KYK’nin sitesinde yer alan açıklamada, yeni öğretim yılına 748 adet yurt ve 600 binden fazla kapasite ile girileceği duyurulmasına rağmen öğrencilerin yurt problemine çözüm bulunacak seviyeye ulaşılamadı. Bu yıl üniversitelere bir milyon kişinin yerleşeceği tahmin edilirken, devlet yurtlarının kapasitesinin yine ilk hafta dolacağı öngörülüyor.

Bu nedenle daha ucuz bir seçenek olan tarikat yurtları öğrenci kapma yarışına girişiyor. 

Öne Çıkanlar