DEVA'lı Çanakcı: Ekonomideki kriz çok daha derinleşecek ve bir çöküşle sonuçlanacaktır

DEVA'lı Çanakcı: Ekonomideki kriz çok daha derinleşecek ve bir çöküşle sonuçlanacaktır
DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, partisinin ekonomi politikasını ve Türkiye’nin bugün uyguladığı ekonomi modelini değerlendirdi.

Türkiye’de iktidara talip altı partinin oluşturduğu Millet İttifakı’nın, AKP’nin içinden doğan iki partisinden biri Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Ekonomi ve Finans Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan İbrahim Çanakcı, yaşanan ekonomik kriz hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bugün Türkiye’de uygulana ekonomi modeli eleştiren Çanakcı, "Var olan akıldan, bilimden, veri ve analizden uzak maceracı uygulamalardır. Bu vahim yanlışlar, Türkiye’nin büyüme potansiyelini yarı yarıya düşürmüş, üç haneli enflasyonu geri getirmiş, yoksulluğu derinleştirmiş, Türkiye’yi cari işlemler ve kamu açığının birlikte yaşandığı ikiz açık felaketinin içine sürüklemiştir" ifadesini kullandı.

DEVA Partisi’nin ekonomi politikasını anlatan Çanakcı, "Takvimi ve kaynak ihtiyacı belirlenmiş somut çözümlerimiz hazır. Özgür, zengin, saygın bir Türkiye vaat ediyoruz. Her vatandaşımıza insan onuruna yaraşır iş, gelir ve refah sözü veriyoruz. TÜİK ve Merkez Bankası’nı bağımsızlaştırıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı ayıracak, Türkiye Varlık Fonu’nu kapatacak, Kamu İhale Kanunu’nu yeniden yazacak, Sayıştay’ın denetim kapsamını tüm kamu kurum ve kuruluşlarını içerecek şekilde genişleteceğiz" dedi.

‘TİCARET VE CARİ AÇIKTA YAŞANAN REKOR ARTIŞLAR BU İÇİ BOŞ TEZİN DE ÇÖKTÜĞÜNÜ ORTAYA KOYDU’

Cumhuriyet’te yer alan habere göre bugün Türkiye’de uygulanana ekonomi modelini değerlendiren Çanakcı, "Öncelikle bugün uygulanan bir ekonomik modelden bahsetmek mümkün değil. Biliyorsunuz, iktidar faizleri siyasi talimatla düşürerek enflasyonu da düşüreceğim diyerek yola çıktı. Bu anlayışın kurları ve enflasyonu patlatacağını defalarca söylememize rağmen buna kulak tıkadı. Nitekim, kur patlayınca bu beceriksizliği örtmek için iktidar "yeni bir modele geçtik" demeye başladı. "Düşük faiz-yüksek kur" gibi bir safsata ile cari fazla verileceğini bununla da enflasyonun düşürüleceğini söylemeye başladılar. Ancak iş ticaret ve cari açıkta yaşanan rekor artışlar bu içi boş tezin de çöktüğünü ortaya koydu" ifadesini kullandı.

‘EKONOMİDEKİ KRİZ ÇOK DAHA DERİNLEŞECEK VE BİR ÇÖKÜŞLE SONUÇLANACAKTIR’

Ortada bir model olmadığını belirten Çanakcı, "Var olan akıldan, bilimden, veri ve analizden uzak maceracı uygulamalardır. Bu vahim yanlışlar, Türkiye’nin büyüme potansiyelini yarı yarıya düşürmüş, üç haneli enflasyonu geri getirmiş, yoksulluğu derinleştirmiş, Türkiye’yi cari işlemler ve kamu açığının birlikte yaşandığı ikiz açık felaketinin içine sürüklemiştir. Üzülerek ifade etmek gerekirse, bu macerada ısrar edilmesi halinde ekonomideki kriz çok daha derinleşecek ve bir çöküşle sonuçlanacaktır" dedi.

‘90 VE 360 GÜNLÜK SOMUT EYLEM PLANLARI HAZIRLADIK’

DEVA Partisi ekonomi politikasını anlatan Çanakcı, "Türk siyasi tarihinde ilk defa bir parti olarak 90 ve 360 günlük somut eylem planları hazırladık. Tarım, sosyal politikalar, dijital dönüşüm, ekonomi, finans ve istihdam alanlarındaki eylem planlarını kamuoyu ile paylaştık, paylaşıyoruz. Bizim önerilerimiz takvime bağlanmış ve kaynak ihtiyacı belirlenmiş somut ve net çözümlerdir. DEVA Partisi olarak biz özgür, zengin ve saygın bir Türkiye vaat ediyoruz. Biz her bir vatandaşımıza insan onuruna yaraşır iş, gelir ve refah sözü veriyoruz. Bunun yolu enflasyonu düşük tek haneye indirmekten, paramıza itibar kazandırmaktan, üretken yatırımları ve yüksek katma değerli ihracatı artırmaktan geçiyor. Bu hedeflere ancak büyüme modelini değiştirerek ulaşabiliriz. Deva Partisi olarak biz, "Güçlü, Sürdürülebilir ve Kapsayıcı Büyüme Modeli"ne geçişi hedefliyoruz. Bu model, rant yerine verimliliğin; inşaat yerine tarım ve sanayinin, tüketim ve kamu harcaması yerine yatırım ve ihracatın esas alındığı bir modeldir. Bu modelle Türkiye’yi orta gelir tuzağından kurtararak "yüksek gelirli" ülkeler grubuna yükselteceğiz" vurgusu yaptı.

İktidar olarak başa geldiklerinde izleyecekleri yolları anlatan Çanakcı, "Ekonomideki sorunları aşmanın ön koşulu ekonomi yönetimine ve politikalara olan güveni tesis etmek" dedi. Çanakçı, ilk 90 günde yapacakları şöyle belirtti:

-Uzun vadeli strateji ve planlamadan sorumlu bir kurum kuracağız.

-Türkiye İstatistik Kurumu’nu tam bağımsız hale getireceğiz.

-Türkiye Varlık Fonu’nu kapatacağız.

-Ekonomik ve Sosyal Konsey’in derhal toplanmasını sağlayacağız.

-Merkez Bankası’nı tam bağımsız kurum haline getireceğiz.

-Kamu İhale Kanunu’nu yeniden yazacağız.

-Sayıştay‘ın denetim kapsamını genişleteceğiz.

‘TÜRKİYE’NİN EN YAKICI SORUNUNUN EKONOMİ OLDUĞU DOĞRUDUR’

Ekonomi programının diğer partilerden ayıran özelliklerini anlatan Çanakcı, "Öncelikle tüm partilerin programlarının ve hazırlıklarının değerli olduğunu belirtmek isterim. Biz Deva Partisi olarak siyasete yeni bir dil ve anlayış getirmek iddiası ile yola çıktık. Çözüm ve gelecek odaklı olarak bu anlayış doğrultusunda yapıcı bir yarış şeklinde yürütülmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’nin en yakıcı sorununun ekonomi olduğu doğrudur. Ancak ekonomideki sorunların çözümü demokrasi, özgürlükler, hukuk, adalet, yargı bağımsızlığı ve kamu yönetimi alanlarındaki sorunların aşılmasıyla yakından ilgilidir" diye konuştu.

‘HAZİNE BORCU 3.5 YILDA ÜÇE KATLANMIŞTIR’

Çanakcı, "Bu iktidar vahim yanlışlarda ve macerada ısrar ederek ülkemizin güçlü ekonomik ve finansal temellerini birer birer yıkmıştır. Merkez Bankası rezervleri çar çur edilmiş, yedek akçeler tüketilmiş, Hazine borcu 3.5 yılda üçe katlanmıştır. Bu iş bilmez iktidar yanlış ve macerada ısrara devam ederse halkımız maalesef daha ağır bedel ödemekle karşı karşıya kalacaktır. Biz bu ağır tablodan Türkiye’yi kendi imkânlarımızla çıkaracağımızı taahhüt ediyoruz" dedi.

‘İKTİDARIN SEBEP OLDUĞU EN BÜYÜK SORUN, ALIM GÜCÜNDEKİ ERİME VE YOKSULLAŞMA’

Artan yoksulluk, işsizlik ve maaşlarının erimesiyle ilgili neler yapacaklarını anlatan Çanakcı şunları söyledi:

"Evet, bu iktidarın sebep olduğu en büyük sorun, alım gücündeki erime ve yoksullaşma. Bu sorunu aşmak için bir yandan enflasyonu hızla aşağı çekerken eş zamanlı olarak birikmiş kayıpları telafi edecek gelir artışlarına ve iyileştirmelere gidilmesi gerekecek. Deva Partisi olarak çiftçi, esnaf, asgari ücretli, işçi, memur ve emekliler için özel destek ve iyileştirme programlarını hayata geçireceğiz. Yoksul yurttaşlarımıza aile bazlı "Asgari Gelir Desteği" sağlayacağız. Yeni doğan bebeklere bir yıl boyunca başta; süt ve bebek maması olmak üzere gıda desteği vereceğiz. Isınma yardımı yapacağız. Dar gelirli ailelere ucuz ve düşük kirayla konut temin edeceğiz. Emekli aylıklarını satın alma gücünü koruyacak şekilde artıracağız."

Öne Çıkanlar