Dersimli şair Emirali Yağan toprağa verildi

Dersimli şair Emirali Yağan toprağa verildi
Paris’te vefat eden şair ve yazar Emirali Yağan, memleketi Dersim’de düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.

Fotoğraf: Vecdi Erbay

Şair ve yazar Emirali Yağan, 9 Nisan'da Paris'te yaşamını yitirdi. Paris'te düzenlenen anma töreninin ardından memleketi Dersim'e getirilen Yağan, Dersim'de de düzenlenen törenin ardınndan doğuğ büyüdüğü Xeç (Demirkapı) köyünde defnedildi.

Yağab için düzenlenen törene çok sayıda sanatçi, şair arkadaşı ve siyasi katıldı. Dersim'de düzenlenen törende, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, "Emirali, bu toprakta her alanda emeği, çalışması olan ve bedelini ödemiş bir insanımızdı. Yani bu toprakların siyasi kimliğinde yer almış, mücadelesini vermiş ve bedelini de ödemiştir. Bu halkın dili, kültürü ve inancı için de emek sarf etmiştir. Bu nedenle Emirali, bir bütün olarak, tam bir Dersimlidir. Emirali’yi kaybettiğimiz için çok üzgünüz" ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar’dan Vecdi Erbay’ın haberine göre; Katliamlara tanıklık etmiş Beyaz Dağ’ın eteklerindeki evinin önünde yapılan konuşmalarda Emirali Yağan ile ilgili anılar paylaşıldı. Yağan’ın 70’li yıllarda devrimci mücadele içinde yer aldığı, 1980 darbesinden sonra tutuklanıp cezaevinde yattığı hatırlatıldı. 

Cezaevinden çıktıktan sonra Fransa’ya yerleşen ve sanata daha çok zaman ayıran Yağan’ın özellikle şiir alanında önemli çalışmalara imza attığı vurgulandı. Piya Kolektifi’nin kurucularından olan Yağan’ın, Piya Kitaplığı’nın süreli yayınlarına da katkıda bulunduğu belirtildi.

ŞİİRLER VE AĞITLARLA UĞURLANDI

Evdeki konuşmaların ardından köy mezarlığına defnedilen Yağan için burada da konuşmalar yapıldı. Kar yağışı altında sanatçı Nilüfer Akbal mezarlıkta bulunanlarla birlikte şarkı söylerken, şair Nesimi Aday da Yağan’ın şiirlerini okudu.

‘DERSİM ÇIĞLIĞINDAN TANIR ŞAİRİNİ’

Cenazeye Diyarbakır’dan katılan ve Emirali Yağan’ı "çığlıklarla geliyorum kentinize/ölüm şenlikleriyle/katarlar, konvoylar geçer/nenni düşlerimden, sirenler, panzerler" dizeleriyle anan Prof. Dr. Aziz Yağan, şunlar söyledi: "Suskunlukla değil, mısralı çığlığıyla geçti kentlerden. Gittikçe belirginleşti yüzü ömrünün an’larında, nabzı toklaştı; yaşamın mısralaşmaktan vazgeçmediği hissedişlerin sayfaları, kitapları şiirleşen ömür sürmek, ömrünü şiirleştirmek, başka ömürleri, an’ları şiirle, anlamlandırmak.. Güçlü, yoğun mısralarıyla, uğurlanacak köyünde Emirali Yağan, kutsal Dersim coğrafyası çığlığından tanır şairini.. Çığlığını bakışından, sesinden, mısrasından duyabilenler yeniden işitecek her bir heceyi: çığ lık lar la."

'EMİRALİ’Yİ BEYAZDAĞ’A EMANET EDECEĞİZ'

Cenazeye katılmak üzere İstanbul’dan Dersim’e gelen şair Nesimi Aday, "Önemli bir edebiyat insanını yitirdik" dedi. Aday, "Ben de daha önce birlikte edebiyat, sanat kolektifi çalışması yaptığım bir yol arkadaşımı kaybettim. Tarih ve zaman bazı insanların boşluğunu doldurmaz, dostumuz Emirali Yağan da onlardan biriydi. Emirali Yağan, bir eski zaman seyyahı gibi haritanın hep batısına yürüdü, bir seyyah gibi dolaştı haritada ve şimdi onu hayata göz yumduğu Paris’ten ana-ata toprağı olan ve romanını yazdığı Beyazdağ’da emanet edeceğiz" şeklinde konuştu.

'YERİ DOLDURULAMAZ'

Diyarbakır’dan gelerek cenaze törenine katılan şair Şahin Altuner, "Emirali Yağan büyük bir yazın, şiir emekçisiydi. Kaybıyla yeri doldurulamaz insanlardandır. Piya Yayın Kolektifi’nin kurucularından Mehmet Çetin’in ardında vefatı, gerçekten yeri doldurulamaz bir boşluk bıraktı. Çok üzgünüz" dedi.

'TAM BİR DERSİMLİ'

Cenaze törenine katılan HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü ise şunları söyledi: "Emirali, bu toprakta her alanda emeği, çalışması olan ve bedelini ödemiş bir insanımızdı. Yani bu toprakların siyasi kimliğinde yer almış, mücadelesini vermiş ve bedelini de ödemiştir. Bu halkın dili, kültürü ve inancı için de emek sarf etmiştir. Bu nedenle Emirali, bir bütün olarak, tam bir Dersimlidir. Emirali’yi kaybettiğimiz için çok üzgünüz."

Öne Çıkanlar