Dersim adı verileceği vaat edilen, katliamın yönetildiği kışla Tunceli Müzesi yapıldı

Dersim adı verileceği vaat edilen, katliamın yönetildiği kışla Tunceli Müzesi yapıldı
Ahmet Davutoğlu'nun 2016'da Dersim adını vereceklerini vaat ettiği eski kışla Tunceli Müzesi olarak açıldı.

ARTI GERÇEK- Dersim’de 1938 yılında yapılan katliamın yönetildiği kışla, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da bulunduğu AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla müze olarak açıldı.

Tunceli Müzesi ismi verilen kışla için müzeye dönüştürme fikri yeni değil hatta 6 yıl önce Ahmet Davutoğlu kışlanın müzeye çevrileceğini ve isminin Dersim olacağını vaat etmişti.

Davutoğlu o tarihte, "Dersim’de eski kışla müzeye dönüştürülecek ve adı da Dersim Müzesi olacak. Bunun için 10 milyon Türk liralık ödeneğin talimatını verdik" dedi. Eski kışla binası, şu anda harebe durumunda bulunuyor" şeklinde konuşmuştu.

Dersim il merkezinde Seyit Rıza Meydanı’nda bulunan kışla binası 1950’ye kadar askeriye tarafından kullanılmış, 1990’na kadar da memur lojmanı olarak faaliyet göstermişti.

Müzede 1938 Dersim katliamı sırasında hayatını kaybedenlere ait eşya, belgeler ve yöreye ait tarihi eserler ve Alevi ocaklarının belgeleri sergilenecekti. Katliamı anmak, Dersim kültürünü ve Alevi ocaklarını tanıtmak amacıyla kurulacağı söylenen müze açılışına Dersimlileri temsilen kimse davet edilmedi.

MÜZEYLE TURİZMİ HEDEFLİYORLAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise güvenliğe ve turizme vurgu yaptığı konuşmada, "Sayın bakanımızın bulunduğu Tunceli’ de şehrin Cumhuriyet tarihimizdeki ilk müzesini eski askeri kışla binasında kurduk. Konser ve tiyatro etkinliklerine uygun avlusuyla bu binada Tunceli’nin zengin tarihini yansıtan eserler sergilenecektir. Yaklaşık 38 milyon liralık bir yatırımla hayata geçirilen müze projemizin Tunceli’mize hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin turizm potansiyeli en yüksek illeri arasında yer alan Tunceli, huzur ve güven ikliminin tesisiyle büyük bir sıçramanın eşiğindedir. Gerçekten hayranlık verici tabii güzellikleri yanında tarihi zenginliklerini de yansıtan bu müzeyi açarak Tunceli’yi ülkemizin turizm merkezlerinden biri haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bu vesileyle Tuncelili kardeşlerimize selamlarımı gönderiyorum" şeklinde konuştu.

Yerel bürokrasi ile açılışta bulunan Bakan Ersoy müzeye ilişkin, "1937'de askeri kışla olarak yapılmış olan bir yapıdayız. 2015'te işlevi müze olarak değiştirilme kararı alınıyor ve restorasyon çalışmaları başlıyor. Çok titiz bir restorasyon çalışması sonucunda bugün müze olarak açılışa hazır hale getirmiş oluyoruz. Paleolitik Çağ'dan Cumhuriyet dönemine birçok bölümü içeren müzemiz; arkeoloji, etnografya, sosyal tarih, toplum tarihi ve inanç kültürü olmak üzere 5 bin 800 metrekarelik bir kapalı alandan oluşuyor. Bunun yanında 1800 metrekarelik çok amaçlı bir avlumuz var. Bu avlu konserler, tiyatrolar ve çeşitli etkinlikler amacıyla da bundan sonra kullanılacak. Ayrıca 10 bin kitaplık bir kütüphane de yer alıyor. Yani sadece müze işlevi olarak sınıflandırılmadı. Çok amaçlı olarak ileride Tunceli'nin kültür, sanat ve sosyal yaşamına da cazibe merkezi olacak şekilde sınıflandırılmış durumda" bilgisini verdi.

Öne Çıkanlar