DERİTEKS: İşçileri enflasyona ezdirmeyeceğiz

DERİTEKS: İşçileri enflasyona ezdirmeyeceğiz
DERİTEKS Tuzla Şubesi Başkanı Hikmet Numanoğlu, toplu iş sözleşmesinde yüzde 75’lik bir zam teklifinde bulunduklarını belirterek, 'İşçileri enflasyona ezdirmeyeceğiz' dedi.

Deri Dokuma Ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS) Tuzla Şubesi, örgütlü olduğu iş yerlerinde toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerine ilişkin Tuzla Organize Sanayi Bölgesinde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Mikrobun bile yaşayamadığı yerde ölümüne çalıştık! Toplu iş sözleşmesi hakkımızı istiyoruz" pankartı taşınırken sık sık "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıldı. Açıklamada, "Toplu iş sözleşmesi hakkımız engellenemez", "Direne direne kazanacağız", "Pandemide çalıştık, ürettik, hasta olduk, karşılığını verin", "Sözleşme yoksa üretim yok", "Geçinemiyoruz" dövizleri taşındı. Açıklamaya yüzlerce işçi katılım sağladı. 
 
Açıklamayı okuyan DERİTEKS Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu, enflasyondan dolayı işçilerin alım gücünün gittikçe azaldığını belirterek, temel ihtiyaçlar olmak üzere her şeyin yüzde 300 zamlandığını belirtti. Numanoğlu, "Ülkede büyük bir yoksullaşma yaşanırken ülkeyi yönetenler mevcut ekonomik tabloyu iyimser açıklamalarla geçiştirmeye çalışmaktadır. Ülkenin birçok yerinde ve işyerinde yaşanan yoksullaşma karşısında işçi direnişleri baş göstermiş ve fiili mücadelelerle işçiler hak ettiğini alabilmiştir" dedi.  
 
‘SESİMİZİ YÜKSELTMELİYİZ’
 
İşçilerin aldıkları ücretlerin her geçen gün buharlaştığını söyleyen Numanoğlu, Ukrayna ve Rusya savaşında ithalatta gittikçe sorunların yaşadığına dikkati çekerek, yoksulların bu savaştan çok etkilendiğini hatırlattı. Numanoğlu, "Tüm dünyada savaşa hayır demek ve halkların birbirine kırdırılmasının önüne geçmek için sesimizi yükseltmek zorundayız. Hem ülkede hem dünyadaki olumsuz tablonun ağırlaştığı bir ortamda toplu iş sözleşme görüşmelerine girmiş bulunuyoruz" diye belirtti. 
 
YÜZDE 75 ZAM TALEBİ
 
Sendika olarak deri grup sözleşme görüşmeleri için ilk olarak 11 Mart 2021 tarihinde bir araya geldiklerini ifade eden Numanoğlu, "Teklif taslağımızı her fabrikadan seçtiğimiz işçi komiteleri ile birlikte tartışarak nihai hale getirdik ve yüzde 75’lik zam talebimizi işveren tarafına ilettik. Yapılan görüşmelerde işveren tarafı masaya enflasyonun altında bir zam teklifi ile geldi. Her sözleşmede olduğu gibi işçi arkadaşlarımızı enflasyon altında ezdirecek bir sözleşmeye imza atmamızın mümkün olmadığını işverenlere ilettik. Yapılan görüşmelerde geldiğimiz aşama da işveren tarafı teklifini revize etti ve teklifini yüzde 58 olarak güncelledi.  Ancak bu teklif biz işçilerin mevcut hayat pahalılığında geçinebilmesine yetecek bir artış oranını yansıtmadığı için teklifi kabul etmediğimizi tüm işçi kardeşlerimizin bilmesini isteriz" diye belirtti. 
 
İŞÇİLER TEK YUMRUK
 
İşverenler eğer istedikleri ücreti vermezlerse mücadele edeceklerini vurgulayan Numanoğlu, işçilerin birlikte örgütlenerek ve mücadele ederek kazanabileceğini belirtti. Numanoğlu, "İşçilerin birleşerek elde edemeyecekleri bir şey yoktur. Deri işçileri sözleşme dönemlerinde tek bir yumruk gibi davranmayı bugüne kadar başarmıştır. Herkesin elini taşın altına koymak zorunda olduğu bir dönemdeyiz. İlerleyen günlerde deri işçilerin hak ettiği tabloyu göreceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar