'Depremzedeler, AKP beceriksizliği yüzünden sarsılmaya devam ediyor'

'Depremzedeler, AKP beceriksizliği yüzünden sarsılmaya devam ediyor'
CHP'li Ağbaba, Elâzığ depreminin birinci yılında depremzedelere yapılan yardımların yetersiz kaldığını duyurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 24 Ocak 2020 tarihinde Elâzığ depreminin birinci yılında depremzedelere yapılan yardımların yetersiz kaldığını belirterek, "Depremzedeler AKP beceriksizliği yüzünden sarsılmaya devam ediyor" dedi.

Ağbaba, 24 Ocak depreminin birinci yılında yazılı bir açıklama yaparak değerlendirmelerde bulundu. Veli Ağbaba, depremzedelerin bir yıldır çadıra mahkûm edildiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın depremzedelere 7 ay sonra konut teslimi yapılacağı söylediğini fakat hâlâ yapılamadığını belirterek, "Depremzedeler AKP beceriksizliği yüzünden sarsılmaya devam ediyor" dedi.

'DEPREMZEDELERİN HESABINA YATIRILAN PARALAR GERİ ALINMIŞ' 

Geçen bir yıl içinde yapılan yardımların depremzedelerin yaralarını sarmadığını belirten Veli Ağbaba, şu görüşlere yer verdi:

"Deprem sonrası yapılan 11 bin liralık yardım 1 yıldır perişan olmuş insanlar için çok düşük bir rakam kalmıştır. Üstelik bazı depremzedelerin hesabına yatırılan paralara bloke konulup geri alınmış, yaptığımız açıklamaların ardından paraları tekrar verilmiştir. Pütürge, Doğanyol, Kale ilçelerinde insanlar bir taraftan hava şartlarıyla, bir taraftan geçim derdiyle uğraşırken diğer taraftan da AKP’nin bitirdik diye övündüğü ‘bürokrasi’ ile mücadele ediyor. Aylarca hak sahibi olduklarını ispat etmek için çaba gösteren depremzedelerimiz var."

'DEPREM ENGELLENMEZ AMA KAYIPLAR ENGELLENEBİLİR'

24 Ocak’tan sonra çok sayıda artçı deprem meydana geldiğini, Pütürge-Sivrice Fayının, Türkiye’nin ikinci en büyük fayı olan Doğu Anadolu Fayı’nın bir parçası olduğunu hatırlatan Ağbaba, deprem risklerini azaltmak için gecikmeden merkezi ve yerel yönetimlerin çalışmalar yapması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

"Elbette yer altındaki deprem oluşumunu engellemek mümkün değil, ancak yer üstünde insanların hayatını kaybetmelerini engellemek mümkün. Deprem olduktan sonra onlara sosyal devletin gerçek yüzünü göstermek mümkün. Onları 1 yıl çadıra mahkum etmemek mümkün. Fay hatlarında bulunan tüm yerleşim birimlerinde analizler yapılmalı, deprem riski olan alanlar boşaltılmalı, depremde can ve mal kaybını en aza indirmek için mutlaka sistemli ve ayakları yere basan çalışmalar yapılmalı." (ANKA)

Öne Çıkanlar