Deniz Yücel PEN Almanya’dan istifa etti

Deniz Yücel PEN Almanya’dan istifa etti
Uluslararası Yazarlar Birliği PEN Almanya Genel Kurulu’nda azil oylamasını kılpayı atlatan Deniz Yücel, hem PEN başkanlığı hem de örgüt üyeliğinden ayrıldığını duyurdu.

Thüringen eyaletindeki Gotha kentinde devam eden genel kurulda 75 ret, 73 kabul oyuyla azledilmenin kıyısından dönen PEN Almanya Başkanı, gazeteci-yazar Deniz Yücel, görevinden istifa etti.

DW Türkçe’de haberine göre genel kurulda kendisine yönelik yuhalamalar ve hakaretlere tepki gösteren Yücel, "Buna ihtiyacım yok PEN. Ya alırsın ya bırakırsın PEN" dedi. Geçtiğimiz ekim ayında PEN Almanya Başkanı seçilen Yücel, kendi ifadesiyle ‘Sucuk dükkanı’ PEN’in üyeliğinden de ayrıldığını duyurdu.

Tartışmaların arka planında Deniz Yücel’e yönelik otokratik bir yönetim anlayışı ve mobing suçlamasının yanı sıra yazarların Ukrayna konusundaki birbirine zıt görüşleri bulunuyor.

Avrupa’nın en büyük medya holdingi Springer Grubu’nun yazarı Deniz Yücel, daha önce Köln’de gerçekleştirilen bir edebiyatçılar kongresinde Ukrayna’nın kendisini daha kolay savunabileceği öngörüsüyle NATO’nun uçuş yasağı önerisini desteklediğini açıklamıştı. Springer Grubu Başkanı Mattias Döpfner de benzer açıklamalar yapmıştı.

Bu görüşe karşı çıkanlar ise benzer yasakların Rusya’nın saldırısıyla başlayan bu savaşı bir dünya savaşına dönüştürebileceği uyarısını yapıyor.

PEN’in eski başkanlarından Gert Heidenreich, Christoph Hein, Johana Strasser, Josef Haslinger ve Regula Venske de birliğin "tüm gücüyle barış içinde yaşayan bir insanlık için mücadele etmek" hedefiyle kurulduğunu hatırlatarak, Deniz Yücel’in başkanlıktan derhal istifasını talep etmişti. Eski PEN başkanları ortak çağrılarında "Bu korkunç savaşın daha da yaygınlaşması üzerine böylesine özensizce konuşan biri, derhal PEN başkanlığını bırakmalıdır" demişti. Yücel ise bu istifa çağrısını reddettiği açıklamasında savaş tarihinden örnekler vererek bu konudaki tutumunu sürdürmüştü.

Yücel ile bağlantılı tartışmalar genel kurulun da ana gündemi haline geldi. Toplantıda kendisinin de hataları olduğunu kaydeden Yücel, PEN’in iç tartışmalara rağmen iyi durumda olduğunu da söyledi. Tartışmaların artması, Yücel’in PEN’den istifasını beraberinde getirdi.

Deniz Yücel, Die Welt muhabirliği yaptığı sırada Türkiye’de ajanlık ve terör suçlamalarıyla 2017-2018 yıllarında tutuklu kalmış, ardından Deniz Yücel’in serbest için Almanya’da mitingler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmişti. Alman hükümeti de Yücel’in serbest bırakılması için özel çaba göstermişti. Deniz Yücel bu süreci "Agentterrorist: Eine Geschichte über Freiheit und Freundschaft, Demokratie und Nichtsodemokratie" (Ajan terörist: Özgürlük ve Dostluk, Demokrasi ve Pek de öyle olmayan demokrasi hakkında bir hikaye) adıyla kaleme almıştı.

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN, dünya genelinde 100 ülkede yaklaşık 150 yazar örgütünün dahil olduğu bir oluşum. 770 üyeye sahip olan PEN Almanya’nın merkezi ise Hessen eyaletindeki Darmstadt kentinde bulunuyor. PEN’in üç harfi, şairler, denemeciler ve romancılar anlamına gelen Poets Essayists und Novelists sözcüklerini temsil ediyor.

Öne Çıkanlar