Deniz Poyraz davası öncesi açıklama: Cinayetin ortaklarını açığa çıkarın

Deniz Poyraz davası öncesi açıklama: Cinayetin ortaklarını açığa çıkarın
Deniz Poyraz davası öncesi adliye binası önünde açıklama yapıldı. Açıklamada katil Onur Gencer’in arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması çağrısı yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına 17 Haziran 2021'de silahlı saldırı gerçekleştirerek Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 4'üncü duruşması öncesi İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

Deniz Poyraz'ın ailesi, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Sezai Temelli, Hüda Kaya ve Züleyha Gülüm, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kadın ve insan hakları örgütleri ile çok sayıda kişi açıklamaya katıldı.

KEMALBAY: HEDEF, TÜRKİYE’DE KAOS YARATMAKTIR

HDP’li Serpil Kemalbay, davanın bugüne kadar görülen 3 duruşmasını "adalet fiyaskosu" olarak nitelendirdi. Kemalbay, "Adaletin sağlanmayacağına dair derin kuşkularımız var. Suruç Katliamı’nın da yıl dönümüne giriyoruz. Türkiye’de siyasi katliamların ardının gelmemesinin arkasındaki en temel neden bu katliamlarla yüzleşilmemesidir. Biliyoruz ki Deniz Poyraz katliamını gerçekleştirenlerin ulaşmak istedikleri hedef, Türkiye’de kaos yaratmaktır. HDP şahsında demokrasi güçlerine karşı saldırıyı harekete geçirmek amaçlanmıştır. Bu amacın arkasında bulunanlar bugün ortaya çıkarılmamıştır. Bu handikabı ve kısır döngüyü aşamadığımız sürece Türkiye’de birlikte yaşamı, demokrasiyi, barışı kuracak bir yol çizemeyiz" şeklinde konuştu.

‘EN UFAK BİR GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ’

Halen katil Onur Gencer'in arkasındaki güçlerin sırtının sıvazlandığına dikkati çeken Kemalbay, "Katil içeride annelerimize, partimize, milletvekillerimize yönelik saldırgan tutumunu sürdürüyor. Sırtının sıvazlanmasından aldığı güçle mahkeme heyetine hakaret ve tehdit edebilme cüretini gösteriyor. Ama açıkça şunu söylüyoruz ki bunun karşısında en ufak bir geri adım atmayacağız. Bu davayı sonuna kadar takip edeceğiz. Türkiye’de gerçek bir barış demokrasi ve adalet sağlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Onur Gencer'in burada sırtını sıvazlayan, katili kollayan bu sistem yakası ilikli savcılar, hakimler ve saraydan talimat alan yargı mekanizması eninde sonunda mahkum edilecek" ifadelerini kullandı. 

TEMELLİ: BÜYÜK SUÇLARINI GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Ardından konuşan HDP’li Sezai Temelli, yargılamada olayın üstünün örtülmeye çalışıldığını aktardı. Çok büyük bir adaletsizlik olduğunu belirten Temelli, "Bu topraklarda yüzyılı aşkın bir süredir Kürt düşmanlığı dayatan, nefret söylemiyle toplumu adeta ayrımcılığa tabii kılan bu zihniyet, burada yaratılan adaletsizliğin üstünü örtme çabasında. Elini kolunu sallayarak tam 115 kez keşif yapan bir katile engel olmayan zihniyet, bu cinayetin ortağıdır. İltisak mı arıyorsunuz? Onlarca iltisak var ortada. Sanki münferit olaymış gibi bu olayı önümüze getiriyorlar. Büyük suçlarını gizlemeye çalışıyorlar. Ama bu suçlardan kaçamayacaksınız. Burada bir adalet nöbetini var ettik. Tıpkı Emine Şenyaşar'ın, barış annelerinin yaptığı gibi bütün adliye binalarının önünde adalet nöbetini var etmeye devam edeceğiz. Adalet ve barış mücadelesi bu ülkenin özlemini duyduğu bir arada yaşama iradesini var edecek" diye konuştu.

‘BÜYÜK BİR PANİKLE BU CİNAYETİN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞTINIZ’

"Deniz’in hesabını sormak hepimizin boynunun borcudur" diyen Temelli, şöyle devam etti: "Deniz’in ve onlarca katledilen arkadaşımızın hesabını sormak toplumsal barışı var etmektir. Barış içinde bir arada yaşamak istiyorsak bu katillerden ve katliamcı zihniyetten hep birlikte hesap sormalıyız. İşte o yüzden buradayız, yan yanayız. Suruç'un, Ankara Gar katliamının, Cizre’nin, Silopi'nin hesabını sormak için öfkemizle mücadele azmimizle yan yana geldik. İktidara ve küçük ortağına sesleniyoruz; Büyük bir panikle bu cinayetin üstünü örtmeye çalıştınız. Ama bu örtüyü parçalayacağız, bundan kurtulamayacaksınız."

TANRUKULU: BU CİNAYETİN DERİN DEVLETİN DERİN İLİŞKİLERİYLE İŞLENMİŞ OLDUĞU GÖRÜLÜYOR

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Bu cinayet canı sıkılan birinin yaptığı bir cinayet değil. Katliam öncesi aşamaya, cinayet sırasında güvenlik güçlerinin tutumu ve cinayetten sonra yargının tutumuna bakmak lazım. Bu 3 aşamaya baktığımızda bu cinayetin derin devletin derin ilişkileriyle işlenmiş olduğu görülüyor. 115 kez keşif yapılmış, binanın önünde karakol var ama bu cinayet engellenmemiş. Cinayetten önce nefret söylemleri bu cinayetin zeminini hazırladı. Katliamdan sonra bu katile 'görevini yerine getiren vatansever' muamelesi yapıldı. Hem müdahale edilmedi hem de müdahaleden sonra el bebek gül bebek ağırlandı. Bu ortamda bir sosyal medya paylaşımı yaparsanız 4-5 gün gözaltında kalırsınız. Ama bu katil sadece 24 saat gözaltında kaldı" dedi.

‘AKP SORUMLUDUR’

 "Bu tablo bize bu ilişkilerin sosyal ortağı ve sahibinin AKP olduğunu gösteriyor" diyen Tanrıkulu, "AKP, işkenceden, ölümlerden uzak bir ortam yaratacağı iddiasıyla iktidara geldi. Ama sonra derin devletin sahibi kendisi oldu. Bu cinayetlerden ve kendisinden önce işlenen cinayetlerin beraat ile sonuçlanmasından AKP sorumludur. Bu hesabı sandıkta soracağız" diye belirtti.

 KADINLAR: DENİZ’İN İSYANI OLACAĞIZ

 Kadınlar Birlikte Güçlü üyeleri de daha sonra adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamada sık sık "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ve "Deniz için adalet istiyoruz" sloganları atıldı. Kadınlar adına açıklamayı yapan Didar Gül, katil Onur Gencer'in yargılandığı mahkemelerde "Deniz'in isyanı olmaya" devam edeceklerini vurguladı. Gül, "Katilin tek başına Onur Gencer olmadığını biliyoruz. Onur Gencer'i yetiştirip HDP İzmir il binasına gönderen gücün kolluk kuvvetlerinin katili 'İsmin ne abicim' diye sarıp sarmalamasından tanıyoruz, biliyoruz. HDP il binası önüne adeta karakol görevi gören o çadırı kuranların katile nasıl yol açtığını biliyoruz. Katilleri tanıyoruz. Tüm failler yargılanana kadar Deniz için adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kere daha söylüyoruz" dedi.

‘KADINLARIN ÖZGÜRCE YAŞAYABİLDİĞİ BİR ÜLKE İÇİN MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Poyraz’ın katledilmesiyle kadınlara mesaj verilmek istendiğine dikkati çeken Gül, şöyle devam ett: "Bu mesajı aldık ve buradayız. En gür sesimizle, tüm öfkemizle 'yasta değil isyandayız' demeye devam ediyoruz. Bugün görülecek davada sadece Onur Gencer yargılanıyor. Fakat, bu katliamın önünü açanların da hesap verdiği, tek bir kadının katledilmediği, kadınların özgürce yaşayabildiği bir ülke için mücadele etmeye devam edeceğiz. Biliyoruz ki bu topraklara adaleti erkek devlet ve erkek yargının mahkeme salonları değil, bu erkek egemenliği karşısında mücadeleyi büyütenler, gerçek adalet için sokakları, meydanları, adliye önlerini gerçek adalet mücadelesi ile harlayanlar tarafından getirilecek."

ANNE POYRAZ: DENİZ'İ ÖLDÜRECEĞİZ SANDILAR, BİNLERCE DENİZ OLDUK

Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz ise, "Deniz'i öldüreceğiz sandılar. Ama binlerce Deniz olduk. Her zaman ayakta olacağız, mücadelemize devam edeceğiz. Şehid namirin" ifadelerini kullandı.(MA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar