Deniz Poyraz'ı katleden Gencer'in SADAT yanıtı

Deniz Poyraz'ı katleden Gencer'in SADAT yanıtı
Deniz Poyraz davasında sanık Gencer, 'SADAT militanlarından birisiyle tanıştınız mı' sorusuna 'belki' diye yanıt verdi. Gencer'in 'Binanızı kana buladım' sözleri salonda gerginlik yarattı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına yönelik silahlı saldırı düzenleyen ve Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 4'üncü duruşması İzmir 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Deniz Poyraz davasında dijital materyal ve kamera kayıtlarına yönelik talepleri reddeden mahkeme heyeti duruşmayı erteledi.

Dördüncü duruşmadan önce İzmir Adliyesi önünde Deniz Poyraz'ın ailesi, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Sezai Temelli, Hüda Kaya ve Züleyha Gülüm, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kadın ve insan hakları örgütleri tarafından açıklama yapıldı. Kısa açıklama yapan siyasetçi ve kadın örgütleri, Gencer'in arkasındaki gerçek faillerin korunduğu, hükümetin de bu saldırıda payının olduğu öne sürdüler.

Duruşma öncesi adliye önünde bir kişi ise uzun namlulu silah ile içerine girmeye çalışması gerginliğe neden oldu. Polis, şüpheliyi gözaltına aldı.

DURUŞMA BAŞLADI

Duruşmada sanık Onur Gencer duruşma salonunda hazır edildi. Deniz Poyraz ailesi, HDP ve CHP’li milletvekillerin yanı sıra çok sayıda kişi duruşmayı izledi.

GENCER SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

Duruşmada ilk olarak söz verilen dava avukatlarından İmdat Ataş, sanığa soru soracaklarını belirtti. HDP'ye dönük birçok yerde saldırılar olduğuna dikkati çeken Ataş, "Bugün de adliye önünde silahlı birisi yakalandı. Bunun tesadüf olmadığını düşünüyoruz" dedi. Ataş, ardından sanık Onur Gencer'e soruları yöneltti: 

"Bugüne kadar hangi numaraları kullandın? Görev yerininiz bu kadar sık değişmesinin nedeni neydi? Ticari taksi kullandığınız doğru mu? Suriye'ye gitmeye nasıl karar verdiniz? Suriye görevlendirmesi için sizi teşvik eden ya da yönlendiren oldu mu? Yakın çevreniz ya da akrabalarınızdan Suriye’ye giden oldu mu?"

Sanık Gencer, sorulan bu soruların hepsine "cevap yok" yanıtı verdi.

 BARO BAŞKANININ SORU SORMASINA İZİN VERİLMEDİ

Ardından sanığa soru sormak isteyen İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, "Ara kararı değiştirmenizi istiyorum. Geçen duruşmada katılanların soru sorma hakkını elinizden aldınız. Katılanların soru sorma hakkı var. Yetki belgesi dahil olmak üzere kendi aramızda iş bölümü yaptık. Vekaletname ile aynı değerde olan bir belgeden bahsediyoruz. 'Ben size söz vermiyorum' şeklinde bir yaklaşım olamaz. Kanun ne söylüyorsa odur" dedi.

Özkan'ın sözlerine kesen mahkeme başkanı, geçen duruşmada aldıkları kararın geçerli olduğunu ve vekaletnamesi olanlar dışında kimseye soru sorma hakkı vermeyeceğini söyledi.

‘KARAR HUKUKA UYGUN DEĞİL’

Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç ise, "Bu kararda ısrar ederseniz biz dışarı çıkacağız. Bu karar hukuka uygun değil. Dosyada ilerlememe olmamasının sebebi mahkemenin kendisi" diye belirtti.

'SALONU BOŞALTIRIM'

Mahkeme başkanı, salondan itirazların yükselmesi üzerine, "Salondan ses gelmeyecek. Salonu boşaltırım" ifadelerini kullandı.

Duruşmaya verilen 15 dakikalık aranın ardından devem edildi. 

'ÜLKÜCÜLERLE HERKESİN İLİŞKİSİ VAR, BİR TEK SİZİN YOK'

Aranın ardından avukatlar tarafından çapraz sorguya başlandı."Bulunduğunuz yerde Türkiye’nin birlikte hareket ettiği silahlı milislerle tanıştınız mı" sorusuna Gencer sadece "evet" yanıtını verdi. "Sizinle birlikte Suriye’den dönen arkadaşların oldu mu, HDP ve Kürtler ile ilgili düşüncenizin ne kadarını Osman Tanrıverdi ile paylaştınız, Gamze Açar’ı tanır mısınız" sorularına ise cevap vermedi. 

Olay günü yaptığı sosyal paylaşımlarının kendisi tarafından silinmediğini ileri süren Gencer, "Ülkücülerle bir ilişkiniz var mı" sorusuna ise "Herkesle var, bir tek sizinle yok" diye cevap verdi.

'CANI YANAN SİZSİNİZ CEVABINI SİZ VERİN'

Gencer, "Suriye’de SADAT militanlarından birisiyle tanıştınız mı" sorusuna da "belki" dedi, Abdullatif Koçak’ın ismini duyunca kısa bir süre duraksadı. Nedenini soran avukatlara verdiği "canı yanan sizsiniz cevabını siz bulun" cevabı salonda tepki topladı.

'BİNANIZI KANA BULADIM'

Gencer'in tepki toplayan bir diğer cevabı da "14 Haziran’da poligondan aldığın 15 merminin hepsini kullandın mı? Kullanmadıklarını ne yaptın?" sorusuna verdiği yanıt oldu. Bu soruya karşılık "Cevabını biliyorsunuz. Binanızı kana buladım." dedi. 

GENCER AVUKATLARI TEHDİT ETTİ, SALON BOŞALTILDI

Tanık ifadeleriyle süren duruşmada HDP'li tanık Hacay Yılmaz da ifadesini verdi. Yılmaz, "Saldırı sırasında silah sesleri gelmesine rağmen polisin müdahale etmediğini gördüm. polis epeyce zaman kazandırmış oldu. Katil işini bitirdikten sonra elini kolunu sallayarak aşağı indi. zaten partimizin önünde bir karakol kurulmuştu. anlaşılan polisin katilin işini bitirene kadar  müdahale etmediğini düşünüyoruz. Polis epeyce zaman kazandırmış oldu. Katil işini bitirdikten sonra elini kolunu sallayarak aşağı indi. zaten partimizin önünde bir karakol kurulmuştu. anlaşılan polisin katilin işini bitirene kadar  müdahale etmediğini düşünüyoruz" dedi.

Yılmaz’ın ifadesi sırasında katil Gencer dava avukatlarına doğru dönerek elini boğazına götürdü. Avukatların bu durumu açıklamasını istemesi üzerine salondan tepkiler yükseldi. Bunun üzerine salon boşaltılarak, duruşmaya 10 dakika ara verildi. Hakime de tepki gösteren izleyiciler ile askerler arasında arbede yaşandı.

Aranın ardından HDP'li tanık Hacay Yılmaz'ın ifadesine devam edildi.  Yılmaz parti binası önünde bekletilen çadırın kendilerini provake etmek amacıyla kullanıldığını belirterek, saldırı günü de bu çadırın kullanıldığını belirtti.

‘POLİSLER MÜDAHALE ETMEDİ’

Ardından tanıklardan Derya Özgen’in dinlenilmesine geçildi. Olay gününü anlatan Özgen, "Bir polise neden teçhizatlı ekiplerin müdahele etmediğini sorduğumda bana ‘çok film izliyorsun’ dedi. Ancak bu tip bir olaya müdahale edebilecek ekipler hayal değilmiş. Olaydan çok sonra valiyle birlikte olay yerine geldiler. Çevik kuvvet şubesi olay yerine 300 metre uzaklıkta. Ancak olay yerine saatler sonra geldiler" ifadelerini kullandı.

Dava avukatlarından Fatma Demirel Derya Özgen’e yönelik şu soruları sordu:

"Demirel: Silah ve çığlık sesleri duyulunca polisler ne yaptı?

Özgen: Onlarda bizimle beraber kaçtılar

Demirel: Emniyet tarafından sanığa yönelik sesli anons yapıldı mı?

Özgen: Hayır duymadım

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel tanık Özgen’e "İfadelerinize göre bu katliamın gerçekleştiği gün silahlar daha patlamadan bir polis sizin binaya girmenizi engelledi. Yani sanki olayın gerçekleşeceğini biliyormuş gibi" diye sordu. Özgen ise "Evet" cevabını verdi.

‘ARAMADIM’ DEDİ ARADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Son olarak tanık Hüseyin Sarıcan dinlendi. Sarıcan, Gencer’i okuldan tanıdığını ve okula geldikçe görüştüğünü ve dışarıda bir iki kere görüştüğünü söyledi. Dava avukatı İmdat Ataş, Sarıcan’a sorular yöneltti. Ataş’ın "Onur Gencer’i siyasi olarak nasıl tariflersiniz" sorusuna Sarıcan, "Ben sadece yaşamayı seven birisi olarak bilirim. Ağzından herhangi bir siyasi cümle duymadım" diye cevap verdi.

Avukat Türkan Aslan Ağaç ise, tanık Sarıcan’a Gencer’in üniversite içerisinde katıldığı toplantılara dair fotoğraflar göstererek, tanıdıklarının olup olmadığını sordu. Tanık fotoğraflarda bulunan kimseyi tanımadığını söyledi.

YALANCI TANIKLIK HATIRLATMASI

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise tanık Sarıcan'a yönelik "Telefonla görüşmüş olabilirim dediniz. Ama HTS kayıtlarında aramanız yok. Whatshapp konuşmamız yok dediniz. Ama olay günü sanığı buradan aradığınız görülüyor. Yalancı tanıklığın suç olduğunu hatırlatmak isterim" dedi. Tanık Sarıcan ise "Olayı onun yaptığına inanmadığım için arayıp emin olmak istedim" diye belirtti.

'TANIKLARIN TAMAMI DİNLENİLMEDİ'

Tanık ifadelerinin ardından söz alan avukat Türkan Aslan Ağaç, soruşturma aşamasının kötü yürütülmesinden kaynaklı HTS kayıtlarını kazıyarak dosyaya isim dahil etmeye çalıştıklarını söyledi. Fakat mahkeme heyetinin dosyaya dahil edilen birçok tanığın olayla ilgisinin olmadığına karar vererek dinlenilmesinden vazgeçildiğini belirten Ağaç, "Gelinen aşamada tanıklara yoğun sorularımız var. Biz bu olayın aydınlatılmasını istiyoruz. Tek tek isimlerin olay ve bağlantılarını kurarak dilekçemizde anlattık. Öncelikle dinlemekten vazgeçmiş olduğunuz tanıkların dinlenilmesini talep ediyoruz. Aynı dilekçede mahkemenizin bir kısım tanığın talimatla ifadesinin alınmasına itiraz etmiş, yüzyüzelik ilkesi gereği tanığa soru sorulmasını talep etmiştik. Gelinen noktadan o talebe yönelik ara karar kurulmadığı gibi süreç içerisinde talimatlı ifade sayısını arttırdınız. İbrahim Akıl, Doğukan Çetin, Oytun Yüksel, Oğulcan Dinçsever, Gamze Açar’a soru sorma imkanımız olmadı. Bunlar bir paragraftan oluşan bir ifadede bulunmuşlar. Bu kişiler dosya açısından kritik önemde olan kişiler. Bu isimlere soru sorabilmek için SEGBİS’le mahkemeye bağlanmalarını talep ediyoruz. dijital materyallerin ve delilreni toplanması konusunda verilen taleplerimizde bugüne kadar cevapsız kaldı" dedi.

49 TALEP SUNULDU

Gazete Cevheri Güven'in olaya ilişkin çektiği videoda olayın talimatının MHP genel merkezinden geldigine dair konuşmasının dosyaya girmesini isteyen Ağaç, ayrıca kendisinin tanık olarak dinlenmesini de talep etti. Ağaç, ayrıca kovuşturmanın genişletilmesi yönelik içerisinde dijital materyaller, HTS kayıtları gibi verilerin talep edildiği 49 talebi mahkeme heyetine yazılı olarak sunarak, bu taleplere yönelik 15 gün içerisinde ara karar kurulması talep etti.

BARO BAŞKANLARI KONUŞTU

Duruşmada son olarak söz alan Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik ve Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar da, olayın karanlık yönlerinin aydınlatılması konusunda mahkemenin sorumluluğunu hatırlattı.

12 EKİM'E ERTELENDİ

Ardından konuşan savcı, sanık ve tanıklara sorulan sorulara bir diyeceği olmadığını belirterek, Gencer’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tanık Sıla Yılmaz için talimat yazılmasına, tanıklar Nuri ve Nurgül Gencer'in adreslerinin tespiti için talimat yazılmasına, dinlenmeyen tanıkların talimatla ifadelerinin alınmasına, duruşma kayıtlarının çözümünün yapılarak duruşma sırasında suç teşkil eden konuşma ve davranışları yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti. Avukatların bilirkişi raporu alınması talebini kabul etti. Fakat avukatların dijital materyaller ve kamera kayıtlarını yönelik taleplerinin reddine karar vererek duruşmayı 12 Ekim 2022 tarihine erteledi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar