Urfa Barosu: Denetimsiz atış talimi yaşam hakkı ihlaline yol açıyor

Urfa Barosu: Denetimsiz atış talimi yaşam hakkı ihlaline yol açıyor
Urfa Av. Kazım Ekinci Barosu İnsan Hakları Merkezi, 16 yaşında çobanlık yapan Muharrem Aksan'ın özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı yerde ölü bulunmasına ilişkin açıklama yaptı.

Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Micit (Çalışkan) Mahallesi’nde 24 Mart’ta 16 yaşında çobanlık yapan Muharrem Aksan, özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı yerde ölü bulunmuştu. Aile, kendi imkanlarıyla çocuklarını ararken cenazesini atış talim alanında bulmuş, uzuvları kopmuş ve çok sayıda mermi veya şarapnel parçası isabet ettiği tahmin edilen cenaze, Urfa Adli Tıp Kurumu'nda (ATK) yapılan otopsiden sonra dün mahalle mezarlığında toprağa verilmişti.

Urfa Valiliği bir gün sonra konuya dair yazılı açıklama yaptı. Herhangi bir bilgilendirici tabela ve koruyucu önlem alınmayan alanın 2005 yılından bu yana "resmi atış ve eğitim yeri" olduğu belirtilen açıklamada, "Şüpheli ölüm olayının söz konusu alanın yaklaşık 300 metre dışında yaşandığı ve olay günü İl Emniyet Müdürlüğü personelinin sabah vakitlerinde alana gelip, eğitimi tamamladıktan sonra saat 15.08’de atış alandan ayrıldıkları PTS kayıtları, güvenlik kameraları ve alınan beyanlardan anlaşılmıştır" denildi.  

Urfa Av. Kazım Ekinci Barosu İnsan Hakları Merkezi de konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Denetimsiz bir şekilde atış talimi yapılması, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması açıkça yaşam hakkı ihlaline yol açmaktadır. Devletin öncelikle çocukların güvenli alanlarda yaşama hakkını sağlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Şanlıurfa Barosu olarak yaşamını yitiren Muharrem Aksan'in ailesine başsağlığı diliyor, olayın aydınlatılması için sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz." dedi.

Baronun açıklamasının tamamı şöyle:

24/03/2022 günü Eyyübiye ilçesine bağlı Organize Bölgesi civarında Çalışkan köyünde 16 yaşındaki Muharrem Aksan'ın cansız bedenine ulaşılmıştır. 

Aileyle yaptığımız görüşmede; çocuğun arkadaşlarına ben bir köpek bulmaya gidecem dediğini ve gittiği bölgenin de emniyetin atış talimi yaptığı yer olduğu, cesedin bulunduğu yerin polislerin atış talimi yapmak için geldikleri yer olduğu belirtilmiştir. 

Olay günü en son saat 16.30'da çocuklarına ulaşabildiklerini ve nerde olduğunu sorduklarında ise arazide hayvanların yanında olduğunu söylemiştir. Bu görüşmeden sonra gelmeyince babası çocuklarına gidip karakola haber vermelerini söylemiş ve akrabaları ile birlikte aramaya başlamışlardır. 

Yine o bölgede yaşayanlardan edindiğimiz bilgilere göre evlerin 500 metre yakınında olan bir alanda polislerin sürekli gelip atış yaptıklarını ve o gün de saat 18.00'e kadar silah seslerinin geldiğini söyleyen tanık beyanları bulunmaktadır. 

Saat 22.00 sıralarında o bölgede çocuklarının cansız bedenine ulaşmışlardır. Vücudunda şarapnel izlerinin olduğu, sis mermisi olabilecek güçte taşı bile parçalayan mermilerin olduğu, çocuğun elinin olmadığı, parçalandığı vücudunun paramparça olduğu ve oraya gittiklerinde de barut kokusunun olduğu belirtilmiştir. Aile avukatlarının dosyayı takip ettiğini ve henüz raporun gelmediğini ifade etmişlerdir. 

Bu şekilde denetimsiz bir şekilde atış talimi yapılması, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması açıkça yaşam hakkı ihlaline yol açmaktadır. Devletin öncelikle çocukların güvenli alanlarda yaşama hakkını sağlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Şanlıurfa Barosu olarak yaşamını yitiren Muharrem Aksan'in ailesine başsağlığı diliyor, olayın aydınlatılması için sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar