Demirören çalışanını ‘anne olduğu için’ işten attı

Demirören çalışanını ‘anne olduğu için’ işten attı
Demirören Haber Ajansı (DHA) Samsun muhabiri Zeynep Irmak Öcal 'anne olduğu' gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Demirören Haber Ajansı (DHA), Samsun bürosunda görev yapan muhabir Zeynep Irmak Öcal’ın iş akdini 'anne olduğu' gerekçesiyle feshetti. Sinop Temsilcisi Deniz Özen ise gazeteci arkadaşının DHA Genel Müdürü Celal Korkut tarafından işten çıkarılması ürerine ajans kartını yırtarak istifa ettiğini duyurdu.

Deniz Özen, Celal Korkut’un işten atılan 2,5 yıllık DHA çalışanına, "Sen şimdi anne olacaksın, çocuğun hastalanır, sen hastalanırsın biz bunlarla uğraşamayız. Bu nedenle seninle çalışmak istemiyoruz" dediğini iddia etti.

Deniz Özen’in paylaştığı videoda şu ifadeler yer aldı:

"Çok üzücü bir olayı tüm kamuoyuyla paylaşacağım ve takdiri sizlere bırakacağım. Yaklaşık 2,5 yıldır Demirören Haber Ajansı’nda gecesini gündüzüne katarak çalışan bir arkadaşımız bugün işten çıkartıldı. Nedeniyse; sadece anne olması. Bir anne adayını DHA bugün itibariyle işten çıkarmıştır. Neden? DHA Genel Müdürü Celal Bey’in gerekçesi şu: ‘Sen şimdi anne olacaksın, çocuğun hastalanır, süt iznin falan olur. Sen hastalanırsın, biz bunlarla uğraşamayız. Bu nedenle seninle çalışmak istemiyoruz’ Bizler DHA’yı aile olarak bilirdik, yanılmışız. Ben Deniz Özen olarak bugün itibariyle DHA ile ilişkimi kesiyorum. Kimlik kartımı da burada yırtıyorum. Biz mesleğimizi onurumuzla yapıyoruz ve Irmak arkadaşımıza yapılan bu olayı esefle kınıyoruz. Takdiri siz kamuoyuna bırakıyoruz." 

‘BEN ANNE OLDUM AMA SİZ İNSAN OLAMADINIZ’

 

Öte yandan işten çıkarılan Zeynep Irmak Öcal da Twitter hesabı üzerinden yayımladığı metinle yaşadığı olayı anlattı. "Ben anne oldum ama siz insan olamadınız" diyen Öcal sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bir gazeteciyim, bu işi her daim severek yaptım, hedefimse her daim daha iyisini yapmak oldu. Çalıştığım her kurumla bir aile oldum. Şimdi öyle bir şeyin içine düştüm ki, yıllardır haber yazdığım klavye bana yabancı oldu ve ne yazacağımı bilemiyorum. DHA’da 2.5 senedir telifli muhabir olarak çalışıyorum. Ancak tam mesai ile gecemi gündüzüme katarak çalıştım. Hem muhabirlik hem canlı yayınlar hem de redaktör olarak görev yaptım. Muhabir arkadaşlarımın haberlerini ulusala taşımak için kendi haberimden ayırt etmeden düzenledim ama meğerse bunların hiçbiri görülmemiş. Aralık ayında anne oldum, bu süreçte izne ayrıldım ve nisan ayında işime dönmek için plan yapıyorken, bugün anne olduğum için işime son verildi. Nedeni ise ‘siz anne oldunuz, süt izniniz olacak, sahada aktif görev yapamayacaksınız, çocuğunuz hasta olur’ gibi türlü türlü akla mantığa uymayan sadece varsayımlara dayanan bahaneler. Gelinen bu noktada ne diyeceğimi de bilemiyorum. Evet ben anne oldum ama siz insan olamadınız."

 

 

MEDYA İŞÇİLERİ SENDİKASI: SÜRECİN TAKİPÇİSİYİZ

 

Medya İşçileri Sendikası Twitter'dan yaptığı paylaşımla haksız iş feshine tepki gösterirken, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti. Sendikadan yapılan açıklamada, "DHA Samsun Muhabiri Zeynep Irmak Öcal’ın iş akdi, anne olduğu gerekçesiyle hukuksuz şekilde feshedildi. Sadece anne olduğu için işsiz kalan arkadaşımızın yanındayız. Tüm yasal sürecin takipçisiyiz. Kadınların iş hayatından el çektirilmesine müsaade etmeyeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

 

Öne Çıkanlar