'Demir Yumruk' operasyonu: Milyon dolarlık şirketler evsizlerin üzerine açılmış

'Demir Yumruk' operasyonu: Milyon dolarlık şirketler evsizlerin üzerine açılmış
'Demir Yumruk' operasyonunda isimlerine açılmış milyon dolarlık şirket olan iki evsiz gözaltına alındı. Sokakta yaşayan bu kişilere bin lira gibi ödemeler yapıldığı ortaya çıktı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 10 aylık teknik ve fiziki takip sonucu demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren 3 ayrı suç örgütüne yönelik 'Demir Yumruk' operasyonu düzenledi.

Ankara merkezli 29 ilde, 105 milyar TL'lik sahte faturayla kamuyu 25 milyar zarara uğratan şirketlere yönelik operasyonda, aralarında Erol Eşrefoğlu'nun (Evcil) da bulunduğu 323 şüpheli gözaltına alındı.

Suç örgütlerinin, demir- çelik piyasasını manipüle ederek fiyat istikrarını bozdukları, sektördeki diğer firmaları devre dışı bırakarak tekel olmaya çalıştıkları, sahte fatura düzenleyerek 3'üncü kişiler üzerinden kurdukları paravan şirketler aracılığıyla haksız kazanç sağladıkları belirlendi.

'ÜZERİME ŞİRKET AÇACAKLARINI SÖYLEYİP BİN LİRA TEKLİF ETTİLER'

Gözaltına alınan şüphelilerden Mustafa G., savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Mustafa G., tanımadığı kişilerle para karşılığı kimlik bilgilerini paylaştığını belirterek, "İzmir'de fuarda gezerken yanıma tanımadığım arkadaşlar geldi. Benim üzerime şirket açacaklarını söyleyerek bin lira para teklif ettiler. Ben de sokaklarda kaldığım için kabul ettim. '2 ay sonra şirket kapanacak' demişlerdi. Ama ben 2 ay sonra bunlara ulaşamadım. Mağdur oldum. Ankara'da üzerime şirket açılmış. Ben 2 ay sonra vergi dairesine gittim, vergi dairesinde şirket açıldığını öğrendim. Vergi şifremi değiştirdim. 2 sene sonra şüpheli olarak gözaltına alındım, mağdurum. İfademi verdim, geri gidiyordum. Şirketi kapattırmak için Ankara'ya geldim. Şirketi kapatamadım" dedi. 

MİLYON DOLARLIK İŞLEMLERDE İSMİ GEÇİYOR AMA SOKAKTA YAŞIYOR

Ankara Emniyet Mali Suçlarla Mücadele birimine bağlı bir başka ekip de kâğıt üzerinde milyon dolarlık şirket sahibi İbrahim D.’yi yakalamak için Adana’ya gitti.

Ancak ekipler şüpheli İbrahim D.'yi burada "yırtık elbiseler, kir pas içinde, dişleri dökülmüş bir vaziyette" sokakta yaşarken buldu. Hakkında gözaltı kararı olan İbrahim D. emniyete getirilip hücreye konuldu.

Burada İbrahim D.’nin akıl sağlığının yerinde olmadığı tespit edildi. İbrahim D. üzerine kurulan şirkert üzerinden ise 4 ayda 210 milyon liralık işlem yapılmış, naylon faturalar düzenlenerek milyon liralık vurgun yapılmıştı.

İbrahim D.’nin, cezai ehliyetinin olup olmadığının belirlenmesi için detaylı sağlık kontrolünden geçirileceği öğrenilirken hakkında, daha önceki yıllarda uyuşturucu bulundurma, kasten yaralama, kötü muamele, dolandırıcılık, görevi kötüye kullanma gibi suçlarda işlem yapıldığı ve sabıkası bulunduğu belirlendi. (DHA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar