DEDEF’ten Seyit Rıza'nın heykelinin kaldırılmasını isteyen Perinçek’e 'Mussolini' benzetmesi

DEDEF’ten Seyit Rıza'nın heykelinin kaldırılmasını isteyen Perinçek’e 'Mussolini' benzetmesi
‘Seyit Rıza’nın artık Dersim'in sembolü haline gelen heykelini imhaya yönelerek soykırımcı zihniyetlerinin canlılığını ortaya koyuyorlar.’

ARTI GERÇEK- Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Seyit Rıza heykelinin Dersim’den kaldırılmasına yönelik kampanya başlatan Vatan Partisi ve Doğu Perinçek’e ilişkin açıklama yaptı. DEDEF Seyit Rıza’nın heykelinin kaldırılmasını değil hakikat komisyonu kurularak 1938’de yaşananların ortaya çıkarılmasını istedi.

Doğu Perinçek’i İtalyan Ulusal Faşist Parti lideri Mussolini’ye Benzeten DEDEF, "Hayatının bir döneminde sola bulaştırıldıktan sonra faşizmin kurucu babalarından biri olarak ortaya çıkan Mussolini örneğinin Türkiye versiyonu Doğu Perinçekgiller bu gerçeği değiştirmez. Onların, Dersim düşmanlığını körükleyerek demokrasiye ve Türkiye halklarına karşı bu provakatif girişimleri boşa çıkarılacaktır" dedi.

Seyit Rıza'nın Dersim'in tartışılmaz değer olduğunu vurgulayan DEDEF, "Uşené Seydi, Fındık Ağa Dersim’in kimliği ve haklarıyla var olma hakkının bedel ödemiş temsilcileri ve saygın insanlarıdır. Hayatının bir döneminde sola bulaştırıldıktan sonra faşizmin kurucu babalarından biri olarak ortaya çıkan Mussolini örneğinin Türkiye versiyonu Doğu Perinçekgiller bu gerçeği değiştirmez. Onların, Dersim düşmanlığını körükleyerek demokrasiye ve Türkiye halklarına karşı bu provakatif girişimleri boşa çıkarılacaktır. Ortaya çıkan yeni belgelerin tartışılmasını engellemeye yönelik gündem saptırma ataklarına karşı Dersimlilerin hakları ve değerleri adına mücadeleleri büyüyerek sürecektir.

Seyit Rızamızı astırmak ve onbinlercemizi zehirleyerek, süngülüyerek, kafa keserek, uçurumlara atarak katledenler, şimdi de Seyit Rıza’nın artık Dersimin sembolü haline gelen heykelini imhaya yönelerek soykırımcı zihniyetlerinin canlılığını ortaya koyuyorlar. Ama şunu bir kez daha bilmeliler ki, Seyit Rızanın heykeline bu saldırı, Dersimlilerin haklı taleplerini ortadan kaldırmayı başaramayacaktır" ifadelerii kullandı.

DEDEF son olarak, "Dersim halkı Seyit Rıza’nın heykeli ve anısının sorgulanmasını değil, Dersim37/38 için hakikatleri araştırma komisyonun kurulmasını ve gerçeklerin açığa çıkmasını bekliyor" dedi.

DEDEF’İN TALEPLERİ

Dersim ismi iade edilsin.
Arşivler açılsın hesap verilsin.
Dersim halkından özür dilensin.
Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın.
eyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın.
Dillerimize ve Kızılbaş Alevi inancımıza özgürlük tanınsın.
Munzur’daki Baraj, HES, madencilik ve her türlü doğayı talan projeleri iptal edilsin.

Öne Çıkanlar