DEDEF: Dersim'in kırsal alanları savaş uçaklarıyla bombalanıyor

DEDEF: Dersim'in kırsal alanları savaş uçaklarıyla bombalanıyor
DEDEF açıklamasında Kakper Köyünün kırsal alanlarının savaş uçakları tarafından bombalandığı, köye giriş ve çıkışın yasaklandığı belirtildi. Bölgedeki asimilasyonun da sürdüğü belirtildi.

Dersim Dernekler Federasyonu (DEDEF), Hozat ve Ovacık ilçelerinde yürütülen askeri operasyonlarda, kırsal alanların havadan bombalandığını, Kakper köyüne giriş ve çıkışların yasaklandığını açıkladı.

DEDEF adına Munzur Koruma Kurulu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenledi. DEDEF yetkililerinin yanı sıra İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yöleri toplantıya katıldı. DEDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Bilir tarafından okunan basın metninde "Dersime ve onu var eden her şeye düşman olanlar ormanımızı yakıyor. Bilcümle geleceğimizi yakıyor. Gerekçe bildiğimiz hikaye; terör, asayiş..." denildi.

Bianet'in aktardığı habere göre, Geçen hafta Dersim'de bir askeri operasyon başlatıldığını aktaran Bilir, Hozat ile Ovacık ilçeleri arasında bulunan Kakper Köyü kırsalınının havadan bombalandığını söyledi.

6 GÜNDÜR DEVAM EDİYOR

Bilir, şöyle devam etti:

"Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre Kakper köyünün etrafı savaş uçakları tarafından bombalanarak köye giriş ve çıkışlar yasaklanmıştır. Yerleşim yerlerine yakın ormanlık alanların bombalanması sonucu yükselen dumanlar, köylüler tarafından cep telefonu ile kaydedildi."

Operasyonun Dersim-Ovacık-Hozat ilçeleri arasındaki Kakper, Zoğar, Tanzi, Kızıl Kilise ve Çamurek köylerinin bulunduğu bölgede, köylere yakın bir alanda 6 gündür devam ettiğini söyleyen Ali Rıza Bilir, buralarda bombardıman gerçekleştirildiğinin bilgisini verdi.

'TERÖRLE MÜCADELE' ADI ALTINDA BİNLERCE HEKTAR ORMANLIK ALAN YOK OLDU'

"Geçtiğimiz yıl askeri operasyonlardan sonra haftalarca ormanlarımız yanmış ve uzun süre müdahale edilmemişti. Bu yangınlar doğal afet değil, devlet eliyle gerçekleşen bir afettidir. Geleceğimiz yakılıyor. Buna hep birlikte dur diyelim" diyen Bilir, açıklamasına şu sözlerle devam etti:

"Dersim'de ve bölge illerde 'terörle mücadele' adı altında uzun yıllardır binlerce hektar orman yok oldu ve aynı düşünce yapısıyla devam ederse yok olmaya da devam edecek görünüyor. Biz Dersimliler orman yakmakla hiçbir sorun çözülmeyeceğini çok iyi biliyoruz.

"Dersime ve onu var eden her şeye düşman olanlar ormanımızı yakıyor. Bilcümle geleceğimizi yakıyor. Gerekçe bildiğimiz hikaye; terör, asayiş..."

DERSİMLİLERİN KÖYE GİRİŞİ YASAK MADEN ŞİRKETLERİNE SERBEST

Dersim'de her ay yasaklı bölgeler oluşturulduğunun belirtildiği basın toplantısında, köylülerin köylerine gitmezine izin verilmediğini buna karşılık maden şirketlerinin Otlubahçe köyünde kolluk kuvetlerinin kontrolünde hukuksuz ve izinsiz bir şekilde maden arama çalışmasını yaptıkları dile getirildi.

'ASİMİLASYON MERKEZLERİ AÇILIYOR'

Bilir, asimilasyon çalışmalarına da değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orman yangılarıyla, maden arama çalışmalarıyla yapılan baskıların yanında bölgedeki asimilasyon saldırıları da hız kesmeden devam ediyor.

Diyanet işleri Başkanı Ali Erbaş, Dersim'e gelerek Hz Fatma Gençlik Merkezi, Hz Ali Gençlik Merkezi, Ehlibeyt Kuran Kursu, Hafızlık icazet merkezi adı altında asimilasyon merkezlerinin açılışını yaptı.

Dersime ve Aleviliğe dair değer vermeyenler, halkın inanç değerleriyle oynayıp Alevi kutsallarını kendi inkarcı ve asimilasyoncu emellerine alet eden bir yaklaşım görüyoruz. Boş camiilerde yüksek sesle merkezi yayınla ezan okutulması Alevi kutsallarını değersizleştirmeye çalışan bu yaklaşım yüz yıllardır sürmektedir. Geçmişten bu güne Alevi halkımızı sünni'leştirme, olmadıysa sii'leştirme çabaları aralıksız çeşitli yol ve yöntemlerle sürdürüldü ve sürdürülmektedir.

Alevilerin vergisinden maaş alıp, Alevileri yok sayan, Cem evlerimizi inanç merkezi olarak kabul etmeyen, İslamı, İslamiyeti kendi siyasi çıkarları doğrultusunda kullanan bu anlayışı reddediyoruz. Bu beyhude çabalarınızdan vazgeçin. Elinizi Harde Dewreşten çekin."

Öne Çıkanlar