DEDAŞ ile yurttaş arasında yaşanan gerginlik Meclis gündeminde

DEDAŞ ile yurttaş arasında yaşanan gerginlik Meclis gündeminde
HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Cizre’de DEDAŞ ile yurttaşlar arasında yaşananları Meclis gündemine taşıdı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan Dirsekli Köyüne bağlı Newala İsaaxa ve Zuran Mezrası’nda Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) tarafından elektrik saatlerinin elektrik direklerinin üzerine taşımaya çalışmasına karşı gerginlik çıktı. Onlarca zırhlı araç, TOMA ve yüzlerce Jandarma ile köylülere biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etmesi sonucunda 5 kişi yaralanırken en az 20 kişi gözaltına alındı.

‘KÖYLÜLER TARTAKLANDI’

Konuya ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle meclise soru önergesi verdi. "Dört gündür Cizre’ye bağlı Dirsekli köyü Zuran mezrasında DEDAŞ yetkilileri zırhlı araçlar TOMA’lar ve jandarma ekipleri eşliğinde köye girerek elektrik sayaçlarını dışarıya taşıma bahanesi ile köylülere silah zoru ile DEDAŞ’ın hukuksuz uygulamaları dayatılmaktadır" denilen soru önergesinde, "45 derece Cizre sıcağında 4 gündür köylülerin elektrikleri kesilerek sayaçlar dışarıya çıkarılmaya çalışılıyor. 4 Temmuz da tekrar DEDAŞ ile birlikte köye giren jandarma ekipleri köylülere gaz bombası ve TOMA’ larla müdahale etti elektrik sayaçlarının dışarıya çıkarılmasını istemeyen köylülere gözaltına alınarak tartaklandı" dedi.

‘DEDAŞ HALKA ZULÜM UYGULUYOR’

DEDAŞ’ın hizmet sektörü olması gerektiği belirtilen soru önergesinde, "DEDAŞ tarafından tefecilik, rant ve halkı sömürme aracına dönüştürülmüştür. Diğer yandan sadece Cizre’de 15 bin ila 50 bin lira arasında yüzlerce aileye kaçak elektrik cezası kestiği yetmezmiş gibi, bu elektrik cezalarını silmek için bu sefer de halktan para alan bir yandaş ekip tarafından elektrik cezası olanlara belli bir miktar karşılığında borçlarınızı sileriz diye halk kandırılmaktadır. Hukuksuz bir şekilde kesilen ceza, bir daha hukuksuz bir şekilde silinerek halk iki sefer dolandırılmaktadır. Elektrik faturalarına yansıyan zam yetmiyor, şişirilmiş elektrik faturaları yetmiyor, kaçak adı altında kesilen cezalar yetmiyor bunların üzerine bir daha halktan para alınıyor. Neredeyse bir organize suç örgütüne dönüşen DEDAŞ ve çevresinden nemalanan yandaşları halka adeta zulüm uygulamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Enerji ve Tabi Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle verilen soru önergesi şöyle:

" *DEDAŞ halkın istemediği uygulamaları neden ısrar ederek sürdürmektedir? DEDAŞ yapacağı uygulamaları eğitimlerle ve yasal bir çerçevede halka anlatarak uygulaması gerekirken hangi yasal çerçevede jandarma ile birlikte silah zoru ile uygulamaktadır?

* Daha öncede birçok yerde gündeme gelen DEDAŞ’ın bu uygulamaları hakkında Bakanlığınızın bir çalışması oldu mu?

* Cizre‘nin Dirsekli köyünde halka biber gazı ve TOMA’lar ile müdahale edilmesine ilişkin Bakanlığınız tarafından DEDAŞ yetkililerine idari veya hukuki bir soruşturma açılacak mıdır?

* Bakanlığınız DEDAŞ’ın bu denli halkı rahatsız edici uygulamaları ile ilgili bir açıklaması olacak mıdır?

* Yaklaşık 15 bin ila 50 bin lira arasında yüzlerce aileye kesilen elektrik cezalarından haberiniz var mı?

* 12 ay boyunca her ay ortalama bin lira bile elektrik tüketime olsa bile 12 bin e denk düşerken cezaların ortalama tüketimin çok üzerinde olduğundan haberdar mısınız?" (MA)

Öne Çıkanlar