Dayan’ın annesinden çağrı: Zırhlı araçları sokaklardan çekin

Dayan’ın annesinden çağrı: Zırhlı araçları sokaklardan çekin
Dershaneye giderken zırhlı polis aracının çarpması sonucu ölen Abdulgaffar Dayan'ın annesi Meryem Dayan isyan etti: Buna çözüm bulsunlar. Bu acıyı insanlara yaşatmaya hakları yok.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde dershaneye giderken kayyımın koruma polislerine ait zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Abdulgaffar Dayan’ın annesi Meryem Dayan, "Zırhlı araçları sokaklardan çekin" çağrısında bulundu.

Cizre’de 24 Ocak’ta dershaneye gittiği sırada Yafes Caddesi'nde kayyımın koruması olan sivil polislere ait Ford Ranger tipi zırhlı aracın çarpması sonucu ağır yaralanan 23 yaşındaki Abdulgaffar Dayan, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Kayyımla yönetilen Cizre Belediyesi, olaydan 4 gün sonra resmi Twitter hesabı üzerinden açıklama yaparak, aracın kayyımın koruma polislerine ait olduğunu açıkladı. Dayan'ın taziyesine dün giden kayyım Mehmet Tunç, ailenin "Cinayeti siz işlediniz" tepkisi üzerine taziye yerinden ayrıldı.

HAYATINI KAYBEDEN GENÇ, CEMİLE ÇAĞIRGA’NIN KUZENİ

Hayatını kaybeden Abdulgaffar Dayan, Cizre’de 2015 yılında ilan edilen 9 günlük sokağa çıkma yasağında polisler tarafından öldürülen ve cansız bedeni bozulmasın diye günlerce derin dondurucuda tutulmasıyla hafızalara kazına 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın kuzeni olduğu öğrenildi.

ÖLÜM HABERİ GEÇ VERİLDİ

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre aile bireyleri, Dayan'ın kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiğini, ancak yetkililerin tepkileri dindirmek için ölüm haberini kendilerine geç verdiğini belirtti. Dayan’ın Annesi Meryem Dayan (45), araç sürücüsünün cezalandırılmasını ve sokaklardaki zırhlı araçların da çekilmesini istedi.

‘ÖĞRETMENLERİ ‘TÜRKİYE BİRİNCİSİ OLABİLECEK BİR ÖĞRENCİ’ DİYORLARDI, DOKTOR OLMAK İSTİYORDU’

Anne Dayan, oğlunun çok çalışkan bir öğrenci olduğunu ve doktor olmak istediğini ifade etti. Onu zor şart ve koşullarda büyüterek okuttuğunu kaydeden Dayan, "Babaları 2017 yılında bir iş kazasında yaşamını yitirdi. Çok çalışkan bir öğrenci olduğu için öğretmenleri ısrarla dershaneye kaydetmemizi istediler. Ben onlara imkanımızın olmadığını söyledim. Ama öğretmenleri ısrarla gönderin biz yardımcı oluruz dediler. Öğretmenleri bu öğrenci Türkiye birincisi olabilecek bir öğrencidir diyorlardı. Ben onun başarısını kimselere söyleyeme kıyamıyordum. Arkadaşlarına o ders veriyordu. Oğlum çok akıllı ve çalışkandı" dedi.

'EVDEN ÇIKTIKTAN 10 DAKİKA SONRA BENİ ARADILAR’

Dayan, olayın olduğu günü şöyle anlattı: "Kazanın olduğu sabah ‘Sınavım var’ dedi. Sınava girmek için gitti. Gittikten 10 dakika sonra beni arayıp, ‘Abdulgaffar’a araç çarptı ve hastaneye kaldırıldı’ denildi."

‘ZIRHLI ARAÇLARI ÇEKİN’

Dayan, zırhlı araçların sürekli sokaklarda gezmesine tepki göstererek, zırhlı araçların bölge halkının güvenliğini tehlikeye attığını söyledi. Anne Dayan, zırhlı araçlara dair şunları söyledi: "Kazanın olduğu saatte karla karışık yağmur yağıyordu. Polis aracı uçacak mıydı ki o kadar hızla geliyordu? Bu sürücülerin artık araba kullanmaması gerekir. Artık bu kazalara neden olanlar 'cezalandırılacaktır' denilmelidir. Buna çözüm bulsunlar. Çocuk bırakmadılar. Bu acıyı insanlara yaşatmaya hakları yok. Bu zırhlı araçları sokaklardan çekin. Zırhlı araç nereye çarpsa orası tuzla buz olur. Devlet bu sürücüler üzerinde durmalıdır. Bu çocukların ölümüne neden olanlar tutuklanıp cezalandırılmalıdır."

‘BENİM YÜREĞİM YANDI, BAŞKA ANNELERİNKİ YANMASIN’

Başkalarının da aynı şeyi yapmaması için bu kişinin cezalandırılmasını talep eden Dayan, "İnsan sokakta 140 hızla araba sürer mi? Bu sokaklarda her dakika başı zırhlı araçlar gidip geliyor. Bu sokaklarda çocuklar, yaşlılar var. Bu araçların geliş ve geçişlerine çözüm bulunmalıdır. Benim yüreğim yandı ama başka annelerin yüreği yanmasın. Benim acım çok büyük. Çünkü benim oğlum kimseye benzemiyordu" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar