Davutoğlu: Bahçeli bir sabah kalkıp erken seçim derse

Davutoğlu: Bahçeli bir sabah kalkıp erken seçim derse
Davutoğlu, muhalefet partilerinin Cumhurbaşkanı adayı ve seçimin kazanılması durumunda izlenecek yolun önceden belirlemesi gerektiği görüşünü savundu.

Gazeteci Murat Yetkin, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarını bugünkü köşesine taşıdı. Yetkin'e konuşan Davutoğlu, "Şimdi her ikisi de seçim zamanında diyor ama Bahçeli bir sabah kalkıp erken seçim derse, muhalefet her bakımdan hazırlıklı olmalı." dedi.

Yetkinreport'ta yayımlanan yazının ilgili kısmı şöyle:

"Muhalefet olarak her şeye hazırlıklı olmalıyız" diyordu telefonda Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu. "Şimdi her ikisi de seçim zamanında diyor ama Bahçeli bir sabah kalkıp erken seçim derse, muhalefet her bakımdan hazırlıklı olmalı. Zamanında yapılsa da öyle. Diğer liderlere de bunu söyledim."

Davutoğlu’nun "Diğer liderlere de söyledim" dediği, 20 Ocak’ta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener ile siyasi kulisleri hareketlendiren yemekli toplantısı. Görüşmeyi her iki liderle de önce tek tek görüştükten sonra kendisi talep etmiş. Yemek da Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in ev sahipliğinde, belediyenin Ahlatlıbel sosyal tesislerinde yenmiş.

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin siyasette böyle bir namı yürümüş durumda. 2002 yılında ekonomik krizle boğuşan DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin başbakan yardımcısı iken erken seçim istemesi AK Parti’yi tek başına iktidara getirmişti. O tarihten bu yana Bahçeli ne zaman seçim, ya da halk oylaması istediyse Türkiye sandık başına gitti. Buna 2015 seçimleri ve 2019 İstanbul seçim tekrarı dahil.

SADECE BAHÇELİ ETKENİ DEĞİL

Ama sadece son 20 yıldır Türkiye’nin sandığa gitmesinde rol oynayan Bahçeli yine herkesi ters köşeye düşürecek bir çıkış yapsa da yapmasa da "Muhalefet hazırlıklı olmalı" diyor Davutoğlu. Şöyle açıklıyor:

• "Seçim ister erken ister zamanında olsun muhalefetin yarın olacakmış gibi hazırlıklı olması gerekiyor, birlikte çalışması gerekiyor. Buna parlamenter sistemi esas alan bir Anayasa, olabiliyorsa ortak Cumhurbaşkanı adayı göstermek, seçim kazanıldığı takdirde izlenecek politikalar, kimin ne yapacağı da dahil olmalı. Bunları şimdiden konuşmamız, sürecin nasıl yürütüleceğini belirlememizde fayda var."

Gelecek Partisi henüz Millet İttifakına dahil değil. Davutoğlu da onun gibi yolunu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Partisinden ayıran DEVA Partisi lideri Ali Babacan da seçim öncesinde daha formel bir işbirliği gerektiğini söylemişti. Acaba Davutoğlu, muhalefet blokunun seçim öncesinden bir tür koalisyon protokolü, ya da yol haritası ilan etmesini mi kast ediyor?

BİRLİKTE FOTOĞRAF VERME KONUSU

Davutoğlu bu soruyu yanıtlarken muhalefet blokundaki -daha biçimsel olsa da mevcut bir başka konuya değiniyor.

• "Koalisyon protokolü demeyelim, o seçim sonrası bir konudur. Ancak daha koordineli bir işbirliğine ve işleyişe ihtiyaç var. Bakın şu anda Millet İttifakında üç parti var: CHP, İYİ Parti ve Demokrat Parti. Temel (Karamollaoğlu, Saadet Partisi] Bey ittifakın geçen seçim için geçerli olduğunu şu anda ittifaka dahil olmadığını zaten söyledi. Ama Millet ittifakına dahilken de hepsinin bir arada bir fotoğrafı yoktu mesela. İkili fotoğraflar vardı. En azından Anayasa konusunda liderler bir araya gelebilmeli."

Öne Çıkanlar