‘Dar gelirli ailelerin ev alma hayali bitti’

‘Dar gelirli ailelerin ev alma hayali bitti’
Ev satış fiyatları ve kiralar artmaya devam ediyor. Emlak müşaviri Salim Taşçı, dar gelirli yurttaşlar kira ödemekte zorlanırken ev almalarının hayal olduğunu söylüyor.

İnşaat malzemelerine gelen zamlar ile birlikte ev almak artık hayal oldu. Kira fiyatların artmasıyla kiralık ev bulmak iyice zorlaşmaya başladı. Konut fiyatlarında bu kadar fahiş fiyatların olması ve artan kira fiyatlarını Ünlü emlak müşaviri Salim Taşçı değerlendirdi. Taşçı, son 8 ayda emlak piyasasına "sihirli bir el değdiğini" kiralık ev de, satılık ev de bulunmadığını söyledi. 1 milyon 750 bin lira olan dairelerin şimdi 4 milyon lira olduğunu belirten Taşçı, "Ben bunlara ‘uçan daireler' diyorum. Uçtu gitti" dedi. Konut piyasasında böyle bir balon oluşmasını Covid-19'un yaygınlaştığı dönemde inşaat yapımlarının azalmasının, etkili olduğunu belirtti.

‘İKİNCİ ELLERDE SATIŞ KALMADI’

Sözcü’de yer alan habere göre Taşçı, "Bunun altında il ve ilçelere büyük göçler yatıyor. Bir tane satılık daire varsa, beş kişi de alıcı ise haliyle istenilen fiyata satılıyor. İkinci ellerde zaten satış kalmadı. Çankaya'da sadece 4 daire satılık. Onlara da beşer milyon lira istiyorlar. Geçen yıl bu dairelerin fiyatı bir milyon 250 bin lira civarındaydı. Satışta balon oluştuğu halde alıcı var mı? Var."

‘GEÇEN YIL 294 BİN İPOTEKLİ SATIŞ OLMUŞ’

Türkiye'de geçen yıl bir milyon 490 bin civarında konut satıldığını hatırlatan Taşçı, sistemin nasıl işlediğini şöyle anlattı:

"Yalnız bunun üçte biri abartılı. Müteahhit ile malzeme satanlar arasında barter sistemi çıktı. Müteahhit diyor ki ‘Bana 100 ton çimento ver, ben sana daire vereyim.' O da diyor ki, ‘Tamam. Sen bana 50 tane daire ver.' Şimdi 50 daireyi aldığı zaman, malzeme satan, tapuyu üstüne alıyor. Bu tapuda birinci işlem oluyor. İkinci işlemde ‘Ben bir emlakçıyım, ne müteahhidim. Benim adıma sen sat' diyor. Bu sefer onun adına satış yapıyor. Tapu da bu da ikinci işlem oluyor. İstatistikte bir daire, iki daire satılmış gibi oluyor. Geçen yıl 294 bin ipotekli satış olmuş."

‘GEÇEN YIL BİN LİRA OLAN KİRALIK DAİRELER ŞİMDİ AYLIK 4 BİN LİRAYA YAKIN’

Kiraların da "uçtuğunu" belirten Salim Taşçı, söyle konuştu: "Bu da göçlerden ve evliliklerden kaynaklanıyor. Yabancı ülkelerden de gelenler var. Fazla konut yapılamadığından kiralar da yükseliyor. Geçen yıl bin lira olan kiralık daireler şimdi aylık 4 bin liraya yakın.  Bu durum insanları çaresiz bırakıyor. Dar gelirlinin evi yoksa bitti. 4 4 bin lira kira nasıl versin? 100 metrekarelik bir evi üç-dört milyon liraya nasıl alsın?"

‘İNŞAAT MALZEMESİ ARTIŞININ ÖNLENMESİ GEREKİYOR’

Emlak müşaviri Salim Taşçı, piyasanın düzelmesi ve konut fiyatlarının normalleşmesi için çözüm önerileri de sundu. İmar arazilerinin üretilip inşaatların hızla yapılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Salim Taşçı, "Ne kadar çok yapılırsa o zaman fiyatlar düşer. İnşaat malzemesi artışının da önlenmesi gerekiyor. İnşaat malzemeleri yüzde 100 artmış. Haliyle müteahhit de diyor ki ‘Arsa pahalı. Büyük şehirleri merkezlerde arsa kalmadı. Bulunamıyor. Kentsel dönüşüme de ağırlık vermek zorundayız" dedi.

Öne Çıkanlar