Cumhurbaşkanlığı, soru önergelerine de CİMER başvurularına da yanıt vermiyor: 'İşlerine gelmiyor'

Cumhurbaşkanlığı, soru önergelerine de CİMER başvurularına da yanıt vermiyor: 'İşlerine gelmiyor'
CHP’li Başevirgen, muhalefetin önergelerini yanıtlanmamasını ‘Yoksulluk artarken Saray’ın şatafatlı hayatının gözler önüne serilmesi istenmiyor. İşlerine gelmiyor’ ifadesiyle değerlendirdi.

Cumhuriyet Halk Partsi (CHP) Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili verilen soru önergelerine ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yöneltilen sorulara cevap verilmediğini belirtti. CHP’li Başevirgen, "Yoksulluk ve sefalet günden güne artarken, Saray’ın şatafatlı hayatının gözler önüne serilmesi istenmiyor" dedi.

"Türkiye’deki makam aracı sayısı kaçtır? Cumhurbaşkanlığı’na ait lüks araç sayısı kaçtır? Son iki yılda Cumhurbaşkanlığı’na kaç araç alınmıştır? Bu araçlara ne kadar ödenmiştir?" sorularını yönelten Başevirgen’in CİMER’e yönelttiği sorulardan bazıları da şöyle:

"Araçların marka ve modellerine göre dağılımı nedir? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın halihazırda çalışma ofisi olarak kullandığı Kısıklı Cumhurbaşkanlığı Konutu, Vahdettin Köşkü, Dolmabahçe Çalışma Ofisi, Yıldız Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Huber Köşkü, Florya Köşkü, Ankara Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ait elektrik ve doğal gaz faturalarınıntoplamı ne kadardır?"

‘TALEBİNİZE KARŞILIK VEREMEYİZ, YARGIYA BAŞVURUN’

Cumhuriyet’in haberine göre söz konusu sorulara Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, CİMER üzerinden yanıt verdi. Yanıtta, başvurunun incelendiği belirtilerek "4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun ‘istenecek bilgi veya belgenin niteliği’ başlıklı 7. maddesinde yer alan ‘kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler’ hükmü uyarınca talebiniz karşılanamamıştır" denildi. Yanıtta, bilgi edinme talebi reddedilen başvuru sahibinin yargı yoluna başvurabileceği, öncesinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na yazılı başvuru ile itiraz edebileceği de belirtildi.

‘SARAY’DAKİ ŞATAFATLI HAYATIN ORTAYA ÇIKMASI İSTENMİYOR’

Başevirgen, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili verilen soru önergelerine yanıt verilmediğini, CİMER üzerinden Bilgi Edinme Hakkı kapsamında yapılan başvurulara da yanıt alamadıklarını söyledi. "Saray adeta sır küpü" diyen Başevirgen, şöyle devam etti:

"Yoksulluk ve sefalet günden güne artarken, Saray’ın şatafatlı hayatının gözler önüne serilmesi istenmiyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından gensoru ve sözlü soru olmadığı için Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve bakanlara sadece yazılı soru önergeleri vererek denetim görevimizi yapmaya çalışıyoruz. Verilen önergeler ya cevaplanmıyor ya da süresi geçtikten sonra üstünkörü, içeriği boş ya da alakasız olarak bizlere gönderiliyor. Hiç cevap alamadığımız yerlerden biri de Cumhurbaşkanlığı. Sorduğumuz soruların cevabını elbette biliyorlar ama açıklamak işlerine gelmiyor."

Öne Çıkanlar