Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a oy veren HÜDAPAR'dan 'ittifak' açıklaması

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'a oy veren HÜDAPAR'dan 'ittifak' açıklaması
Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu'nun ziyaret ettiği HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, ittifak meselesine ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Son Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyen HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, hem Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu ile yaptığı görüşme hem de ittifaklar meselesiyle ilgili Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulundu.

Yapıcıoğlu, Saadet lideri Karamolllaoğlu ziyaretinin daha önce kararlaştırılmış bir ziyaret olduğunu söyledi. İç siyasetten ekonomiye, Afganistan'dan Pakistan'a pek çok meseleye konuştukları kaydeden Yapıcıoğlu, genel anlamda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti. HÜDAPAR'ın hiçbir parti ve ittifaka söz vermediğinin altını çizen Yapıcıoğlu, "İstişarelerimiz devam ediyor. Mevcut iki ittifakın içinde yer almayan partilerin ayrı bir ittifak oluşturması da mümkündür" dedi.

SEÇİM YASASI'NDAKİ DEĞİŞİKLİK YENİ ARAYIŞLARA NEDEN OLUYOR

Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP'nin seçim kanunundaki değişiklik teklifi, nisan ayı başında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. 15 maddeden oluşan yeni seçim yasası birçok değişikliği beraberinde getiriyor. Örneğin seçim barajı yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürüldü, milletvekili hesaplamasında değişikliğe gidildi. Özellikle ittifakın artık oylarının milletvekili seçimlerine etkisi kaldırıldı. Muhalif siyasi parti liderleri bir yandan yeni düzenlemeyi eleştirirken diğer yandan da "sorunu nasıl aşarız"ı tartışıyor.

İTTİFAK MESELESİ GÜNDEMİN BAŞINDA YER ALIYOR

Independent Türkçe'den Abdulhakim Günaydın'ın haberine  göre, seçimlere bir yıldan fazla uzun bir süre olmasına rağmen siyasi partilerin genel merkezlerinde "ittifak" meseleleri gündemin başına oturdu. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı dışında yeni ittifaklar için siyaset ısınıyor. Özellikle Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun "üçüncü ittifak kurulabilir" açıklaması siyaseti daha da ısıttı. Daha sonra "üçüncü ittifak" sözlerine açıklık getiren Karamollaoğlu, "ittifak içinde ittifakı" kastettiğini söyledi.

Ancak ittifak tartışması büyüdü. Karamollaoğlu ittifak açıklaması yapmadan hemen önce Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) Genel Merkezi'ni ziyaret etmişti. Ziyaretten sonra Saadet Partisi liderinden "ittifak" açıklamasının gelmesi gözleri HÜDAPAR'a çevirdi.

'HİÇBİR PARTİ VE İTTİFAKA SÖZ VERMİŞ DEĞİLİZ'

Geçen seçimde Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleyen HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, hem Karamollaoğlu hem de ittifaklar meselesiyle ilgili Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulundu.

Yapıcıoğlu, Saadet lideri Karamolllaoğlu ziyaretinin daha önce kararlaştırılmış bir ziyaret olduğunu söyledi.

İç siyasetten ekonomiye, Afganistan'dan Pakistan'a pek çok meseleye konuştukları kaydeden Yapıcıoğlu, genel anlamda görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

HÜDAPAR'ın hiçbir parti ve ittifaka söz vermediğinin altını çizen Yapıcıoğlu, "İstişarelerimiz devam ediyor. Mevcut iki ittifakın içinde yer almayan partilerin ayrı bir ittifak oluşturması da mümkündür" dedi.

'PARTİLERİN ARTIK OYLARDAN İSTİFADE ETMESİNİN YOLU KAPANIYOR'

Karamollaoğlu'nun önceki konuşmasından kastının ne olduğunu bilmediğini ama son açıklamasında "ittifak içinde ittifak"tan söz ettiğini hatırlatan HÜDAPAR lideri Yapıcıoğlu, devamında şunları söyledi:

"Malum yeni seçim kanunuyla beraber ittifak içerisindeki partilerin birbirlerinin artık oylarından istifade etmesinin yolu kapanıyor. Yüzde 3,5 veya 10 alacak partilerin oyları eğer homojen dağılırsa hiçbir milletvekili çıkarmama ihtimali var. Dolayısıyla bu oyları tek bir torbada ya da bir partinin amblemi altında toplamak için çaba sarf etmeliler. Sayın Karamollaoğlu basın açıklamasında da konuya değindi."

'İSTİŞARE SONUCUNA GÖRE KARARIMIZI VERECEĞİZ'

Yapıcıoğlu, "İttifak tartışmalarına bakışınız nedir? Olumlu, olumsuz nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Daha önce Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, Saadet, DEVA, Gelecek ve HÜDAPAR'ın da içerisinde olabileceği bir ittifaktan söz etmişti. Bunların konuşulması, kamuoyunda tartışılması gayet normal. Ancak bize göre seçim kararı alınmadan yani seçimler yaklaşmadan ittifaklar konusunun konuşulması erken olur. Çok defa benzer sorular ile karşılaşıyoruz. Evet, konuyu yakından takip ediyor ve yetkili kurullarımızda gerekli istişareleri yapıyoruz. İstişarelerden sonra çıkan sonuca göre kararımızı vereceğiz. Şunu da ifade etmek istiyorum ki an itibariyle herhangi bir ittifak ile almış olduğumuz bir karar yoktur. Tüm seçenekler masadadır."

Öne Çıkanlar