Muhammed bin Selman, Erdoğan'la görüştü: İkili ilişkiler geliştirilerek sürdürülecek

Muhammed bin Selman, Erdoğan'la görüştü: İkili ilişkiler geliştirilerek sürdürülecek
Erdoğan, resmi törenle karşıladığı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la Beştepe'de görüştü. Görüşmeden sonra yayınlanan ortak bildiride işbirliğinin artırılacağı belirtildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammet bin Selman, bugün Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Veliaht Prens Selman’ı Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen resmi törenle karşıladı. İkili görüşme sonrası heyetler arası görüşmeye geçilecek. Ardından iki lider birlikte akşam yemeği yiyecek.

21 PARE TOP ATIŞI YAPILDI

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın bulunduğu makam aracını, Beştepe önündeki caddede karşılayan süvariler, araca protokol kapısına kadar eşlik etti. Erdoğan, Muhammed bin Selman'ı, Beştepe'nin ana giriş kapısında karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman'ın tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülke milli marşları çalındı. Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı. İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhammed bin Selman, merdivenlerde Türkiye ve Suudi Arabistan bayrakları önünde tokalaşarak gazetecilere poz verdi.

'SAMİMİYET VE KARDEŞLİK ORTAMINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ'

Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, iki liderin görüşmesinin samimiyet ve kardeşlik ortamında gerçekleştirildiğine vurgu yapıldı ve şöyle denildi: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman bin Abdülaziz Al Saud arasında resmi görüşmeler, iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerin derinliğini bünyesinde barındıran samimiyet ve kardeşlik ortamında gerçekleştirilmiştir."

Daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan el Suud’un imzasıyla paylaşılan ortak bildiride ikili ilişkilerde yeni bir işbirliği döneminin başlamasına vurgu yapıldı. Bildiride şu ifadeler kullanıldı:

"Taraflar, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi imkanlarını, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaretin kolaylaştırılmasını ve önündeki zorlukların üstesinden gelinmesini, yatırım fırsatlarının araştırılması ve çeşitli alanlarda somut ortaklıklara dönüştürülmesi için iki ülkenin kamu ve özel sektöründeki iletişimin artırılmasını ele aldılar."

Tarafların Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin önemine değindiği belirtilen açıklamada, "Taraflar, enerji alanında özellikle petrol ve rafinerisi, petrokimya, enerji verimliliği, elektrik, yenilenebilir enerji, inovasyon, hidrokarbon kaynakları için temiz teknolojiler, hidrojen de dahil olmak üzere düşük karbonlu yakıtlar alanlarında işbirliği yapma beklentilerini; enerji sektörü ve ilgili tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesi ve bu alanlarda ilgili projeler geliştirilmesi hususları üzerinde çalışılması arzusunu ifade ettiler" ifadeleri kullanıldı.

İŞBİRLİĞİNİ SÜRDÜRME MESAJI

Açıklamada tarafların "savunma konusunda iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasına katkıda bulunacak şekilde savunma iş birliği alanlarında iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların etkin hale getirilmesi hususunda" mutabık kaldığı belirtildi ve şöyle denildi:

"İki taraf, adli işbirliğini geliştirme; hukuki ve adli alanlardaki uzmanlar arasında tecrübe paylaşımı konusunda mutabık kalmışlardır."

Açıklamanın sonunda ise iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilerek sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığı şu sözler ile kamuoyuna duyuruldu:

"Görüşmenin sonunda taraflar, iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına katkıda bulunacak ve tüm kesimlere fayda sağlayacak şekilde, bölgenin geleceğine hizmet etmek için tarihi kardeşlik temelinde iş birliğini geliştirerek sürdürme kararlılıklarını vurgulamışlardır."

ERDOĞAN NİSAN AYINDA ZİYARET ETMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 28-29 Nisan'da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz Al Suud'un daveti üzerine Cidde'ye giderek çeşitli temaslarda bulunmuştu. Erdoğan ayrıca 10 Mayıs'ta Prens Muhammed Bin Selman'la yaptığı telefon görüşmesinde de ikili ilişkileri ve bölgesel konuları ele almıştı. (ANKA)

 

Öne Çıkanlar