Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cumhuriyet Halk Partisi bir milli güvenlik sorunudur

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Cumhuriyet Halk Partisi bir milli güvenlik sorunudur
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D-CNN Türk ortak canlı yayınında açıklamalarda bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal D-CNN Türk ortak canlı yayınında Fulya Kalfa moderatörlüğünde gazeteciler Ahmet Hakan, Hande Fırat, Abdulkadir Selvi ve Zafer Şahin'in sorularını yanıtlıyor.

Açıklamada öne çıkan başlıklar şöyle:

''(Mersin'deki saldırı) CHP'nin teröristlerden birini gazeteci diye geçmişte savunmuş olması. Terör örgütü siyasi uzantısı parti yerine devletin sesine kulak vermiş olsalardı bu durumda olmazlardı. Hapiste olanların gazeteci değil, terörist olduğunu en başından beri söyledik. Yargı bunları terörist oldukları için mahkum ediyor. Resmi internet sitelerinde de tutuklu gazeteci diye gösterdikleri raporu hala gezdiriyorlar. O zaman bu teröristin hala arkasındalar. Cumhuriyet Halk Partisi bir milli güvenlik sorunudur.

Edirne'de tutuklu mahkum olanlar da aynı. Bunlar Diyarbakır'da 50 vatandaşımızın ölümüne neden olmadı mı?

YUNANİSTAN İLE GERİLİM

ABD, her şeyden önce NATO'da beraber olduğumuz üyeler arasında adil davranmıyor. Yunanistan NATO'da beraber olduğumuz bir ülke, Türkiye'de beraber olduğumuz bir ülke. Türkiye NATO'da ilk 5 içerisindeyiz. ABD'nin adalara yüklü silah göndermesi kabul edilir birşey değil. ABD'nin bunlara vermiş olduğu zırhlı araçları konuşlandırılması İHA'larımız ile tespit edildi. Bize bunları Rusya için kullanıyoruz diyorlar. ABD'ye diyoruz ki Türkiye gibi bir müttefik bulamazsın. Yeri geldiğinde bunu söylüyorsun.

Yunanistan görüşmeden kaçıyor. Buralar gayriaskeri adalar. Bunların uluslarası yargının önünü tıkadığını görüyoruz. Bu adaları silahlardan arındırmaları şart. Yunanistan'da 9 adet ABD üssü mevcut.

ABD ve Yunanistan'a gerekli uyarıları Dışişleri Bakanlığımız vasıtasıyla yaptık.

KIBRIS KONUSU

Biz duramayız. Kuzey Kıbrıs'ta ne gerekiyorsa adımları atıyoruz. Asker en kolayı. Bizim 40 bine yakın askerimiz var orada. Silah, mühimmat, araç, gereç konusunda adımlarımız atıyoruz.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Liderler, Ukrayna-Rusya arasındaki arabulucuğunuz her türlü takdirin üzerindedir, dediler bize.

(Nükleer tehdit) Ben bunları düşünmek istemiyorum. Nükleer savaşın faturası felaket. Bunları zaten inşallah hiç gündeme getirmeden diplomasi yoluyla bu işi çözmek işin en iyi tarafıdır. Ukrayna'nın işgal edilen bölgelerinde Rusya'ya katılım için referandum düzenlemesi ve kısmi seferberlik ilanı üzücüdür. Buradan ilhak kararı çıkarsa ki çıkabilir. Tanıdığım Putin bir şeyi kafasına koyduysa bunu bu şekilde yapar. Yarın ki görüşmemizi çok önemsiyorum.

F-16 TARTIŞMALARI

Biden kendi düşüncesini F-16'ları ve diğer bütün parçaları bize vermek istediğini söyledi. Cumhuriyetçilerden destek alamıyoruz diyorlar. Ben bu ziyarette cumhuriyetçilerle görüştüm. Bu görüşmelerde olumlu cevaplar verdiler.

Biden'ın bize verdiği bu sözden ötürü neticesini bekliyoruz.

SURİYELİ MÜLTECİLERİN ÜLKELERİNE DÖNMESİ

Biz Suriye'nin kuzeyinde ilk etapta 100 bin ikinci etapta 250 bin briket ev yapıyoruz. Türkiye'deki mülteciler buralara taşımaya başladılar. Altyapısıyla herşeyiyle güzel briket evler yaptık.

Biz CHP'nin diğer partilerin söylediği gibi biz gelir gelmez bunları Suriye'ye süreceğiz diyemeyiz. Bizim kültürümüzde böyle bir durum söz konusu değil. İnsani muammelemizi sürdüreceğiz. Onurlu bir şekilde yerler hazır, kendi topraklarımıza gitmek istiyoruz dediklerinde onları zorla tutmayız.

Briket evlerin finansörü sadece biziz, sivil toplum kuruluşlarımız. Onların gayretleri ile bunları yaptık, yapıyoruz. Bir ara AGİT bize destek vereceğiz dediler. Hiç birşey gelmedi.

SOSYAL KONUT PROJESİ

Sayın Kılıçdaroğlu'nun daireye ihtiyacı mı var? Garanti istedilerse böyle bir ihtiyacı var herhalde. Buyursun. 1 milyon 250 bin konut yaptık. İlk defa yapmıyoruz ki. Kemal Bey dürüst ol. Siyaset dürüstlüktür. Biz şu anda attığımız adımla yeniden bir tarih yazıyoruz. Gençlerimizin başvuru sayısı 1 milyon 800 bin. 5 milyona dayanan başvuru var. 25 Ekim'de inşallah ilk kazmayı vuruyoruz.

Talep çok olunca arsa sayısını 1 milyona çıkaracağız. Arsayı alan evi kendisi yapacak. Biz altyapıyı yapacağız. Bu kadar başvuruyu öngermedik.

Ağzı olan konuşuyor. 1 milyon 175 bin toplu konutu biz yaptık, başkası değil. Bunu başarıyla gerçekleştirmiş olan hükümete böyle bir ifade yakışıksız olur. Parasal olarak bizim sıkıntımız yok. Konutta biz 2 yıl verdik.

ENFLASYON RAKAMLARI

2022 yılında büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyorum.

Ocaktan itibaren enflasyonun düşme emarelerini göreceğiz. Enflasyondan önce faize bakıyorum. O noktada da biz faiz oranını yüzde 12'ye yükseldik. Çağrımı yine yapıyorum: Eğer yatırımcıysan kamu bankaları başta olmak üzere şu anda faiz yüzde 12'ye indi, bundan sonra yukarı çıkma yok daha aşağı inecek. Bu da enflasyonu baskılayacak, aşağıya indirecek. Yatırımcı yatırımında düşük faiz arar.

ASGARİ ÜCRET

Yapmış olduğumuz asgari ücret tespit rakamlarında son asgari ücret tespitini de Aralık'ta yapacağız. Tekrar değerlendirmeleri yapıp, yıl sonu adım atacağız. 2023'e girerken daha güçlü bir şekilde gireceğiz.

Devlet olarak büyük bir fedakarlık yaparak asgari ücret dışındaki vergileri kaldırdık. Bu düzenlemeyle memur ve işçi farkı gözetmeksizin adım attık. Bu ara artış idi. 2023 yılında uygulanacak asgari ücretin tespiti Aralık ayında yapılacak. Rahat olun.

EYT AÇIKLAMASI

EYT'de son aşamaya gelindiğini biliyorum.

ENERJİ KRİZİ

Biz bir inşallah bu konuda bir sıkıntı yaşamayacağız. Tasarruf çağrısı yapmadım, yapmayacağım. Zaten israftan kaçalım. Biz zaten fakir, fukaraya garip gurabaya gerekli destekleri veriyoruz. Karadeniz'deki doğalgaz bu kış itibariyle kullanıma girerse işimiz kolaylaşır. Bizim Rusya ile bir sıkıntımız yok. Doğalgazımız Rusya'dan geliyor.

Akkuyu devam ediyor. Birinci tirbün 2023'e yetişecek. Sinop'ta nükleer enerji santralinin adımını atacağız. Putin ile etraflı görüşmelerim oldu, devam ettiriyoruz.''

‘AKKUYU’DA BİRİNCİ TRİBÜN 2023 İÇİNDE YETİŞECEK’

Erdoğan Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Enerji Santrali hakkında da "Akkuyu şu an devam ediyor. Akkuyu’da da şu an Rusya ile beraber çalışıyoruz. Birinci tribün 2023 içinde inşallah yetişecek. Üç tribünümüz daha var. Onlar da 2028’e kadar bitecek" diye konuştu.

Erdoğan, "Enerji ihraç eden ülke olma yolunda ilerliyor muyuz" sorusunu ise "Tabii ilerliyoruz" yanıtını verdi.

Erdoğan, Türk lirasının değer kaybetmesine yönelik eleştirilere ilişkin, "Onların eleştirmesini filan bırakın. Biz altı sıfırı attığımız zaman Türk lirası değer kazandı mı? Altı sıfırı atmak suretiyle paramız değer kazandı. Şu anda da yavaş yavaş paramıza değer kazandırma gayreti içerisinde olacağız. Ne ile? Faizi düşürmek suretiyle" dedi. 

‘MERKEZ BANKASI REZERVLERİMİZ İYİ DURUMDA’

Erdoğan, "Merkez Bankası üzerinde spekülasyon üretmeye çalışıyorlar. Rezervlerimiz iyi durumdalar. Yeri gelecek Merkez Bankası, BOTAŞ'ın sıkıntılarına çare olacak. Gücünü kaybetmesini bekleyenler avucunu yalayacaklar" diye konuştu.

‘ONLARIN ADAYININ KİM OLUP OLMAYACAĞI İLE İLGİLENMİYORUZ’

Erdoğan, muhalefet partilerinin göstereceği ortak cumhurbaşkanı adayına ilişkin ise "Biz, onların adayının kim olup olmayacağı ile zerre kadar ilgilenmiyoruz. Bu seçime en ideal şekilde nasıl hazırlanırız, onun gayreti içerisindeyiz. Bütün bu çalışmaları yaparken bir önceki seçimde siyaset belgemiz, şimdiki belgemiz ne olacak, arkadaşlarımız bu çalışmaları yapacaklar, sonra beraberce oturacağız, konuşacağız. Tayyip Erdoğan’ı benim ülkem, milletim tanıyor. Kolay değil. 20 yıl hizmet vermiş bir insan olarak milletimin tanımadığı bir insan değilim. En rahat kime oy verecek diye sorarsınız, milletim oyunu en rahat Tayyip Erdoğan’a verir" dedi.

 

Öne Çıkanlar