Cumartesi Anneleri karanfilleri Galatasaray Meydanı'na bıraktı: Çiçek bırakacağımız bir mezarımız yok

Cumartesi Anneleri karanfilleri Galatasaray Meydanı'na bıraktı: Çiçek bırakacağımız bir mezarımız yok
Bayramın ilk günü Galatasaray Meydanı'na karanfil bırakarak gözaltında kaybedilen sevdikleriyle bayramlaşan Cumartesi Anneleri, 'Bizim çiçek bırakacağımız bir mezarımız yok' dedi.

Yağmur KAYA


+GERÇEK- Cumartesi Anneleri/İnsanları, Kurban Bayramı dolayısıyla 700'üncü haftadan bu yana kendilerine yasaklı olan Galatasaray Meydanı'na karanfil bıraktı.

Cumartesi Anneleri, kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle 902 haftadır eylem düzenliyor.

Gözaltında kaybedilen sevdiklerinin fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı'na çıkan kayıp yakınları, Galatasaray Meydanı'na karanfiller bırakılarak sevdikleriyle bayramlaştı.

Cumartesi Anneleri, "Bizim çiçek bırakacağımız bir mezarımız yok. Biz sevdiklerimizin mezarı olana kadar burada olacağız. Onları Galatasaray Meydanı'nda anacağız" mesajı verdi.

Gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız, polisin engelleme girişimine, "Doktorlar, avukatlar ölüyor. Siz burayı koruyorsunuz!" sözleriyle isyan etti.

Gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın kardeşi Mikail Kırbayır elinde tuttuğu karanfilli Galatasaray Meydanı'na bıraktığı esnada "İyi bayramlar" dedi.

Kayıplarla buluşma mekânı olan Galatasaray Meydanından vazgeçmeyeceklerini söyleyen 21 Kasım 1980’de İstanbul Saraçhane’de gözaltına alınan ve bir daha kendisinden haber alınamayan Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, "Bizim için bayram yok" diyerek kayıp yakınlarının bayramları kutlayamadığını söyledi.

Eren, "Bayramlar birbirimize sarıldığımız zamanlar. 27 yıldır Galatasaray Meydanı'nda sevdiklerimizle buluşuyoruz. Devlet eliyle kaybedilen sevdiklerimizin, abimin mezarı yok. İnsanlar bugün mezar ziyareti yapıyor, sevdiklerine çiçek götürüyor. Ama bizim çiçek bırakacağımız bir mezarımız yok. Biz kayıp yakınları birbirimize sarılarak Galatasaray Meydanı'na karanfil bırakarak bayramı geçiriyoruz. Galatasaray Meydanı yasaklı da olsa biz sevdiklerinizle buluşmak istedik" diye konuştu.

'SEVDİKLERİMİZLE BULUŞABİLDİĞİMİZ TEK YER'

Galatasaray Meydanı'nın bir hafıza merkezi olduğunu söyleyen Eren, "Karanfil bırakabileceğimiz, sevdiklerimizle buluşabileceğimiz tek yer Galatasaray Meydanı. Sevdiklerimizi hafızalardan silmeyecek, Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Öne Çıkanlar