Cumartesi Anneleri'ne mezarlıkta polis engeli: 14 kişinin gözaltı süresi uzatıldı

Cumartesi Anneleri'ne mezarlıkta polis engeli: 14 kişinin gözaltı süresi uzatıldı
Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda bir araya gelmek isteyen kayıp yakınları darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltına alınan 14 kişinin gözaltı süresi uzatıldı.

Cumartesi Anneleri’nin Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda yapmak istediği açıklamada darp edilerek gözaltına alınan 14 kişinin gözaltı süresi savcılık talimatı ile uzatıldı.

NE OLMUŞTU?

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu, "Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü" dolayısıyla Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’un işkence izleri taşıyan bedenlerinin bulunduğu Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda açıklama yapmak için bir araya geldi. Çok sayıda kayıp yakınının katıldığı açıklama için mezarlık önünde bir araya gelen kitle polis engellemesiyle karşılaştı. Aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 14 kişi gözaltına alınmış ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Ancak savcılığın serbest bırakılan 14 kişi hakkında yeniden gözaltı kararı verdiği bildirildi

KAYIP YAKINLARINA ABLUKA 
 
Polis, Küçükçekmece Kaymakamlığının eylem ve etkinlik yasağını ilan ettiğini gerekçesiyle açıklama yapılmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Duruma tepki gösteren kitle polis tarafından ablukaya alındı. Ablukaya direnen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, gözaltında kaybettirilenlerin fotoğraflarını kaldırarak "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganını attı. 
 
POLİSE TEPKİ
 
Abluka dışında kalan HDP Milletvekili Musa Piroğlu ise kitlenin yanına gitmek istedi. Polis, kitleye ulaşmaya çalışan Musa Piroğlu'nu kalkanlarıyla zor kullanarak kitleden uzaklaştırmaya çalıştı. Piroğlu, "Yaptığınız insanlık onuruna, insanlığa aykırı. Bir milletvekilinin açıklama yapmasına engel oluyorsunuz" diye tepki gösterdi.
 
14 KİŞİ GÖZALTI
 
Polis, bir süre kitleyi ablukada tuttuktan sonra 13 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Gözaltına alınanların ismi şu şekilde: "İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Maside Ocak, Hüseyin Ocak, Ali Ocak, Besna Tosun, Hanım Tosun, Hüseyin Aygül, Hasan Karakoç, Hanife Yıldız, Ferit Barut ve ismi öğrenilemeyen 3 kadın." 

Musa Piroğlu gözaltı aracının önüne geçerek, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganıyla duruma tepki gösterdi. 
 
VAHŞETE KARŞI ÇIKMA ÇAĞRISI
 
Sur’da öldürüldükten 7 yıl sonra cenazesi bir torba içinde ailesine verilen Hakan Arslan’ı ile 10 Nisan 2020 tarihinde katledilen ve cenazesi kargoyla ailesine gönderilen Egît İpek'i hatırlatan Piroğlu, "Çocuklarımızın kemiklerini torbalar içinde annelere, babalara verenler çocuklarımızın mezarı başında açıklama yapmaya tahammül edemiyorlar. Çocuklarımızın ölülerinden korkanlar bizim sesimizi çıkarmamızdan daha fazla korkuyorlar. Bilsinler ki bu gidişin sonu geldi. Bu vahşetin, barbarlığın ve acının sonu geldi. Herkesi bu vahşete tavır koymaya anneler ile yan yana gelmeye, devletin bu vahşetine karşı çıkmaya çağırıyoruz" dedi.  
 
Piroğlu, kitlenin getirdiği ve mezarlıklara koyamadığı çiçekleri mezarlık içerisinde bekleyen polisin öne atarak, "Annelerin çiçekleri bırakmasına dahi tahammül edemediniz" diye tepkisini dile getirdi. 

GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Gözaltına alınan 14 kişi Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Buradaki ifade işlemlerinin ardından polisler, avukatlara gözaltına alınan kişilerin Bayrampaşa Devlet Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra serbest bırakılacağı bilgisini verdi. Ancak ifadesi alınan 14 kişinin hastaneye götürülmediği, savcılığının talimatı ile gözaltı süresinin uzatıldığı ve yarın savcılığa çıkartılacağı öğrenildi.

Gözaltına alınanların ismi şu şekilde: "İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Maside Ocak, Hüseyin Ocak, Ali Ocak, Besna Tosun, Hanım Tosun, Hüseyin Aygül, Hasan Karakoç, Hanife Yıldız, Ferit Barut ve ismi öğrenilemeyen 4 kişi."

 

Öne Çıkanlar