Avukatlar gözaltındayken yapılan Cumartesi Anneleri davası ertelendi

Avukatlar gözaltındayken yapılan Cumartesi Anneleri davası ertelendi
Duruşma öncesindeki polis müdahalesinde gözaltına alınan sanık ve avukatların bulunmadığı Cumartesi Anneleri Davası 3 Şubat'a ertelendi.

Yağmur Kaya 


+GERÇEK- Cumartesi Anneleri 700’üncü hafta eylemine yönelik polis müdahalesinde darp edilen ve aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 46 kişi hakkında açılan davanın 5’inci duruşması İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde başladı. 

Duruşma, öncesinde yapılmak istenen basın açıklamasına polis müdahalesinde gözaltına alınan bazı sanık ve avukatlar olmadan, 15 dakika gecikme ile başladı.  

Hakim, duruşmanın kapalı yapılması talebinde bulunulduğunu, salonda "taşkınlık yapılması" veya "ses yükselmesi" halinde duruşmanın kapalı görüleceğini belirtti. 

HAKİM EREN KESKİN'İN SÖZÜNÜ KESTİ 

Duruşma balında söz alan avukat Eren Keskin adliye önündeki polis müdahalesinden bahsetmesi üzerine hakim Keskin'in sözünü kesti. Hakim, Keskin'in isterse adliye önünde gözaltına alınanların yanına giderek orada avukatlık yapabileceğini söyledi. Hakim salona hitap ederek, savunma yapmak istemeyenlerin beyanlarını SEGBİS kaydına geçirmelerini ve "susma hakkını kullandıkları"  şeklinde kayda geçirilmesini söyledi. Bu sözler üzerine salonda bulunanlar, "Savunma avukatları gözaltında, sanıklar gözaltında" şeklinde tepki gösterdi. 

Söz alan avukat Ahmet Cihan, adliye önünde müdahaleyi gerçekleştirilen polislerden birinin duruşma salonuna girmesinin yargılamaya gölge düşürdüğünü belirtti. Hakim, ilgili polisin kendi odasına girmiş olsaydı bunun söz konusu olabileceğini, böyle bir durumun olmadığını söyledi.

Sanıkların savunma yapmayacaklarının belirtilmesi üzerine de hakim, sanıkların bu şekilde beyanda bulunmalarını, aksi takdirde kendileri hakkında sonraki celse için zorla getirme talebinde kararı vereceğini söyledi.

Söz alan avukat Nesrin Özal, müvekkillerini ve meslektaşlarını işkenceyle gözaltına alan polisler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Verilen aranın ardından tekrar toplanan mahkeme heyeti, bir sonraki duruşmayı 3 Şubat saat 14:00'a ertelendi.

Öne Çıkanlar