Covid-19 virüsü bazı hastalarda niçin el ve ayak morarmasına sebep oluyor?

Covid-19 virüsü bazı hastalarda niçin el ve ayak morarmasına sebep oluyor?
Yapılan araştırmalar, Covid-19 geçiren bazı hastalarda oluşan el ayak morluklarının, vücudun virüsle mücadele etmek için kullandığı mekanizmalarla doğrudan bağlantılı olduğu yönünde.

Bilim insanları, yaptıkları araştırmalar sonucu bazı insanlarda Covid-19 hastalığıyla birlikte ayak ve hatta bazen el parmaklarında şişlik ve morluk görüldüğünü saptadı ve nedenleri üzerinde açıklamalarda bulundu.

Yapılan araştırmalar sonucunda, "Covid ayak parmağı" adı verilen sendromun, vücudun koronavirüsle savaşırken yani saldırı moduna geçtiği sırada meydana gelen bir yan etki olduğunu düşünülüyor.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, British Journal of Dermatology dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, artık nedeni bilindiği için bu semptomun tedavisinin de kolay olacağı yönünde.

Her yaş grubunda görülebilen bu semptomlar bazen acısız bir süreç, bazen kaşınma ve şişme, su toplama gibi süreçlerle şekillendiği görülüyor.

NEDEN OLUYOR?

Son yapılan çalışmada alınan kan ve deri örnekleri, bağışıklık sisteminin iki bölümünün bu semptomda rol oynadığını gösteriyor.

İkisi de vücudun virüsle mücadele etmek için kullandığı mekanizmalarla doğrudan bağlantılı.

Bunlardan biri, Tip 1 İnterferon adı verilen bir antiviral protein; diğeri de virüse saldırırken yanlışlıkla kişinin kendi hücre ve dokularına saldıran bir tür antikor. Etkilenen bölgeye kan taşıyan küçük kan damarlarını oluşturan hücreler de bu süreçte etkili oluyor.

İngiltere'deki Cilt Derneği'nden sözcü ve danışman dermatolog Dr. Veronique Bataille, Covid ayak parmağı sendromunun salgının başlarında çok sık görüldüğünü ancak Delta varyantının yayıldığı son dönemde çok daha az görüldüğünü söylüyor.

Bunun nedeni birçok insanın aşılanmış olması da olabilir; daha önce aldığı diğer virüsler sebebiyle bu semptoma karşı koruma geliştirmiş olması da...

Dr. Bataille, konu hakkında, "Aşılamadan sonra bize gelen vakalar çok daha az. Covid'le bağlantılı cilt sorunları enfeksiyon kapılmasından çok sonra da ortaya çıkabiliyor" ifadelerini kullanıyor.

Öne Çıkanlar