​​​​​​​Çok yakın tarihten bazı narko seçkileri

Uyuşturucu konusunu konuşuyor ya Türkiye, ben de yorumsuz bazı narko seçkilerini okurlara sunuyorum.

Bir küçük not sadece: Çok değil, on sene kadar önce Barcelona’da ünlü El Pais gazetesinin manşetinde İspanya’da üç kilo saf eroin ele geçti diye bir haber okumuş ve bu haberin manşete çekilmesine çok gülmüş idim.

Aşağıda rastgele seçkiler:

10 Nisan 2015: Faili meçhul cinayetler davasının dünkü duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, aralarında Mehmet Ağar, İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in bulunduğu 19 sanıktan hiçbiri katılmadı. Bu nedenle sanık sandalyeleri boş kaldı. Mahkemede tanık olarak ifade veren eski MİT Kontr-Terör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür, 1965 yılında MİT’e takip elamanı olarak girdiğini, 1. MİT raporundan sonra teşkilattan ayrıldığını kaydetti. 1994 Nisan ayında Güvenlik Dairesi başkanı olarak tekrar MİT’e döndüğünü anlatan Eymür, "O zaman faili meçhul cinayetlerin birçoğu işlenmişti. Ben MİT’e geldikten sonra tekrar Tarık Ümit ile görüşmeye başladım. Ondan alınan bilgiler vardı. Katıldığı infaz olayları vardı" dedi.

Polis, şüphelilerin evinde yaptığı aramada uyuşturucu madde ele geçirdi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında operasyonu genişleten ekipler, evi kiraladığı ve şüphelilere yardım etmek istediği iddia edilen İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ö.C'yi gözaltına aldı.

7 Şubat 2017: Uyuşturucu operasyonunda şoke eden gelişme... İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ö.C, uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı. Tutuklama istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Ö.C. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Uyuşturucu ticareti yaptığı öne sürülen Ö.C, emniyetteki işlemlerinin ardından Bakırköy Adalet Sarayına götürüldü. Ö.C, savcılığa ifade verdikten sonra tutuklanması istemiyle Nöbetçi Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, Ö.C'yi adli kontrol tedbirleri kapsamında yurt dışına çıkış yasağı koyarak, serbest bıraktı.

15 Kasım 2017:Araştırmaya göre, Afganistan'da 2017'de haşhaş ekimi bir önceki yıla göre yüzde 63 artarak 328 bin hektara ulaştı. Geçen yıl 4 bin 800 ton olan afyon üretimi ise yüzde 87 artışla 9 bin tona çıktı. 1994’ten bu yana Afganistan’ın afyon üretim ve ekimine ilişkin gözlem yapıldığına işaret edilen raporda 2017'de ekim ve üretimde rekor seviyeye ulaşıldığı kaydedildi.

2 Ekim 2017: 6.5 yıl önce ortaya çıkarılan Bolivya-Türkiye hattındaki uyuşturucu kaçakçılığına ilişkin davada tutuklu sanık kalmadı. Uluslararası uyuşturucu baronu Abdullah Baybaşin’in adı önce İngiltere’de duyuldu. 1980’de silahlı saldırı sonucu tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Baybaşin’in, Londra’daki uyuşturucu pazarının % 90’ını kontrol ettiği öne sürülüyordu.

Gazete Habertürk'ten Veli Sarıboğa'nın haberine göre Baybaşin, 8 ay takip edildi ve 2006’da yakalandı. ‘Organize suç örgütü’ ve ‘uyuşturucu ticareti’nden tutuklanan Baybaşin, 4 yıl sonra tahliye oldu. 2010 Kasım ayında Türkiye’ye döndü. 2 ay sonra ise İstanbul Narkotik Şube, bir yıllık soruşturmayı 27 Ocak 2011’deki dev operasyonla tamamladı. Bolivya’dan gelip Ambarlı’ya yanaşan gemide 281 kilo kokain yakalandı.

7 Ağustos 2017: Mersin Limanı'na gelen Liberya bayraklı kuru yük gemisinde piyasa değeri 24 milyon 537 bin TL olan 102 pakette toplam 122 kilo 685 gram kokain ele geçirildi. Uyuşturucuların muz yüklü konteynerlere saklandığı belirlendi.

5 Kasım 2017: 31 Ekim 2017 gecesi saat 10.30 sularında, bir grup arkadaş Bakırköy’de Cümbüş Sokak’ta bir restorana gitmişlerdi.

Avukat Kutbettin Kaya lavaboya gitti ve çıkışta, gazetelerin yazdığına göre, yarı otomatik bir silahla başına beş kurşun sıkıldı.

Kaya ambulans hastaneye varmadan hayatını kaybetti. Suikastçisi ise restorandan koşarak çıktı ve dışarda bekleyen bir araca bindi. Kimliği belirlenemedi.

1 Kasım 2018: CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti ve 3 adamının eski bir AKP’li vekilin sayesinde tahliye ettirildiği iddiasını Meclis’e taşıdı.

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti ve 3 adamının tahliye edilmesi için eski AKP'li bir milletvekilinin hakime telkin ve baskıda bulunduğunu iddia etti.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu da söz konusu iddiayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

8 Nisan 2019: İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti'nin kızının öldürülmesi davasında firari olarak aranan İlhan Ünğan, dün İstanbul'un en işlek noktalarından olan Bağdat Caddesi'nde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Gazeteci Timur Soykan, cinayetle ilgili Twitter hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

Soykan şunları kaydetti: "Dün başka bir ülkede olsa yer yerinden oynayacak bir cinayet, Kadıköy Bağdat Caddesi'nde işlendi. Ama Muz Cumhuriyeti Türkiye'de 3. sayfalık bir haber kadar yer buldu. Oysa bu cinayet; Türkiye için yeni bir Susurluk'tur. Devlet, mafya, siyaset üçgeninde büyük bir skandaldır."

4 Kasım 2019: Her gün benzerini gördüğümüz uyuşturucu haberleri içinde bunun bir farkı vardı. Zira içinde bunca uyuşturucu madde yakalanan aracın sahibi, İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir emniyet müdürüydü. Hem emniyet müdürü Zafer Ç. hem de araçtaki arkadaşı önce "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan tutuklandı.

Herkes nasıl savunma yapacaklarını merak ederken ilk duruşmada işin rengi anlaşıldı. İki isim uyuşturucu satmadıklarını, içici olduklarını söylüyordu. Mahkeme iki kilo uyuşturucu için yapılan bu savunmaya inanmış olacak ki ilk duruşmada iki sanığı tahliye etti.

5 Aralık 2018: Erzincan Emniyet Müdürü Bülent Şensoy, kentte durdurulan bir TIR'da yaklaşık 700 kilogram eroin ele geçirildiğini bildirdi.

22 Ekim 2018: İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerif Zindaşti ve 3 adamı, cuma akşamı serbest bırakıldı. Savcı itiraz etti, üst mahkeme yakalama kararı çıkardı ancak Zindaşti ve 3 adamı çoktan sırra kadem basmıştı...

5 Temmuz 2019: CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AKP eski Milletvekili Oktay Saral’ın bir gümrük müdüründen 70 bin lira para istediğini öne sürdü ve ‘‘Gümrüklerde kaçakçılık ve rüşvet ağı var’’ dedi. CHP’li Polat, Saral’ın, Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan bir kağıda bu konuda yazdığı notu da paylaştı.

10 Mart 2021: Bu da kokain haritası... Nerede kokain üretim yeri. Güney Amerika ülkeleri. burada üretilen uyuşturucular yine böyle Akdeniz yolu üzerinden Türkiye'ye geliyor ve Türkiye'den nereye gidiyor? Arap ülkelerine, alt bölgedeki diğer ülkelere... Mavi olan eski rota, sarı olan yeni rota.. Türk güvenlik birimleri bu haritayı özellikle takip ediyor.

Polisimiz, emniyetimiz, uyuşturucu kartelini adım adım takip ediyor. Bu örgütlerin haritasını bileceksiniz ki bu örgütlere yönelik operasyon geliştireceksiniz. Çok önemli, geçtiğimiz günlerde Ambarlı'da, Gebze'de çok önemli çok büyük yakalamalar yapıldı. Bu kokain hattı için geçerliydi.

15 Mart 2020: Emniyet müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Müdürlüğümüz Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Görevlilerimizce, İlimiz İpekyolu İlçesi’nde faaliyet gösteren bir kargo şubesinde Narkotik Madde Arama Köpeği ile birlikte yapılan detaylı aramada, 37 Adet Koli içerisinde dış yüzünde "Dalin Islak Havlu" yazılı 3’lü ve 2’li paketler içerisine zulalanmış 330 paket halinde toplam 187 Kilogram 660 Gram Eroin Maddesi ele geçirilmiştir." denildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi