Çocuklarını kaybeden aileler: Adaletsizliği yaşatanlar bu adalet saraylarında yargılanacak

Çocuklarını kaybeden aileler: Adaletsizliği yaşatanlar bu adalet saraylarında yargılanacak
Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen aileler, 'Gün gelecek devran dönecek bu adaletsizliği yaşatanlar bu adalet saraylarında yargılanacak' dedi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Yıllardır adalet arayan ve kayıplarıyla ile ilgili suçluların bulunup hakettikleri cezaları almalarını isteyen aileler, Çağlayan adliyesi önünde 'Adalet' talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. 

Türkiye'nin her noktasından 'Adalet' talebiyle bir araya gelen aileler, Adalet Platformu çatısı altında bundan sonra birlikte mücadele edeceklerini söyledi. 

Rize'nin Eynesil ilçesinde kızı Rabia Naz Vatan'ı şüpheli şekilde kaybeden Şaban Vatan, staj yaptığı lüks otelin pansiyon havuzunda ölü bulunan Burak Oğraş'ın babası Murat Oğraş, Gezi Direnişi'nde polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesiyle hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, Çorlu Tren Katliamı'nda 9 yaşındaki torunu Oğuz Arda Sel'i kaybeden dede Necmettin Sel, Urfa'da Bekir Şervan Gürel adlı erkek tarafından öldürülen Hasret Tutal'ın kardeşi Ela Tutal, otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden Elif Bereket'in babası Halil Bereket, bisikletiyle eve giderken alkollü ve hız sınırını aşan sürücünün çarpması sonucu hayatını kaybeden Umut Gündüz'ün babası Menderes Gündüz, iş yerinde bulunduğu sırada intihar ettiği ileri sürülen Aysun Yıldırım'ın annesi Hüsniye Yıldırım ve daha birçok acılı aile katıldı. 

ANADOLU'NUN HER  NOKTASINDA ÇOCUKLAR, KADINLAR ÖLDÜRÜLÜYOR

Türkiye'de çocuklarının acısını yaşayan ailelerin "Adalet" aramak zorunda bırakıldığını söyleyen Rabia Naz Vatan'ın babası Şaban Vatan, tüm acılı ailelerin adımlarını bundan sonraki süreçte birlikte atmak istedikleri yönünde karar aldıklarını söyledi. Anadolu'nun her noktasında canların yandığını söyleyen baba Vatan, "Çocuklarımız öldürüldü. Kadınlar öldürüldü. İstismar olayları yaşandı" dedi. 

Katillerin, çocuk istismarcılarının korunduğunu belirten baba Vatan, devletin, çocukları öldürülen ya da çocukları istismar edilen ailelere adil bir süreç yaşatmadığını söyledi. Kızının şüpheli şekilde ölümünün aydınlatılması için mücadele ettiğini söyleyen baba, savcılığın talimatıyla akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için psikiyatra sevk edilmesini hatırlatarak şöyle devam etti: 

"12 saat nezarete atıldım. Çorlu Ailelerine'de şiddet uyguladılar. Haklarında sürekli soruşturma açıldı. Katiller hakkında tane soruşturma açılmadı. Tecavüz suçu işlemiş sapıklar hakkında dava açılmadı. Serbest bırakıldılar. 11 yıldır Burak Oğraş'ın babası adalet arıyor. Berkin Elvan'ın ailesi 8 yıldır adalet arıyor." 

'HEPSİ BU SİYASİ SİSTEMİN REZİLLİĞİNE UYDU'

Ağrı'da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in davasında tüm sanıkların serbest bırakıldığına dikkat çeken baba Vatan, "İşte Türkiye'deki adalet bu!" dedi. Berkin Elvan'nı öldüren polisin hala dışarda olduğunu söyleyen Vatan, "Rabia Naz'ın katilleri belli olduğu halde devletin mevkilerinde olan bakanlar, hâkimler, Cumhuriyet Savcıları, bazı hukukçular, bazı bilirkişiler bu siyasi sistemin rezilliğine uyum sağlayarak çocuk katillerini korudular. İşte bunların durumu bu. Ve bu acıları yaşayan bizler Burak'ın, Berkin'in, Leyla'nın, Rabia'nın acılarını yüreğimizde yaşadık. Ve daha niceleri."

SOYLU'DAN AÇIKLAMA YOK, ADALET BAKANI ÖLÜ TAKLİDİ YAPIYOR

Türkiye'de insanlık suçu işlendiğini söyleyen baba Vatan, "Biz artık bu insanlık suçuna 'dur' demek istedik. Hep baraber ayağa kalkalım dedik" diye konuştu. Yargının siyasetten talimat alarak hareket ettiğini söyleyen baba, kızının dosyasının 16 Eylül 2020 yılından bu yana bekletildiğini belirtti. Baba Vatan, "İstanbul Barosu tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda cinayetin net olduğu açıklamasına rağmen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan bir açıklama yok. Ülkede adalet temsil eden Bakanı Abdül Hamit Gül ölü taklidi yapıyor. Adalet Bakanı, Süleyman Soylu ile arası bozulduğunda konuşuyor. Ama bizim çocuklarımız toprağın altında adalet bekliyor umrunda değil" diye konuştu. 

"Yeter" diyen Şaban Vatan, görevini kötüye kullanan yetkileri istifa etmeye çağırdı. 

'11 SENEDİR UYUMUYORUM'

Ardından konuşan Burak Oğraş'ın babası Murat Oğraş, "11 senedir uyumadan oğlumu öldürenlerin yargılanmasını bekliyorum" dedi. 

'BUNA 'DUR' DİYECEK BİR KİŞİ BİLE YOK'

Oğuz Arda Sel'in dedesi Necmettin Sel, "Adalet mi bu şimdi? 7 çocuk 25 insanı öldür sonra görevinin başında kal. Türkiye'deki adalet sistemi maalesef işlemiyor. İşlemediği içinde aileler mağdur, perişan. Her aile kendi evladının resmini almış adalet arıyor. Buna 'dur' diyecek bir kişi bile yok. Bu insanların hakkını arayacak bir insan dahi yok. Yeri geldiğinde koskoca Türkiye Cumhuriyeti'yiz; yeri geldiğinde bu insanların adaletini arayacak bir Allah'ın kulu yok. Bir Cumhuriyet Savcısı yok. Adalet! Nerede adalet? Koskoca binalar yapmışlar içi boş. Gün gelecek devran dönecek bu adaletsizliği yaşatanlar bu adalet saraylarında yargılanacak. 

'GECEMİZ GÜNDÜZÜMÜZ KALMADI AMA...'

Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan ise oğlunu 'olası kasıtla kasten öldüren' polis Fatih Dalgalı'ya 16 yıl 8 ay hapis cezası verildiğini ancak polis Dalgalı'nın hala dışarda olduğunu hatırlattı. Baba Elvan, "Çocuğumuzu öldüren katil müebbet aldı ama hala dışarda. Burada bulunan ailelerin yaşadığı dramı biz de yaşıyoruz. Gecemiz gündüzümüz yok ama katiller dışarda; ellerini kollarını sallayarak geziyorlar" diye konuştu. 

'BENİM KIZIM KATLEDİLDİ' 

Aysun Yıldırım annesi Hüsniye Yıldırım ise, "Benim kızım 2018 yılında işyerinde katledildi intihar olarak kayıtlara geçti. Savcı şüpheli ölüm olarak davamızı araştırdı ama dosyamız kapatıldı. 2019 yılında dosyamız kamuoyu desteğiyle tekrar açıldı. Biz 46 aydır adalet arıyoruz kendi ülkemizde adalet arıyoruz. İstanbul Sözleşmesini fes edenler biz aileler olarak adalet arıyoruz adalet sağır kulaklarınız artık açılsın. Kızlarımıza şu bu diyorlar peki küçük çocukların suçu ne? Bu çocukların ne suçu vardı? Katiller elini kolunu sallaya sallaya geziyor" diye belirtti. 

Konuşmaların ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Artık Yeter! Adalet İstiyoruz!

Bugün insanlığın en temel taleplerinden birini, 'Adalet' talebini, adaletin işlemediğinin en açık kanıtı olan bu adalet sarayının önünde, Çağlayan Adliyesi önünde dile getirmek için buluştuk.

Bizler, sadece zenginlere ya da siyasi konumları olanlara değil, herkese adalet talebini dile getirmek için buradayız. İktidarın cezasızlık ortamı, siyasi iktidarın izlediği politikalar ve adalet sisteminin gerektiği gibi işlememesi katilleri daha da cesaretlendiriyor

Adalet Platformu çatısı altında toplanmış olan bizler, bu bozuk düzenin yarattığı adaletsizliğin mağdurları olarak 'artık yeter, adalet istiyoruz' diyoruz. Bizler yaşadığımız bu büyük acıların yanında bir de adaletsizliğin büyük yükünü mü taşıyacağız? Hayır, bunu kabul etmiyoruz ve bu yüzden artık yeter diyoruz!

'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Katillerin hakettikleri cezalara çarptırılmasını talep ediyoruz. Gençlerimiz, çocuklarımız, kadınlarımız için daha yaşanılır bir Türkiye adına herkes için adalet istiyoruz. Ve bu adalet mücadelesi için mücadelemizi yılmadan sürdüreceğimizi şimdiden ilan ediyoruz."

Öne Çıkanlar