Hakkari ve Van’da çobanlara ‘güvenlik soruşturması’ şartı

Hakkari ve Van’da çobanlara ‘güvenlik soruşturması’ şartı
Hakkari ve Van’da bulunan 185 mera ve yaylanın 'Geçici güvenlik bölgesi' ilan edildiği valilik genelgesinde, çobanlara güvenlik soruşturması şartı getirildi.

Hakkari ve Van’da bulunan 185 mera ve yayla, bu yıl da "Geçici güvenlik bölgesi" ilan edilerek, halkın kullanımına yasaklandı. İki kent valiliğinin yayımladığı "Yayla ve mera kullanım genelgesi"ne göre, kente gelecek olan Koçerlerin aileleri ve çobanlara "Sabıka kaydı" zorunluluğu getirildi. Valilik, kişiler hakkında güvenlik soruşturması yapılabilmesi için kişilerin kimlik bilgilerinin bir nüshasının da emniyet ve jandarmaya gönderilmesini zorunlu kıldı. Hakkari Valiliği, hayvan sahipleri ile çobanların "örgüt üyelerine" ve suç işleyenlere yardım ettikleri, böyle kişileri gördükleri halde bildirmedikleri takdirde, yaylalardan yararlanma haklarının tek taraflı feshedileceği karar altına aldı. Van valiliği, yayla ve merayı kiralayan ailelerin tüm bireylerinin kimlik bilgilerinin verilmesi zorunlu hale getirilirken, bunu yerine getirmeyen kişiler hakkında da dava açılacağı genelgede yer aldı.

     

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Van Valiliği'nin 2022 yılında mera ve otlakların kullanımıyla ilgili hazırladığı genelgede, bu yıl da kentte bulunan 673 yayla ve meranın 68’ini "Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi" ilan edilerek, kullanıma yasaklandı. Yayla ve meraları kiralamak isteyen kişilerden tüm bilgileri ve prosedürleri yerine getirme şartı getirilirken, çobanlara da "Sabıka kaydı" verilme zorunluluğu diğer yıllarda olduğu gibi yine devam etti. Yine yayla ve merayı kiralayan ailelerin tüm bireylerinin kimlik bilgilerinin verilmesi zorunlu hale getirilirken, bunu yerine getirmeyen kişiler hakkında da dava açılacağı genelgede yer aldı. Van sınırları içerisinde bulunan Başkale’de 9, Çatak’ta 25, Gevaş’ta 1, Gürpınar’da 24, Çaldıran’da 5, Erciş’te 3 ve İpekyolu ilçesinde ise 1 yayla "Geçici askeri güvenlik bölgesi" olduğu gerekçesiyle yasaklandı.

 ‘GÜVENLİK SORUŞTURMASI ŞARTI’

 Hakkari’de de geçen yıllarda olduğu gibi yayla ve mera yasakları devam edecek. Hakkari Valiliği, kent sınırları içerisinde bulunan 274 yaylanın 117’si "Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi" ve "Askeri yasak bölge" kapsamına alarak yasakladı. Valilik ayrıca, yaylaya çıkacak olan yurttaşlardan sabıka kaydı, kimlik ve bir adet fotoğrafının da verilmesini zorunlu hale getirdi. Valilik, kişiler hakkında güvenlik soruşturması yapılabilmesi için kişilerin kimlik bilgilerinin bir nüshasının da emniyet ve jandarmaya gönderilmesini zorunlu kılarken, hakkında herhangi bir sabıka kaydı olan kişilerin kesinlikle çoban olarak tutulamayacağı da belgede yer aldı.

Hakkari Valiliği’nin genelgesindeki en dikkat çekici nokta ise yurttaşların bir muhbir olarak çalışmasına dönük karar oldu. "Örgüt üyelerini" gören ya da yardım eden kişilerin ne yapmaları gerektiğinin anlatıldığı genelgede, şu ifadeler yer aldı: "Mera, yayla ve kışlaklarda bulunan hayvan sahipleri ile çobanları veya yanlarında bulunan kişilerin herhangi bir şekilde örgüt üyelerine ve suç işleyenlere yardım ettikleri, böyle şahısları gördükleri halde bildirmediklerinin veya hakkında kuvvetli şüphe bulunan şahısların güvenlik güçlerince tespit edilmesi halinde mera, yayla, otlak, çayır ve kışlaklardan yararlanma hakları tek taraflı feshedilir. Ayrıca kiralama yapmış şahısların ödedikleri kira bedelleri irat olarak kaydedilir ve bulundukları yerden tahliye edilirler."

‘MERA VE YAYLAYA ÇIKAN YURTTAŞLARIN KORUCU VE ASKERLER TARAFINDAN İZLENECEK’

Genelge kapsamında çadır ve içindeki tüm eşyaların tahliyelerinin kolluk Jandarma ve Emniyet birimleri tarafından yapılacağı da karar altına alındı. Ayrıca mera ve yaylaya çıkan yurttaşların korucu ve askerler tarafından izlenmesi de karar altına alındı.

Öne Çıkanlar