Çinli internet devleri algoritmalarını ilk kez hükümetle paylaştı

Çinli internet devleri algoritmalarını ilk kez hükümetle paylaştı
Aralarında Tencent, Alibaba ve ByteDance'in de yer aldığı Çinli internet devlerinin ilk kez algoritmalarının ayrıntılarını devletle paylaştığı açıklandı.

BBC'nin haberine göre, internet denetimi konusunda Çin'in en üst düzey yetkili kurumu olan Çin Siberalan Yönetimi (CAC,) 30 adet algoritmanın ayrıntılarının yer aldığı bir liste yayımladı.

Kurumdan yapılan açıklamada veri suistimallerinin önüne geçmek için yayımlanan listenin düzenli olarak güncelleneceği belirtildi.

Listede Alibaba'nın sahibi olduğu e-ticaret sitesi Taobao ve ByteDance'e ait TikTok'un Çin versiyonu Douyin'e ait algoritmalar hakkında ayrıntıların yer aldığı vurgulandı.

BBC'ye konuşan bazı uzmanlar algoritmalarla ilgili yayımlanan ayrıntıların "yüzeysel" kaldığını ifade ederken Bloomberg'e konuşan diğerleri ise şüphesiz şirketlerin yayımlanandan daha fazlasını düzenleyici kurumla paylaşmış olabileceğini söyledi. Bazı kısımların şirket çıkarlarına zarar vermemek için gizli tutulmuş olabileceği vurgulandı.

Sosyal medya şirketlerinin büyümesinde önemli rolü olan algoritmalar kullanıcıların neleri, hangi sırayla göreceklerine karar veriyor ve şirketler tarafından sıkı şekilde korunuyor.

ABD'de Meta ve Alphabet gibi internet devleri şu ana kadar yapılan çağrılara rağmen algoritmalarını açıklamayı ticari sır olduğunu savunarak reddediyor.

Öne Çıkanlar