Çin'den ABD'ye misilleme: Kritik alanlarda ilişkiler donduruldu

Çin'den ABD'ye misilleme: Kritik alanlarda ilişkiler donduruldu
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin tartışmalı Tayvan ziyareti sonrası Çin, ABD'li yetkiliye yaptırım uygulama kararı aldı. ABD ile kritik alanlarda işbirliği de askıya alındı.

Çin yönetimi Tayvan ziyaretinin ardından ardından Pelosi ve ailesine yönelik yaptırım kararını duyurdu.

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "(ABD Temsilciler Meclisi Başkanı) Pelosi, Tayvan bölgesine ziyarette ısrar etti. Bu Çin'in içişlerinin bariz bir ihlali" ifadelerini kullandı.

Ziyaretin "dikkat çekici bir provokasyon" olduğu belirtilen açıklamada "Ziyaret, Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğünü baltalıyor, Tek Çin prensibini ciddi şekilde çiğniyor ve Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı ağır şekilde tehdit ediyor" dendi.

"Pelosi'nin tehlikeli ve provokatif eylemleri nedeniyle Çin, Pelosi ve aile üyelerine yönelik yaptırım uygulamaya karar verdi" ifadelerinin yer alldığı açıklamada yaptırımın içeriğine ilişkin bilgi ise verilmedi.

BİRÇOK DİYALOG MEKANİZMASI ASKIYA ALINDI

Diğer yandan ek olarak Pekin yönetimi, ziyaret nedeniyle ABD'ye yönelik 8 karşı tedbiri hayata geçirdiğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, savunma alanında 3 diyalog mekanizması iptal edilirken, yasa dışı göç, adli iş birliği, sınır ötesi suçlar, uyuşturucu ile mücadele ve iklim değişikliği alanlarındaki 5 diyalog mekanizması askıya alındı.

Savunma alanında, Çin ile ABD arasındaki Cephe Komutanları Görüşmeleri, Savunma Politikası Koordinasyon Görüşmeleri ve Askeri Deniz İstişare Anlaşması Görüşmeleri'nin artık yapılamayacağı belirtildi.

Öte yandan yasa dışı göç, adli yardım, sınır ötesi suçlar, uyuşturucu ile mücadele iş birliği mekanizmalarının ve iklim değişikliği görüşmelerinin askıya alındığı kaydedildi.

ÇİN'İN ASKERİ TATBİKATLARI SÜRÜYOR

Pelosi'nin Tayvan ziyareti sonrası Tayvan Boğazı'nda tansiyon yükselmiş, Pekin ada çevresinde "bir dizi askeri tatbikat başlatmıştı. Çin'in  tatbikat kaapsamında Tayvan semalarında füze uçurduğu da iddia edildi.

Çin resmi televizyonuna konuşan Ulusl Savunma Üniversitesi'nden Meng Xiangqing adlı profesör "Tatbikatlar bu kez gerçek mühimmat atışları ile yapılıyor ve ilk kez bu atışlar Tayvan adasını geçti" dedi.

Çinli profesör füzelerin Tayvan güçlerinin Patriot füze savunma sistemlerinin yoğun olarak konuşlandırdığı bir bölge üzerinden geçtiğini de söyledi.

Resmi haber ajansı Xinhua ise tatbikatlar kapsamında 100'den fazla savaş ve bombardıman uçağının bölgede uçtuğunu ayrıca 10'dan fazla destroyer ve fırkateynin bölgede olduğunu duyurdu.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise Çin uçakları ve gemilerinin ada ile gayri resmi sınırı ihlal ettiğini öne sürdü. 

Açıklamada bugün (5 Ağustos) yerel saatle 17.00 itibarıyla 68 Çin savaş uçağının ve 13 geminin gayri resmi sınırı ihalal ettiği bellirtilerek Pekkin'in eylemlerinin bölgedeki statükoyu ihlal ettiği bildirildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar