Çin: ABD gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan geçişini izliyoruz, provokasyona hazırlıklıyız

Çin: ABD gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan geçişini izliyoruz, provokasyona hazırlıklıyız
ABD'ye ait iki savaş gemisi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin tepki çeken Tayvan ziyareti sonrası ilk kez Tayvan Boğazı'ndan geçiş yaptı.

Ağustos ayı başında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ve Çin arasındaki ilişkileri geren ve bölgede bir savaş korkusuna neden olan Tayvan ziyareti sonrası ABD'ye ait savaş gemileri ilk kez Tayvan Boğazı'ndan geçti.

Çin, Pelosi'nin ziyaretinin ardından Tayvan çevresinde günlerce süren gerçek cephaneli askeri tatbikat yapmıştı. 

ABD Donanmasının Pasifik'teki 7. Filosundan yapılan açıklamada, "USS Antietam ve USS Chancellorsville savaş gemilerinin Tayvan Boğazı'ndan rutin geçiş yaptığı" belirtildi.

Açıklamada, "kruvaziyer" tipi savaş gemilerinin, "Boğaz'a kıyısı olan ülkelerin hiçbirinin karasularında olmayan bir koridoru kullandığı" vurgulandı. Beyaz Saray Hint-Pasifik Koordinatörü Kurt Campbell, 12 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "ABD'nin gelecek haftalarda Tayvan Boğazı'ndan standart hava ve deniz geçişlerini sürdüreceğini" ifade etmişti.

Ancak Çin bu tarz adımları provokasyon olarak görüyor ve "Tek Çin" politikası kapsamında Tayvan adasını kendi toprağı olarak görüyor.

ÇİN: YÜKSEK ALARM DURUMU KORUNUYOR

Çin ordusu ise ABD donanmasına ait gemilerin Tayvan Boğazı'ndan geçişini takip ettiklerini duyurdu. 

Reuters'ın haberine göre ordudan yapılan açıklamada, yüksek alarm durumunun korunduğu ve herhangi bir provokasyonu defetmeye hazır oldukları kaydedildi. 

NE OLMUŞTU?

Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ı 25 yıl aradan sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olmuştu.

Çin ordusunun ziyaretin ardından ada çevresinde yaptığı 7 gün süren tatbikatlarda gerçek silah ve mühimmatın kullanılmış ayrıca  Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzelerin Tayvan yakınlarındaki sulara düştüğü açıklanmıştı.

Ordu sözcüsü, 10 Ağustos'ta tatbikatların tamamlandığını duyurmuş ancak Tayvan Boğazı'ndaki askeri devriye faaliyetinin devam edeceğini bildirmişti.

Ziyaretinin ardından, Çin ordusuna ait savaş uçakları ve savaş gemilerinin Tayvan Boğazı'nı ayıran itibari "orta çizgi"yi geçtiği uçuşları ve devriye seferleri düzenli hale gelmişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin ardından, Demokrat Partili Massachusetts Senatörü Ed Markey başkanlığında 5 kişilik bir heyet, Indiana eyaleti Valisi Eric J. Holcomb ve Cumhuriyetçi Partili Tennessee Senatörü Marsha Blackburn de bu ay içinde Tayvan'ı ziyaret etmişti.

Pekin, çok az ülkenin tanıdığı Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar