Çimsataş Fabrikası’nda işçiler direnişte

Çimsataş Fabrikası’nda işçiler direnişte
Mersin'de Çimsataş Metal Fabrikası’nda çalışan işçiler, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası ile imzalanan TİS’i kabul etmeyerek üretimi durdurdu.

Mersin’de faaliyet gösteren Çimsataş Metal Fabrikası’nda çalışan işçiler, Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’ni (TİS) kabul etmeyerek, iş durdurma eylemine gitti. İşçiler kararı yaptıkları yazılı açıklama ile duyurdu.

Aylardır devam eden MESS ile metal işçileri arasında gerçekleşen TİS görüşmelerinin sendikal bürokrasinin satışı ile sonlandığına yer verilen açıklamada, "On binlerce işçiyi kapsayan bu süreç boyunca tabanın hiçbir talebini dinlemeyen, sözleşme görüşmeleri boyunca taleplerin revize edilmesine kulaklarını tıkayanlar, tarihi tekerrür ettirerek geçmiş senaryoyu devreye aldı. Yine gece saatlerinde işçilerin geleceğini sermayeye armağan etti" denildi.

'MADEM YANIMIZDAYDINIZ SÖZLEŞMEYİ NİYE İMZALADINIZ?'

İşçilerin iş durdurması üzerine fabrikaya gelen Birleşik Metal İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan’ın işçilerin yanında oldukları yönündeki ifadesine tepki gösteren işçiler, "Madem yanımızdaydınız sözleşmeyi niye imzaladınız?" diye sordu.

İş durdurma kararı alan işçilerin talepleri ise şöyle:

  • Yapılan sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen yüzde 27'ye artı olarak yüzde 35 daha zam verilsin. İkinci 6 ay için enflasyon oranında zam yapılsın.
  • Mesai ücretleri hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olarak belirlensin.
  • İşçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortası aileyi de kapsasın.
  • Sosyal haklara net olarak yüzde 100 zam yapılsın.
  • Kıdem farkı, ara dinlenme ve çay molası verilsin.
  • Uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonları tam olarak verilsin.

'ŞİRKETİMİZ İŞ FESHİNE KADAR GEREKEN YAPTIRIMLARI DERHAL UYGULAYACAKTIR'

Üretimi durdurma kararı alan işçilere, çalıştıkları Çimsataş Fabrikası'na ait numaradan  "iş feshi" tehditli mesaj atıldı. İşçilere atılan mesajda, "Şirketimiz iş durdurma, yavaşlatma vb her türlü yasa dışı eylem karşısındaki haklı nedenle iş feshine kadar gereken yaptırımları derhal uygulayacaktır" denildi.

İşçiler ayrıca yarın yaklaşık 700 kişi ile birlikte fabrika önüne gelerek, eylemi büyüteceklerini belirtti. (MA)

Öne Çıkanlar