Çiftçi salatalıkları yerlere döktü: Bu görüntü çiftçinin isyanıdır!

Çiftçi salatalıkları yerlere döktü: Bu görüntü çiftçinin isyanıdır!
Verdiği emeğin karşılığını alamayan çiftçi bin bir emekle yetiştirdiği salatalıkları yollara döktü. Bir başka çiftçi ise ‘Tırpanı alıp benim de aynı şeyi yapmam yakındır’ dedi.

Seda TAŞKIN 


ARTI GERÇEK- Antalya’nın Finike ilçesinde seracılık yapan üreticiler isyan etti. Verdikleri emeğin karşılığını alamadığını söyleyen çiftçi ürettiği salatalıkları yerlere döktü. "Bu görüntü çiftçinin isyanıdır" diyen çiftçi Mehmet Şat, "Bende artık dayanamıyorum. Böyle giderse bende elime tırpanı alıp salatalıkları atacağım. Çünkü salatalığı yerlere atan çiftçi verdiği emeği karşılayamadığından çözümü söküp atmakta görüyor" dedi. 

‘SUÇLU BİZ DEĞİL BİZİ YÖNETENLERDİR’ 

Yere atılan salatalıkları gösteren Şat, "Bunlar emeğini karşılayamayan ürünlerimiz. Emeğini kurtarmadığı için başımıza bela olan ürünlerimiz. Vatandaş bize kızıyor ama bizler bu ürünleri pahalıya satmıyoruz. Bu salatalığın bizden çıkışı 70 kuruş. Vatandaşın marketten aldığı fiyattan biz sorumlu değiliz. Bunun suçlusu biz değil, bizi yönetenlerdir" dedi. 

‘DOLAR DÜŞÜYOR AMA FİYATLAR DÜŞMÜYOR’



Piyasanın şu an allak bullak olduğunu ve çiftçinin hakkının verilmediğini söyleyen Şat, "Hangi çiftçiye mikrofon uzatsanız aynı sıkıntıyı sizlere anlatır. Ne doğu ne batı çiftçi nerede olursa olsun hiçbir farkımız yok. Birincisi girdilerimiz çok yüksek. Gübre fiyatları şu an aldı başını gidiyor. Dolar yükselirken güzel yükseliyor, düştüğünde bizde düşüş yaşanmıyor. Bizim işimizi yürüten mazot, sebzelerimizi araçlarla götürüp getiriyoruz. İlaç da karaborsa oldu. Fiyatı 12 lira olan naylon şu an 30 lira oldu. Yani iki katından daha fazla" dedi. 

‘KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYORUZ’ 

Ektiği üç buçuk dönüm arazinin maliyetinin 20 ila 25 bin arasında olduğunu söyleyen Şat, "Naylonundan tutun gübresine kadar satmak isterseniz dönüm başına 25 bin fiyat istiyorlar. Ama satarken dönüm başı 20 bin lirayı geçemiyoruz. Başa başa gidiyoruz. Karın tokluğuna çalışıyoruz desek tam yeridir. Emeğimiz boşa gidiyor. İşçi tutsak işçi parası da cebimizden gidiyor. Şu an salatalığı bizden 70 kuruş ila 1 lira arasında alıyorlar. Ve en düşük marketlerde 4-5 liraya satıyorlar. Bizden ucuza alıp marketlerde kaç katı fiyata satıyorlar. Kazananlar yine onlar oluyor. Aynı ekonomiyi yöneten 5’li çete gibi" dedi. 

‘ÇİFTÇİYE DESTEK OLDUK DİYENLER YALAN SÖYLÜYOR’ 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "çiftçiye destek oluyoruz" sözlerine ilişkin konuşan Şat, "Bizler bir kuruş bile destek alamadık. Kesinlikle yalan söylüyorlar. Televizyonlara çıkıp söylediği her şey yalan. Bizimle alakalı olan bir durum değil. Kendi yandaşlarına şirketlerine veriyorlarsa o ayrı bir şey. Veriyorsa onlara veriyorlardır çiftçiye, halka verilen bir şey yok şuan" diye konuştu. 

‘AKP YA DA MHP MİLLETVEKİLLERİ YANIMIZA GELEMİYORLAR’ 

Çiftçinin sandığı dört gözle beklediğini söyleyen Şat, "Şuan biz Bu işin çözümü sandık diyoruz. Hesaplaşma sandıkta olacak. Bizim çığlığımızı duymuyorlar, içimize de giremiyorlar. Yaklaşık iki üç yıldır AKP ya da MHP milletvekillerinin halkın içinde gezdiğini görmedim. Gezmek isteseler bile yüzleri yok. Çünkü halkın çiftçinin büyük tepkisi var. Nereye el atsanız patlıyor, ellerinde kalıyor" dedi.

Öne Çıkanlar