CHP seçim ittifakında kotayı kaldırıyor

CHP seçim ittifakında kotayı kaldırıyor
Yeni yönetmelik taslaklarına göre aday listelerini PM'nin belirlemesi uygulaması sürecek, ancak PM, bu yetkisini MYK'ye devredebilecek.

CHP yönetimi, parti yönetmeliklerinde başta aday belirleme yöntemi olmak üzere değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP PM ve MYK Çalışma Yönetmeliği, Üye Yazım Yönetmeliği, Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliği, İl ve İlçe Yönetim Kurullarının Çalışma ve Yazışma Yönetmeliği ile Belediye ve İl Genel Meclisi Gruplarının Çalışma Yönetmeliği’nde değişikliğe gidilecek. Geçen yıl Olağanüstü Kurultay'da değiştirilen Parti Tüzüğü'ne uyum amacıyla hazırlanan yönetmelik taslakları PM üyelerine gönderildi. Değişikliğin yıl sonuna kadar parti içerisinde tartışılıp karara bağlanması bekleniyor.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliği’nde değişiklik yapmaya hazırlanan parti yönetimi, seçilme yaşının 18’e düşürülmesi nedeniyle aday olmak için aranan "en az 25 yaşını doldurmuş olma" hükmünü kaldırıyor. Milletvekili adayları belirlenirken son kararı verecek olan Parti Meclisi bu yetkisini MYK'ye devredebilecek. Taslakta "MYK, açıkça sakınca bulunan durumlarda başvuruda bulunan aday adayının başvurusunu reddedebilir" hükmü de yer aldı.

SEÇİM İTTİFAKINDA KOTA KALKIYOR

Taslağa göre, aday belirlemede kullanılacak yöntemi Genel Merkez il örgütünün de görüşünü alarak belirleyecek. Adayların yüzde 15’i genel merkez tarafından ön seçim olmadan belirlenebilirken ittifak ihtiyacının ortaya çıkması ya da erken seçim olması durumunda PM’nin bu kotaya bağlı olmadan aday saptayabilmesine olanak sağlanıyor. Mevcut yönetmeliğe göre yüzde 10 olan gençlik kotası da iki katına çıkartılıyor.

ADAY ADAYLARINA PROPAGANDA SERBESTİSİ

Aday adaylarının ön seçim öncesinde propaganda yapabilmesinin yolu da açılacak. Aday adayları ön seçim öncesinde kapalı salon toplantıları düzenleyebilecek, sesli, görüntülü propaganda yapabilecek.

MYK YAPILANMASINDA SON SÖZ GENEL BAŞKAN'DA

PM ve MYK Çalışma Yönetmeliği’nde de önemli değişiklikler öngörülüyor. Buna göre, MYK'de 17 üyenin görev yapması uygulamasından vazgeçilerek, bu sayıyı belirleme yetkisi Genel Başkan'a veriliyor. Taslakta MYK'nin görevleri arasına seçim ve siyasi ittifak için görüşme yapma da ekleniyor. MYK üyelerinin partide başka bir birimde görev almalarının önü de kapatılıyor.

ÜYELİKLERİN ADRESİ DE DEĞİŞİYOR

Mevcut yönetmelikte Genel Sekreterliğin üye yazım görevi de el değiştiriyor. Buna göre, değişikliğin kabul edilmesi durumunda Üye Yazım Bürosu, Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı'na bağlanacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar