CHP‘li Veli Ağbaba: Vatandaş tam kapanmada borç kapanı içinde

CHP‘li Veli Ağbaba: Vatandaş tam kapanmada borç kapanı içinde
CHP'li Ağbaba, tam kapanma sürecinde vatandaşların borçlanma durumuna dikkat çekti.

BDDK ve Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerini değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, sadece normal vatandaşın değil sektörlerinde borç batağı içine savrulduğuna dikkat çekti.

Ağbaba ‘’Ülke de memurundan işçisine, emeklisinden çiftçisine, işsizinden esnafına ve işletme sahibine herkes borç kapanı içerisine sıkışmış vaziyette.’’ Tüm ülkeler vatandaşına nakdi destekte bulunurken, iktidar millete bankalardan borçlanmayı adres gösterdi’’ dedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba'nın açıklamaları şöyle:

‘VATANDAŞ GEÇİMİNİ BANKA KREDİLERİNDEN SAĞLIYOR’

Gelir kaybı yaşayan ve yeterli nakdi destekten mahrum kalan vatandaşlar geçinebilmek için çareyi bankalara ve finansman şirketlerine borçlanmakta buluyor.

BDDK verilerine göre tam kapanma öncesinde ki hafta vatandaşların bankalara ve özel finansman şirketlerine olan toplam borcu 1,7 milyar TL artarak 860 Milyar TL’ye dayanmış durumda.

Bankalar birliği risk merkezine göre tüketici kredisi borcu olan vatandaş sayısı ise 34,4 milyona yükseldi.Türkiye’de artık bir hanede sadece bir kişi değil birden fazla kişi borçlu durumda.

‘FAİZ YÜKÜ VATANDAŞIN SIRTINDA’

Salgının ilk günlerinden itibaren iktidar nakdi destek yerine vatandaşa düşük faizli kredi borçlanmasını önermişti. Geçen yılın aynı döneminde vatandaşların bankalara ödediği kredi kartı ve tüketici kredisi faizi 19,6 milyar liraydı.

Bu yıl ise ödenen faiz miktarı yüzde 30 oranında artarak 25,3 milyar TL’ye yükseldi.

‘KOBİLERİN VE ÇİFTÇİLERİN BORCU ARTMAYA DEVAM EDİYOR’

Hükümetin politikaları neticesinde günden güne eriyen tarım sektörünün bankalara olan borcu ise 140 milyar TL’ye ulaştı. Çiftçilerin tarım kredi kooperatiflerine olan borcu ise 9,2 milyar TL.

Tarım sektörünün hem bankalara hem de tarım kredi kooperatiflerine olan toplam borcu 149,2 milyar TL’ye ulaşmış durumda.

BDDK’nın verilerine mart sonu itibariyle göre toplam 3 milyon 921 bin 332 KOBİ’nin bankacılık sektörüne kredi borcu bulunuyor. Küçük ve orta boy işletmelerin bankalara olan kredi borçları ise 875 milyar liraya yükseldi.

Küçük ve orta boy işletmelerinin içinde bulunduğu borç batağı ilerleyen dönemlerde işletmelerin teker teker iflas etmesine ve kitlesel işsizliğin artmasına neden olacaktır.

 

 

Öne Çıkanlar